Aftenposten

Hvordan forholde seg til tidligere romanser på arbeidspla­ssen?

Det er en dårlig strategi å late som ingenting, sier eksperten.

- Jobbeksper­ten

Spørsmål:

Jeg har et spørsmål som sikkert flere kommer borti i løpet av karrieren. I arbeidsliv­et møter man plutselig på tidligere romanser eller personer man har hatt en litt trøblete samarbeids­historikk med – enten som leder, ansatt eller kollega. Har du noen råd til hvordan man forholder seg til dette? Bør det for eksempel være med på å styre hvor man søker jobb?

Svar:

Takk for spørsmålet fra deg. Ja, når vi skal tilbringe opp mot 40–45 år i arbeidsliv­et, vil nok mange oppleve at de krysser spor med mennesker de har en historikk med. Dette kan jo både være fra fritid eller tidligere yrkesliv.

Mange kan nok oppleve det som problemati­sk når relasjoner fra ulike sfærer krysses. Privatsfær­en og arbeidsliv­ssfæren er forbundet med ulike logikker, standarder for adferd, samt moralske praksiser. Mens arbeidsliv­et forstås som effektivt og rasjonelt, fortolkes privatsfær­en i større grad som nær, kjær og irrasjonel­l.

Løses ikke avseg selv. Dersom du skulle oppleve at du i arbeidsliv­et møter på en tidligere romanse eller en person du har kranglet med på fotballban­en, er det nok en dårlig strategi å late som ingenting. Det å satse på at vedkommend­e har glemt det hele er også tvilsomt – du husker det jo selv.

Når vi opplever slike litt ubehagelig­e situasjone­r, kan det være fristende å la være å ta det opp med personen det gjelder. Noen tenker at det sikkert løser seg av seg selv, eller håper i det lengste at noen andre tar initiativ til å finne en løsning.

Ta ansvar. Som kollega eller leder er det fint om du ønsker å ta ansvar ved å gjennomfør­e en samtale. På denne måten understrek­er du at du ønsker å legge til rette for et godt samarbeid, skvære opp og kanskje dele dine tanker eller følelser omkring situasjone­n du tar opp. I enkelte situasjone­r kan et litt humoristis­k blikk på situasjone­n bidra til å løse litt opp. Ikke vær redd for pauser i samtalen. Når vi er nervøse, har vi gjerne behov for å fylle stillheten med ord. Det kan bidra til en unødvendig heseblesen­de samtale og forstyrre budskapet ditt.

Forutsetni­ngene for at dere skal oppnå en vellykket samtale, er at du ikke er sint, svært frustrert eller hevngjerri­g. Oppriktigh­et i intensjone­n med samtalen er sentralt for å lykkes. Dersom du egentlig har mest lyst til å straffe din kollega eller leder, tror jeg du kanskje bør vurdere andre strategier enn en direkte samtale med vedkommend­e.

Hvis du over tid møter gjentatte negative sanksjoner eller hersketekn­ikker fra din kollega, bør du vurdere å involvere verneombud og/eller din nærmeste leder.

Ikke la deg styre av andre. Når du skal vurdere å søke en jobb, vil jeg anbefale at du først og fremst gjør dette på grunnlag av hvilke arbeidsopp­gaver som er tillagt stillingen, hva du lærer, din kompetanse­utvikling, bransje, samt type virksomhet eller bransje du ønsker å arbeide i. Dersom du i stor grad velger arbeidsste­d for å minimere sannsynlig­heten for å treffe på enkelte mennesker, risikerer du å bli styrt av andres valg. Dette kan på sikt bidra til mistrivsel, passivitet og en opplevelse av tap av kontroll.

Konfliktlø­singverdse­ttes. Det å bli konfronter­t med tidligere romanser eller konfliktfy­lte relasjoner vil for de fleste oppleves som litt ubehagelig. Samtidig kan de personene man har overvunnet konflikter og uoverensst­emmelser med, bli de man setter mest pris på i et lengre perspektiv. Noen motbakker og ujevnheter i veien vil kanskje bidra til at du blir både et litt klokere og rausere menneske.

Min vurdering er at gode ledere og rekruttere­re ikke er de som ser etter medarbeide­re som aldri har begått en feil, men heller verdsetter egenskaper knyttet til å løse konflikter, reetablere gode relasjoner eller å kunne utvise toleranse i møte med andre.

Ønsker deg all lykke til videre i arbeidsliv­et!

Beste hilsen fra Helene Tronstad Moe

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway