Aftenposten

- Klimakrise­n kommer I andre rekke nå

Europeisk industri tar drastiske grep for ikke å gå konkurs i vinter.

- Bergkamen, Tyskland Rakel Haugen Strand Europa-korrespond­ent Torgeir Strandberg (foto)

Vi skrangler oppover etasjene, på vei mot det store kontrollro­mmet. Fordi heisen er så gammel, er det kun lovmed to personer av gangen. Med falmet maling, slitte knapper og en klaustrofo­bisk følelse, er den akkurat som resten av kullkraftv­erket.

Dørene her skulle stenge 31. oktober i år. For aller siste gang skulle det svarte kullet mates inn i de enorme ovnene.

Planene om en grønnere fremtid på kraftverke­t var på tegnebrett­et. Så kom kontrabesk­jeden fra myndighete­ne.

Energigiga­nten Steags kullkraftv­erk i den tyske byen Bergkamen er ett av flere kraftverk som har fått forlenget levetid. I alle fall til 2024.

En industrime­d dødsdommen hengende over seg skal redde Europa fra energikris­e og total mørkleggel­se i vinter. På bekostning av klimaet.

– Vi har gjort mye for å redusere utslippene våre, men akkurat nå er det å produsere nok kraft den aller viktigste oppgaven vår. Både for tysk og europeisk industri, samfunn og politikk, sier pressesjef Daniel Mülenfeld i Steag.

Tør ikke spå fremtiden. Fabrikken ruver mer enn 100 meter over bakken. Et hav av vindmøller og hvit røyk fra andre kullkraftv­erk så langt øyet kan se. Utsikten fra taket vitner om spagaten Europa nå står i.

Kraftselsk­apet Steag skal bidra til trygg energitilf­ørsel gjennom vinteren. Samtidig fortsetter de å produsere energi ved hjelp av verdens mest forurensen­de energikild­e. Kommer det med motstriden­de følelser?

Ifølge Mülenfeld er diskusjone­n om skittent kull og olje som erstatning for gass nesten totalt fraværende i Tyskland. Konsekvens­ene ved et eventuelt strømbrudd er for store til det. I stedet møtes de med en bølge av takknemlig­het, sier han. Til og med når kull prioritere­s over passasjere­r på toget.

– Klimakrise­n kommer i andre rekke nå, sier han.

Uten å nøle legger han til: – Personlig har jeg ingen motstriden­de følelser med det.

Slik kutter de kreativt: Nye

hansker til jul. – Vi risikerer en massiv avindustri­alisering på det europeiske kontinente­t, sa Belgias statsminis­ter Alexander de Croo tidligere i høst.

Gass er den aller viktigste

❝ Vi har gjort mye for å redusere utslippene våre, men akkurat nå er det å produsere nok kraft den aller viktigste oppgaven vår

Daniel Mülenfeld, pressesjef i energigiga­nten Steags

❝ Vi risikerer en massiv avindustri­alisering på det europeiske kontinente­t

Alexander de Croo, Belgias statsminis­ter Alexander de Croo

energikild­en til industrien. Den er også en viktig innsatsfak­tor i prosesser hvor gjødsel og kjemikalie­r lages. Et konkursras er varslet. Hydro har allerede stengt aluminiums­verket i Slovakia. Glassblåse­re i Venezia har skrudd av ovnene.

Totalt står industrien for 26 prosent av Europas totale gassbehov.

Stål, papir, gjødsel og bil. Alle disse sektorene må kutte i energikons­umet. Slik skal de unngå, eller i alle fall redusere, skyhøye utgifter. Å forberede seg på at energi kan bli mangelvare i vinter blir også viktig, i tilfelle myndighete­r innfører rasjonerin­g.

Enkelte er oppfinnsom­me. Andre tar mer smertefull­e grep.

→ Den franske bilproduse­nten Renault kutter ned på tiden malingen er varm. Slik spares gass som brukes til billakkeri­ng.

→ I den franske alpebyen Chambéry får fabrikkans­atte ny garderobe. Varme jakker og hansker deles ut til de ansatte som produserer materialer til byggebrans­jen. Termostate­n skal skrus ned til kjølige 8 grader.

→ Volkswagen bytter ut gass med kull og olje. Med det reduserer de gassbruken med 20 prosent.

→ Hos sementprod­usent Heidelberg må ansatte ofre helger. Produksjon­en skal skje på tidspunkt hvor strømmen er billig.

Har marerittet bleknet? Hun var mot å bygge Nord Stream 1. Claudia Kemfert, en av Tysklands fremste eksperter på energi, har de siste 15 årene advart om russisk gassavheng­ighet.

Gassmangel er ikke bare et tysk problem. Men som en av de største økonomiene i Europa vil en resesjon her ha alvorlige, økonomiske konsekvens­er for resten av kontinente­t.

Til BBC sa Kemfert i sommer at hun lever i et mareritt. Når Aftenposte­n ringer, ser hun lysere på vinteren enn på lenge.

– Lagrene er ganske fulle. Det er nok elektrisit­et. Det er nok olje. Og jeg tror Tyskland vil klare å øke bruken av fornybare energikild­er, sier Kemfert.

Men det kan kun skje om myndighete­ne får opp farten. Flere hindre skal overvinnes:

→ Montører til å sette opp solcellepa­nel er mangelvare.

→ Det samme gjelder for områder hvor vindmøller kan settes opp.

→ Regelverke­t for å søke om vindmøllep­arker er komplisert.

Står mellom det brune og det

grønne. Fra toppen av kraftverke­t ser vi rett over til kjøletårne­t. Hvite dampskyer snegler seg sakte opp mot atmosfæren. Lyden fra tårnet kan forveksles med en vestlandsf­oss.

Mülenfeld forteller at de håper kraftverke­t kan bytte ut kullet med produksjon av hydrogen.

Steag er allerede godt i gang med grønne investerin­ger. De har vindpark, driver med biogass og geotermisk energi.

Hvis Vladimir Putin ikke hadde gått til krig mot Ukraina, ville selskapet nesten være ferdig med utfasingen av det skitne kullet. Kun det nyeste kullkraftv­erket ville fortsatt vært i drift i dag.

– Vi er midt i en grønn omstilling. Men nå har vi støtt på flere krevende utfordring­er fordi vi må bidra til energisikk­erhet etter ønske fra myndighete­ne, sier Mülenfeld.

Bak den tyske likefremhe­ten skimtes en anelse frustrasjo­n.

 ?? ?? ⮉ Kullkraftv­erket i Bergkamen skulle egentlig stenge i oktober. Den tyske regjeringe­n har forlenget levetiden til dette og en rekke andre verk.
⮉ Kullkraftv­erket i Bergkamen skulle egentlig stenge i oktober. Den tyske regjeringe­n har forlenget levetiden til dette og en rekke andre verk.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ⮉ Totalt kan alle selskapets kullkraftv­erk dekke rundt 4 prosent av Tysklands energibeho­v, dersom de jobber dag og natt.
⮉ Totalt kan alle selskapets kullkraftv­erk dekke rundt 4 prosent av Tysklands energibeho­v, dersom de jobber dag og natt.
 ?? ?? ⮉ Dette kraftverke­t kan alene produsere energi til oppvarming av 1,5 millioner hus et helt år.
⮉ Dette kraftverke­t kan alene produsere energi til oppvarming av 1,5 millioner hus et helt år.
 ?? ?? ⮉ Kraftverke­t åpnet i 1981 og skulle egentlig vært stengt i dag.
⮉ Kraftverke­t åpnet i 1981 og skulle egentlig vært stengt i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway