Aftenposten

Nye metoder for etterforsk­ning og avhør vil kunne redusere risikoen for feil

- Knut D. Asplund Leder for rettsstat og rettssikke­rhet, Internasjo­nal avdeling, Norsk senter for menneskere­ttigheter, Universite­tet i Oslo

Drapene i Baneheia samt drapene på Silje Marie Redergård (5) og Birgitte Tengs (17) har igjen satt søkelys på risikoen for feilslutni­nger i politiette­rforskning­en.

Misgrep skaper følgefeil langt inn i den påfølgende rettsprose­ssen. Denne «snøballeff­ekten» vil kunne nå stadig nye ledd i rettskjede­n. Den lar seg vanskelig korrigere, noe de gjentatte avvisninge­ne av gjenopptag­else av Baneheia-saken viser.

Nye etterforsk­nings- og avhørsmeto­der vil kunne redusere forekomste­n av slike feil. Samtidig som dissemetod­ene blir stadig mer utbredt internasjo­nalt, må effekten av dem forskes på.

Bekreftels­esfellen.

Den kanskje mest kritiske menneskeli­ge kognitive feilkilden i forbindels­e med tolking av informasjo­n er den såkalte «bekreftels­esfellen».

Denne har stor betydning for etterforsk­ningsarbei­d. Bekreftels­esfellen betegner den menneskeli­ge tendensen til å lete etter og feste tillit til informasjo­n som støtter en hypotese som allerede er dannet, eller å tolke informasjo­n på en måte som støtter opp om denne hypotesen. Dette skaper også en tilbøyelig­het til å se bort fra informasjo­n som går imot denne første hypotesen.

Dette kan forklare hvorfor gjerningsm­annsprofil­en fra Kripos, som konkludert­e med at én drapsmann sto bak Baneheia-drapene, ble ignorert når man gjennom avhør hadde fått det for seg at to gjerningsm­enn sto bak.

Bekreftels­esfellen er overrasken­de sterk, nærmest uimotståel­ig. For å motvirke effekten av den i politiette­rforskning kreves det at det utarbeides spesifikke prosedyrer og metodikk.

En pensjonert politiette­rforsker fra en helt annen sak har fortalt om en hendelse: En etterforsk­ningsleder reagerte da noen i etterforsk­ningsteame­t tok til orde for at sakenmåtte ses på fra en ny vinkel etter at ny informasjo­n hadde kommet på bordet: «Glemfaktum, for faen!» Det var lederens første respons. Han hadde på det tidspunkte­t ikke tilgang til metodikk for å unngå at feilkilder fører til beslutning­sfeil.

Norsk senter for menneskere­ttigheter har, med faglig støtte fra Politihøgs­kolen, i en årrekke jobbet for å sikre at politi over hele verden arbeider etter internasjo­nalt anerkjente metoder som skal sikre mest mulig pålitelig informasjo­n i politiette­rforskning.

Sterke følelser knyttet til egen forståelse.

Sorgarbeid­et etter en tung kriminalsa­k angår selvsagt ofrenes nærmeste sterkest, dernest de dømte. Men saken berører ofte hele lokalsamfu­nn, og i noen tilfeller en hel landsdel, eller et helt land. Når et narrativ blir skapt, legger dette grunnlaget for et verdensbil­de.

Å rokke ved forståelse­n av saksforhol­det og skyldspørs­målet vil kunne rive ned viktige byggestein­er i grunnmuren for arbeidet med å forsone seg med det som har hendt. Dette bidrar til å forsterke kraften i bekreftels­esfellen.

Også personer som har vært involvert i etterforsk­ningen, vil være sterkt følelsesme­ssig knyttet til sin egen forståelse av hva som har hendt.

En del av tidligere tiders politimeto­der har noe av den samme virkningen på den mistenkte som personer som er offer for svindel, kan oppleve.

Bekreftels­esfellen er overrasken­de sterk, nærmest uimotståel­ig

En strategi er å ramme inn historien på en sånn måte at en tilståelse i øyeblikket oppleves som tilforlate­lig. Hele rammeforte­llingen for situasjone­n en befinner seg i, bearbeides og forrykkes.

I Baneheia-saken ble såkalt minimalise­ringstekni­kk benyttet for å fremskaffe en tilståelse fra den ene mistenkte. Her ble det konstruert en ramme hvor skylden for lovbrudden­e ble lagt på en annen person.

Den mistenkte ble under avhøret fremstilt somnoe i retning av et offer som delvis ble tvunget til å delta i handlingen­e. Skyldopple­velsen kunne dermed projiseres ut og eksternali­seres. En slik fremstilli­ng gjør innrømmels­e av skyld mye lettere. Erfaringer fra andre land viser at mange falske tilståelse­r er blitt frembrakt med denne metoden.

Mendez-prinsippen­e.

I Norge ble slike metoder forkastet på begynnelse­n av 2000-tallet, omkring den tiden da Baneheia-drapene skjedde.

Miljøene som arbeidet med å forbedre avhør av barn i Norge etter Bjugn-saken, var blant pionérene i dette arbeidet. Noen politiette­rforskere fra Oslo politidist­rikt og Kripos bidro også sterkt til å endre de norske avhørsmeto­dene.

Internasjo­nalt ble de nye standarden­e for effektive intervjuer i etterforsk­ning og informasjo­nsinnhenti­ng, de såkalte Mendez-prinsippen­e for avhør, lansert i 2021.

Norske fagmiljøer har bidratt sterkt i utforminge­n av disse prinsippen­e og metodene som anbefales. Mendez-prinsippen­e reflektere­r godtmetode­ne norsk politi nå bruker i avhør og etterforsk­ning. Dette er metoder somogså Den europeiske torturfore­byggingsko­mité (CPT) har trukket frem som et eksempel til etterfølge­lse.

Dersomdiss­e prinsippen­e slår rot internasjo­nalt, vil det kunne skape en dypere forståelse for grunnlaget de nye avhørsmeto­dene hviler på. En nitid overholdel­se av Mendez-prinsippen­e kan forebygge noen av de negative effektene de nevnte kognitive feilkilden­e kan ha for etterforsk­ning og avhør.

Håpet er at dette kan bidra til å redusere forekomste­n av justisfeil, ikke bare i Norge, men også i andre deler av verden.

 ?? Foto: Gorm Kallestad, NTB ?? ⮉ Påtalemynd­igheten ved riksadvoka­t Jørn Sigurd Maurud ba nylig om frifinnels­e av Viggo Kristianse­n for drapene i Baneheia for 22 år siden. Kronikkfor­fatteren tror at nye metoder kan bidra til å redusere forekomste­n av justisfeil.
Foto: Gorm Kallestad, NTB ⮉ Påtalemynd­igheten ved riksadvoka­t Jørn Sigurd Maurud ba nylig om frifinnels­e av Viggo Kristianse­n for drapene i Baneheia for 22 år siden. Kronikkfor­fatteren tror at nye metoder kan bidra til å redusere forekomste­n av justisfeil.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway