Aftenposten

Sjelden ugle skapte folkevandr­ing til Torshov-tre

Med kikkerter og kameraer har flere hundre personer tatt turen til Torshovpar­ken i helgen for å se en sjelden ugle i Oslo.

- Wasim Riaz

Lørdag var det ganske trangt under trærne på toppen av Torshovpar­ken: Flere hundre fugleinter­esserte møtte opp i parken for å få et sjeldent glimt av en slagugle som satt i ett av trærne i parken.

Veldig mange hadde med seg kikkerter og kameraer for å «skyte» noen gode bilder av den sjeldne fuglen.

Også søndag var flere fugle-interesser­te i parken på østkanten for å ta en titt på ugla, men da hadde den forduftet.

– Den ble sett i området fredag. Lørdag var jeg i parken for å lete etter den og fant den i et piletre etter hvert, sier Kjell Isaksen.

På jakt etter mat. Til daglig er Isaksen biolog i Oslo kommune og er over gjennomsni­ttlig interesser­t i fugler. Derfor tilbrakte han mye av fritiden sin i parken denne helgen.

– Jeg bor på Torshov og var her både lørdag morgen og på ettermidda­gen. Ugla satt på samme sted hele dagen. Ugla har skapt stor oppsikt. Det må ha vært minst 300 personer som var her og så på den i løpet av lørdagen, anslår Isaksen forsiktig.

– Dette var både fugleinter­esserte som kom hit for å se den og andre som var på tilfeldig tur i parken, legger han til.

Og det er ikke bare i Oslo-området jungeltele­grafen har gått.

– Jeg fikk melding fra Spania om at det var en slagugle i Oslo, sier Bjørn Lindgren.

– Jeg fikk melding om det fra Nederland, sier Oenze Geertsma.

Alle tre er medlemmer i Birdlifte Norge (tidligere Norsk Ornitologi­sk Forening). Siden Lindgren og Geertsma ikke rakk frem til Torshov lørdag, har de kun sett bilder av ugla. For søndag var den borte.

Ifølge Birdlife er det snakk om en ungfugl som er på streifing på jakt etter mat.

Sist registrert i Oslo for 55 år siden. Ifølge Isaksen ble slagugle sist registrert i Oslo i 1967. Ifølge Store norske leksikon hekker slagugle spredt i det meste av Finland og det meste av NordSverig­e. Etter 1970 er den i Norge bare påvist hekkende i Hedmark.

– Den er nok på leting etter mat. Det er vanskelig å si om den har kommet fra Hedmark eller fra ett av våre naboland, sier Isaksen.

Ugla spiser blant annet smågnagere og mindre fugler.

Bjørn Lindgren synes det er særlig viktig å ta vare på dyrene som oppsøker områder med mange folk.

– Folk sier ofte at dyr som har kommet til byen eller andre steder der de ikke er så vanlige, er på feil sted. Men det er feil å si det. Dyr, og særlig unge dyr, legger ut på vandring. Akkurat som Freya gjorde i sommer, sier Lindgren.

❝ Ugla har skapt stor oppsikt. Det må ha vært minst 300 personer som var her og så på den lørdag. Kjell Isaksen, biolog

 ?? Foto: Kjellll Isaksen ?? ⮉ Flere hundre skuelystne har i helgen vært på Torshov for å se en sjelden slagugle.
Foto: Kjellll Isaksen ⮉ Flere hundre skuelystne har i helgen vært på Torshov for å se en sjelden slagugle.
 ?? Foto: Kjell Isaksen ?? ⮉ De lokale skjærene likte ikke den sjeldne gjesten i Torshovpar­ken. Lørdag tilbrakte denne slagugla store deler av dagen i Torshovpar­ken.
Foto: Kjell Isaksen ⮉ De lokale skjærene likte ikke den sjeldne gjesten i Torshovpar­ken. Lørdag tilbrakte denne slagugla store deler av dagen i Torshovpar­ken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway