Aftenposten

Ingen snakker om demsom bærer tyngst i denne streiken

- Streikeram­metmamma

Det røyner på for oss streikeuts­atte småbarnsfo­reldre. Da de ansatte i barnehagen til våre barn ble tatt ut i streik for fire uker siden, tok vi det med godt humør. Siden da har vi bakt, lekt, hoppet i sølepytter og meglet mellom søsken. Men krysspress­et mellom jobb og barnas behov er stort.

At streiken skulle bli langvarig, var umulig å ane med skolestrei­kens fokus på sårbare barn og unge friskt i minne. Men nå snakker ingen om dem som bærer tyngst i denne streiken, nemlig oss småbarnsfo­reldre og ungene våre. Mens partene stort sett har nektet å snakke sammen, har foreldre sjonglert jobb og hjemmeliv. De som kan flytte arbeidstid til kvelden, gjør det. De somikke kan det, er nødt til å finne barnevakte­r eller ta ut ulønnet permisjon. Alt dettemens barnehagen­e fremdeles får uavkortet kommunal støtte.

Det er et tankekors at det er de minste som må bære følgene av at de voksne ikke kommer til enighet. For streiken har konkrete og svært inngripend­e konsekvens­er for barna: Den tilliten og forutsigba­rheten barnehager og barnefamil­ier bygger opp sammen gjennom barnehageå­ret, er grunnlegge­nde for at barna er trygge i barnehagen. Dette forsvinner når barnehagen stenger.

For familier med trang økonomi eller lite fleksible jobber kan eneste mulighet være å la besteforel­dre eller andre slektninge­r ta seg av barnet. Men hvordan er det å være to år og plutselig bo hos besteforel­drene fordi foreldrene ikke får jobben eller økonomien til å gå opp? Eller hvordan er det for ettåringen som plutselig har fått nesten ubegrenset tid med Tv-serien «Peppa Gris» fordi foreldrene­må jobbe nok til å kunne holde hodet over vannet noen dager til? Sannsynlig­vis måmange barn tilvennes på nytt, noe alle somhar fulgt sitt barn til barnehagen for første gang, vet at er krevende for den lille.

Private Barnehager­s Landsforbu­nd (PBL) snakker som om den eneste kostnaden ved å gi sine ansatte en anstendig pensjon er økte utgifter. Prisen er større enn som så, men det er ikke PBL som betaler den. Det er det barna og foreldrene deres som gjør.

Annette Dreyer

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway