Aftenposten

«Verdens verste jobb»: Republikan­ernes leder kan få enumulig oppgave.

Kevin Mccarthys store drøm ligger i grus. Nå minner den mest om et mareritt for 57-åringen.

- New York Øystein Kløvstad Langberg og I Oslo: Kristoffer Rønneberg Usa-korrespond­ent

Det er bare gått et år siden Kevin Mccarthy antydet at republikan­erne kunne plukke opp 70 nye seter i Representa­ntenes hus.

Demokraten­e hadde akkurat gått på en stor smell i Virginia, og Mccarthy valgte å gni det inn.

– Sist Nancy Pelosi var speaker, satte hun en rekord ved å miste 63 seter, sa Mccarthy om sin demokratis­ke kollega og la til at det kunne gå enda verre i 2022.

Hadde drømmen hans slått til, ville republikan­erne sikret seg over 280 seter og et svært romslig flertall i mellomvalg­et. I januar ville Mccarthy ha vært selvskreve­n til stillingen som speaker, altså president i Representa­ntenes hus. Han ville hatt enorm makt til å sette i gang granskning­er, stanse Joe Bidens politiske prosjekter og prege agendaen i USA.

Men slik gikk det ikke. Drømmen om en «rød bølge» er blitt til et mareritt for McCarthy.

Knapt flertall – kanskje. Søndag ble det klart at demokraten­e beholder flertallet i Senatet etter at republikan­ernes kandidat tapte i Nevada. Senatet er det ene av de to kamrene i Kongressen og består av to personer fra hver av de 50 delstatene. Representa­ntenes hus er det andre kammeret. Her sitter 435 politikere, fordelt etter innbyggert­allet i delstatene. Huset kan starte etterforsk­ninger, avholde høringer og fremme lovforslag, men lovene må vedtas i begge kamre før de kan sendes til presidente­n for eventuelt å bli vedtatt.

Republikan­erne hadde håpet å overta flertallet i både Senatet og Huset. Nå er de ikke engang sikret flertall i Representa­ntenes hus. Og om de skulle få det, blir det trolig så skjørt som det kan få blitt.

Søndag var det fortsatt 21 distrikter som ikke hadde avklart et valgresult­at. Begge partier kan fortsatt ende opp med flertall, selv om republikan­erne ligger best an. Nettstedet NBCS prognose anslår nå at republikan­erne vil få 219 seter, mens demokraten­e vil få 216.

– Det er så lite at det ikke går an å gjøre noe med det. Ingenting av betydning vil bli vedtatt, sukker en skuffet kilde i Representa­ntenes hus til Thewashing­ton Post.

Og det er ikke engang sikkert at Mccarthy ender opp som leder.

Kan bli utfordret til toppjobben. I januar skal Representa­ntenes hus velge sin speaker. McCarthy trenger er flertall av stemmene her, altså 218 stemmer, for å få jobben.

Men kritikken etter det dårlige valgresult­atet er allerede så kraftig at han ikke er sikret denne støtten fra eget parti, skriver The Washington Post.

Blant dem som allerede sier at de ikke har ham som førstevalg, er Florida-representa­nten Matt Gaetz, som tilhører republikan­ernes ytterste høyrefløy. Gaetz er misfornøyd med at Mccarthy kritiserte ekspreside­nt Donald Trump etter stormingen av Kongressen 6. januar 2021.

Gaetz tilhører en gruppe som kaller seg House Freedom Caucus.

De stiller nå stiller en rekke krav til Mccarthy for at de skal stemme på ham. Blant annet krever de en regelendri­ng i Huset som gjør at det blir enklere å kvitte seg med speakeren underveis i kongresspe­rioden. De krever også å bli represente­rt i viktige komiteer og beslutning­sprosesser.

De forsøker nå å legge et betydelig press på Mccarthy.

– Han har ikke gjort noen ting som gjør at han fortjener min stemme, uttalte Bob Good, et kongressme­dlemfra Virginia, tidligere i uken.

Om de har noe reelt alternativ til Mccarthy, er uklart, men de kan likevel skape mye rabalder.

Partiet kan bestemme seg – til slutt – for å samles bak Mccarthy. Men selv da spørs det om 57åringen spretter champagnen. For Mccarthy vil få problemer fra dag én.

❝ Han har ikke gjort noen ting som gjør at han fortjener min stemme, Bob Good, republikan­sk kongressme­dlem fra Virginia, om Kevin Mccarthy

Kritikk fra Fox News-stjerne. Det er lenge siden Mccarthy drømte om 70 nye kongressdi­strikter, men ifølge nettstedet Punchbowl News hadde partiledel­sen regnetmed å kapre 25 nye seter eller mer. Hvis NBCS prognose slår til, vil de bare ende opp med seks flere seter enn etter forrige valg.

De republikan­ske lederne får nå ramsalt kritikk fra egen leir. Kommentato­r Ben Shapiro er blant dem som mener at hoder bør rulle. Det samme gjør Fox News-stjernen Tucker Carlson.

– Det er åpenbart at folkene som hadde som jobb å vinne dette valget, burde gjøre noe annet nå. Jeg snakker omledelsen i Huset, Senatet og i partiet, sa Carlson i programmet sitt onsdag.

Mccarthy tar med andre ord over fra en svak posisjon etter å ha ledet partiet gjennom et svært skuffende valg.

Bråkmakere med veto. Dessuten vil et eventuelt flertall være så knapt at noen få bråkmakere er nok til å velte Mccarthys planer. Mange advarer nå om konsekvens­ene av at folk som Marjorie Taylor Greene, Matt Gaetz og andre på den ytre høyresiden får en slags vetorett over partiets strategi i Huset.

– Snakk om å ha verdens verste jobb. Greene og flere av de andre rebellene kommer til å tenke: Dette er min sjanse, sier Charlie Sykes, programled­er på podkasten The Bulwark.

Thomas Massie, et annet kongressme­dlem som tilhører partiets ytre høyreside, uttalte på valgnatten at han var minst like fornøydmed et lite flertall som et stort.

– Hvis vi har flertall på ett sete, trenger min partigrupp­e bare én person. Meg. Jeg kan bestemme hvorvidt en lov blir vedtatt eller ikke, sa han til Politico.

Kan forhindre Biden-riksrett. Med så små marginer vil også den moderate fløyen kunne skape trøbbel – særlig dersom de mener Mccarthy gir høyresiden

for store innrømmels­er.

Flere av setene republikan­erne plukket opp, var i distrikter i New York som Joe Biden vant i 2020.

«Å hjelpe disse representa­ntene med å beholde setene sine i 2024, vil bli en stor utfordring», slår Punchbowl News fast.

De nye medlemmene har derfor grunn til å inngå enkelte tverrpolit­iske kompromiss­er og til å spille en konstrukti­v rolle. Det er noe uavhengige og moderate velgere sier de ønsker seg, men som Greene, Massie og Donald Trump er sterke motstander­e av.

Representa­nter fra vippedistr­ikter kan også tjene på å markere en viss avstand til deler av eget parti. Mike Lawler, som vant et tidligere demokratis­k distrikt i New York med knapp margin, uttaler i et intervjume­d CNN at han mener republikan­erne bør komme seg videre fra Trump.

– Det ville vært en bra ting om partiet beveget seg i en ny retning fremover, sier Lawler.

Representa­nter som ham vil trolig være svært skeptiske til å gå med på Greenes mer ytterliggå­ende krav – som å sette i gang en riksrettsp­rosess mot Biden.

Nyvalg kan endre balansen. Et annet problemfor Mccarthy er at flertallet potensielt kan glippe underveis i perioden.

Når kongressme­dlemmer faller fra eller av ulike årsaker må trekke seg, avholdes det ut nyvalg for å fylle setet. I den inneværend­e kongresspe­rioden, som startet i januar 2021, er det blitt holdt 15 slike spesialval­g.

Og når flertallet er knapt, kan et eller flere slike valg være nok til at republikan­erne mister kontrollen i Huset.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Republikan­eren Kevin Mccarthy hadde håpet å sitte med enorm makt etter mellomvalg­et. Valgresult­atet ble en stor skuffelse for både ham og partiet. Foto: J. Scott
Applewhite, AP/NTB
Republikan­eren Kevin Mccarthy hadde håpet å sitte med enorm makt etter mellomvalg­et. Valgresult­atet ble en stor skuffelse for både ham og partiet. Foto: J. Scott Applewhite, AP/NTB
 ?? Foto: Rebecca Blackwell, AP/NTB ?? ⮉ Florida-representa­nten Matt Gaetz tilhører den ytre høyrefløye­n i Det republikan­ske partiet. Han er en av dem som nå stiller seg kritisk til Kevin Mccarthy.
Foto: Rebecca Blackwell, AP/NTB ⮉ Florida-representa­nten Matt Gaetz tilhører den ytre høyrefløye­n i Det republikan­ske partiet. Han er en av dem som nå stiller seg kritisk til Kevin Mccarthy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway