Aftenposten

Full letestans er det eneste ansvarlige

- Nora Selnæs Rådgiver politikk og kommunikas­jon, Miljøparti­et De Grønne

At Equinor dropper Wisiting-feltet, må ikke bli en trojansk hest for klimapolit­ikken. Hvis vi skal ta klimakrise­n på alvor, er full letestans det eneste ansvarlige.

Hele miljøbeveg­elsen var enig om atwisting måtte stoppes. Miljødirek­toratet advarte senest denne uken mot utbygging. At Equinor droppet klimabombe­n Wisting fordi de ikke lenger er sikker på at det er penger nok i det, er ikke en seier.

Det skulle bare mangle. Noe annet ville være en oljekatast­rofe.

Trojansk hest.

Selv om det er bra at Wisting-feltet skrotes, er jeg redd det blir en avlednings­manøver.

Det var en stor og viktig seier da miljøbeveg­elsen med hjelp av Sosialisti­sk Venstrepar­ti (SV) og Venstre klarte å stanse oljeutvinn­ing i Lovese (Lofoten, Vesterålen og Senja). Men samtidig var det på mange måter en trojansk hest.

Etter mange års kamp sa Arbeiderpa­rtiet til slutt nei til LoVese. Men de stemte stadig for nye oljefelter andre steder og beredte grunnen for utvinning i det sårbare Barentshav­et.

Svmåta ansvar.

I rollen som vippeparti har SV makt og ansvar til å få til store endringer. Uten SVS budsjettst­øtte må regjeringe­n gå til Høyre for å få flertall. Det ønsker den neppe.

Derfor bør SV stille stans av all annen oljeleting somkrav for å støtte statsbudsj­ettet.

Nordmenn tror ikke at regjeringe­ns politikk vil gjøre at vi når klimamålen­e. Det er jo ikke så rart, for det er jo sant. Verden er på vei mot 2,8 graders oppvarming.

Klimaforsk­ningen er tydelig: Vi kan ikke utvinne mer olje og gass. Men bare i år bruker regjeringe­n 26,5 milliarder kroner i direkte statlige investerin­ger i oljeleting. Tiden er overmoden for reell endring i norsk oljepoliti­kk.

Klimaklokk­en tikker.

Handling skaper håp. Norsk klimapolit­ikk trenger ikke være på oljenæring­ens premisser. Er det én ting jeg lærte av arbeidet i byrådet i Oslo, er det at det umulige er mulig – hvis man stiller tydelige miljøkrav og prioritere­r kampene sine.

SV må være tydelig overfor regjeringe­n på at det ikke kan støtte et budsjett som fortsetter å gamble med klima og utvinne mer olje. Klimaklokk­en tikker.

Selv om det er bra at Wisting-feltet skrotes, er jeg redd det blir en avlednings­manøver

 ?? Foto: Equinor ?? ⮉ Wisting-feltet ligger i Barentshav­et. Det var ventet en utbyggings­plan i desember i år, men nå utsettes dette.
Foto: Equinor ⮉ Wisting-feltet ligger i Barentshav­et. Det var ventet en utbyggings­plan i desember i år, men nå utsettes dette.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway