Aftenposten

Dette ser vi etter når vi velger arbeidsgiv­er

Kvinner og menn ser i stor grad etter de samme egenskapen­e hos arbeidsgiv­er. Én ting gjør at det endrer seg med årene.

- Anette Bangstad Dalhøi

At jobben jeg gjør blir satt pris på, er viktig for meg. Det sier Ankita Meshramols­en (32). Hun og Erlend Jenssen (29) jobber begge som utviklere i Finn.no, men de har litt ulike meninger om hva som er viktigst i valg av arbeidsgiv­er.

Erlend Jenssen forteller at han ønsker å jobbe i et miljø hvor han kan lære av andre, har muligheter til å utvikle seg i nye roller i samme bedrift og kan identifise­re seg med det bedriften jobber med.

– Det er nok også de tre største grunnene til at jeg jobber der jeg gjør i dag, sier Jenssen.

For kollega Ankita Meshramols­en er det, i tillegg til at jobben hun gjør blir verdsatt, viktig at alle ansatte blir behandlet likt og at hun harmulighe­t til å uttrykke meningene sine.

– Å jobbe et sted hvorman ikke nøler med å dele ideer eller å spørre om hjelp og støtte fra andre i bedriften, setter jeg høyt.

Kvinner og menn rangerer noe ulikt. Hvert år kartlegger Universum Norge hvilke egenskaper yrkesaktiv­e nordmenn mener er viktigst i valg av arbeidsgiv­er.

13.050 personer har i år deltatt i undersøkel­sen, hvor 40 ulike egenskaper rangeres. Snittalder­en på de som har svart, er rundt 35 år.

Selv om kvinner og menn rangerer arbeidsgiv­eres egenskaper ganske likt, er det noen forskjelle­r.

– Undersøkel­sen viser at kvinner er mer opptatt av de myke verdiene, mens menn er opptatt av de litt hardere verdiene.

Det sier daglig leder i Universum Norge, Carlo Duraturo.

– Menn ser på penger, lønn og frynsegode­r som viktigere enn kvinner, mens kvinner er mer opptatt av sikkerhet, samfunnsop­pdrag og utviklings­muligheter.

Professor i arbeidshel­sepsykolog­i ved NTNU, Siw Tone Innstrand, sier dette kan tyde på at ideen om mannen som familiefor­sørger fortsatt eksisterer.

– Lønn betyr mye for mannen, mens kvinner i større grad har «mykere» verdier og vektlegger de sosiale aspektene ved jobben.

«Godt arbeidsmil­jø» topper listen for hva vi ser etter i en arbeidsgiv­er for begge kjønn. På annenplass kommer «konkurrans­edyktig lønn». At lønn kommer så høyt opp, synes professore­n er overrasken­de.

– Likevel tror jeg stikkordet her er «konkurrans­edyktig» og ikke «lønn» i seg selv. Det handler om at lønnen skal være rettferdig. Lønn er formange ofte et uttrykk for anerkjenne­lse, og at lønnen ikke er konkurrans­edyktig kan føles som brudd på vår psykologis­ke kontrakt; at man føler man gir mer enn man får tilbake.

Likere verdier som unge. Carlo Duraturo i Universum sier flere ting kan spille inn på hvaman ser på som viktigst.

– Vi ser at kvinner og menn svarer mer likt når de er studenter, men mer ulikt etter hvert somtiden går.

I tidligere undersøkel­ser ble deltagerne også spurt om de hadde hatt fødselsper­misjon.

– Den gangen så vi at kvinnene som ikke hadde hatt permisjon, svarte ganske likt sommenn. Det var etter fødselsper­misjonen at endringene i svarene begynte. Kvinner og menn ser altså etter mye av det samme helt frem til det dukker opp noe som er viktigere i livet, sier Duraturo.

Kvinner vekter for eksempel «fleksible arbeidsfor­hold» tyngre enn menn, med henholdsvi­s 4. plass på kvinnenes liste og 9. plass på mennenes.

Professor Siw Tone Innstrand tror det er en grunn til det.

– Selv om vi i Norge ligger på topp med tanke på likestilli­ng, er det dessverre fortsatt slik at kvinner tar størst ansvar hjemme. Fleksible arbeidsfor­hold er derfor viktig for å få kabalen til å gå opp. Dette kom spesielt til uttrykk under pandemien hvor kvinner i større grad tok seg av barn og hjemmeskol­e.

Samtidig sier hun vi ser en trend hvor mannen stadig kommer sterkere på banen.

– Etter pandemien ser vi et sterkere ønske om fleksible arbeidsbet­ingelser hos alle kjønn, hvor man i større grad ønsker fleksibili­tet for å tilfredsst­ille krav både hjemme og på jobb.

For ordens skyld: Finn.no er eid av Schibsted, somogså eier Aftenposte­n og flere andre norske mediehus.

❝ Lønn betyr mye for mannen, mens kvinner i større grad har «mykere» verdier og vektlegger de sosiale aspektene Siw Tone Innstrand, professor i arbeidshel­sepsykolog­i ved NTNU

 ?? ??
 ?? ?? Felter med gul farge viser egenskaper som ikke finnes på topp 10-listen blant menn. Felter med grønn farge viser egenskaper som ikke finnes på topp 10-listen blant kvinner. Viktigste egenskaper ved valg av arbeidsgiv­er
Felter med gul farge viser egenskaper som ikke finnes på topp 10-listen blant menn. Felter med grønn farge viser egenskaper som ikke finnes på topp 10-listen blant kvinner. Viktigste egenskaper ved valg av arbeidsgiv­er
 ?? Foto: Morten Uglum ?? ⮉ Ankita Meshram Olsen og Erlend Jenssen jobber på samme sted, men ser etter ulike egenskaper i valg av arbeidsgiv­er.
Foto: Morten Uglum ⮉ Ankita Meshram Olsen og Erlend Jenssen jobber på samme sted, men ser etter ulike egenskaper i valg av arbeidsgiv­er.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway