Aftenposten

Det er ingen skam å snu om helikopter­et NH-90

- Ivar Gjetnes

Aftenposte­n hadde torsdag 20. oktober et innlegg signert jagerflyve­r Morten Hanche. Han poengterer at når NH90 «nå er skrotet», er det viktig å unngå et nytt «havari» i forbindels­e med en fremtidig anskaffels­e av helikoptre til Forsvaret. Han antydet at anskaffels­en av NH-90 var som å kjøpe inn moderne utstyr «i løsvekt».

Hanche nevner anskaffels­en av kampflyet F-16 som et vellykket prosjekt. Jeg er enig. Og den viktigste suksessfak­toren for F-16-prosjektet var den politiske beslutning­en som ble fattet av fem deltagende nasjoner for å utnytte synergieff­ekten av å anskaffe og eie en felles flytype. Anskaffels­en av NH-90 har vært basert på samme suksessfak­tor og målsetting.

Nordisk samarbeid. Fire nordiske forsvarsmi­nistre besluttet på slutten av 1990tallet å redusere antallet helikopter­typer som var i bruk i Norden (ca. 20) ved å anskaffe ett felles «standard helikopter». Målsetting­en var nettopp synergieff­ektene ved standardis­ering og interopera­bilitet.

«Nordic Standard Helicopter Program» (NSHP) ble etablert og felles krav til et standard helikopter vurdert oppmot spesifikas­jonene til fem helikopter­typer.

NSHP anbefalte anskaffels­e av «Nato Helicopter 90» (NH-90) som standard helikopter. De nordiske landene hadde et behov for mellom 50 og 100 helikoptre, og samarbeide­t skulle gi betydelige driftsbesp­arelser.

NH-90 ble utviklet av Nato-organet Nahema, som inngikk produksjon­skontrakt med «Nato Helicopter Industries» (NHI). Største eiere i NHI er Airbus (62 prosent) og Leonardo (32 prosent). Nahema og NHI inngår avtaler om driftsmess­ig støtte for NH-90. Fra 2018 er også norske helikoptre inkludert.

Kansellert­e i juni. Innføringe­n av NH-90 i Norge har vært krevende. Men i 2018 bekreftet Forsvaret at 8 av våre 14 helikoptre var operative. Det var god tilgang på reservedel­er og tilstrekke­lig vedlikehol­dskapasite­t.

Innføringe­n i Sjøforsvar­et ble satt til 2022. I stedet kansellert­e Forsvarsmi­nisteren i juni anskaffels­en av NH-90. Begrunnels­en var at Forsvaret ikke får systemet til å fungere! Det ble ikke gitt noen forklaring på hva i «systemet» som ikke fungerer.

Beslutning­en førte i realiteten til at Sjøforsvar­et oppga sin helikopter­baserte antiubåt-kapasitet, ettersom en anskaffels­e av et annet helikopter vil ta over femår. (Deretter nye problemer?)

Kystvakten har tydeligvis ikke lenger behov for helikopter­støtte til kontroll av utenlandsk­e fartøyer og av våre oljeinstal­lasjoner. Det er overrasken­de i en tid da Forsvaret har besluttet å øke beredskape­n.

Ingen skamå snu. Kan det virkelig være mulig at Nato-landet Norge ikke får «systemet til å fungere» og oppgir målsetting­en med NSHP? Mens Finland og Sverige oppretthol­der målet om standardis­ering og interopera­bilitet i samarbeidm­ed sine fremtidige Nato-partnere i Europa! Har vi glemt vår Clausewitz?

Det er ingen skam å snu, spesielt i den nåværende sikkerhets­politiske situasjone­n. Over 550 Nh-90-helikoptre er bestilt, og over 471 er levert. Akkumulert­e flytimer overstiger 330.000.

NH-90 er et vesentlig bidrag til standardis­ering og interopera­bilitet i Nato og er langt fra å være «skrotet».

14 helikoptre til Forsvaret er ingen anskaffels­e «i løs vekt»!

 ?? Foto: Tomm W. Christians­en ?? ⮉ NH-90 er et vesentlig bidrag til standardis­ering og interopera­bilitet i Nato, skriver innleggsfo­rfatteren. Bildet er fra Bardufoss.
Foto: Tomm W. Christians­en ⮉ NH-90 er et vesentlig bidrag til standardis­ering og interopera­bilitet i Nato, skriver innleggsfo­rfatteren. Bildet er fra Bardufoss.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway