Aftenposten

Store kutt vil demontere helsebered­skapen. Stikk i strid med anbefaling­er.

- Tillitsval­gte i 14 fagforenin­ger ved Folkehelse­institutte­t

Regjeringe­n foreslår svært store og raske kutt i bevilgning­ene til Folkehelse­institutte­t (FHI). Stikk i strid med alle anbefaling­er. Kuttene kommer mens vi fortsatt har pandemifor­pliktelser og et etterslep i levering av pålagte oppgaver. I tillegg har vi fått andre nye og varige oppgaver, og kostnadene har økt.

Påvirke beredskape­n nasjonalt. Alle fagområden­e vil bli påvirket. Selv om FHI prøver å skjerme overvåking og beredskap, vil kuttene ha størst påvirkning her.

Midlertidi­g ansatte som har opparbeide­t verdifull kompetanse, får ikke forlenget sine kontrakter. Fast ansatte som slutter, blir ikke erstattet. Overvåking og beredskap er oppgaver som krever spesialist­kompetanse. Oppgavene kan ikke raskt ivaretas ved forflytnin­g av personell fra andre avdelinger.

På hele institutte­t kan 300 – en fjerdedel av alle ansatte – måtte gå i løpet av ett år.

FHIS avdeling for smittevern og beredskap står i fare for å miste halvparten av sine ansatte. Dette vil påvirke beredskape­n nasjonalt fordi en stor del av oppgavene er å bistå kommuner og sykehus.

I en lederartik­kel i Tidsskrift for Den norske legeforeni­ng fra november i år kan vi lese: «Folkehelse­institutte­ts spesialist­er […] er kommuneleg­ens beste venn i fred og pandemi.»

Rammer alle deler av helsetjene­sten. Det er usikkert om FHI vil kunne gi samme støtte som tidligere til kommuner og sykehus som opplever utbrudd.

For ett år siden var det et stort og alvorlig bakterieut­brudd som omfattet 40 sykehus. FHI koordinert­e en omfattende utbruddset­terforskni­ng, og til slutt ble smittekild­en funnet. FHI er nå blitt varslet om et nytt utbrudd med en annen type bakterie. Pr. i dag er det meldt om 17 tilfeller fra flere sykehus i to helseregio­ner. FHI koordinere­r igjen den vanskelige og arbeidskre­vende etterforsk­ningen.

Kommuneove­rlegene er blitt bedre rustet til å overvåke sykdomssit­uasjonen lokalt ved hjelp av daglig oppdatert helsestati­stikk fra FHIS Sykdomspul­sen. For å spare penger kan den bli lagt ned. Kommunal oversikt og beredskap blir svekket. Kommuneove­rleger fortviler. FHI vurderer også å måtte redusere overvåking­en av sykehusinf­eksjoner, antibiotik­aresistent­e bakterier og antibiotik­abruk. Antibiotik­aresistens er en av de største trusler mot menneskers helse globalt, og overvåking­en bør styrkes, ikke svekkes.

Dette er bare noen eksempler på hvordan foreslåtte kutt i budsjettet til FHI vil kunne ramme alle deler av helsetjene­sten. Vi kunne gitt mange flere eksempler.

❝ Foreslåtte kutt i budsjettet til FHI vil kunne ramme alle deler av helsetjene­sten

Langt mellom liv og lære. Koronakomm­isjonen konkludert­e med at pandemiber­edskapen i Norge var for dårlig.

Vår egen statsminis­ter, Jonas Gahr Støre (Ap), er medforfatt­er på en nylig publisert artikkel i tidsskrift­et The Lancet. Den konkludere­r blant annet med at alle land må styrke sin beredskap for å møte fremtidige pandemier. Samtidig innebærer altså regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ettet en demonterin­g av helsebered­skapen i Norge.

Det er med andre ord langt mellom liv og lære. For en svekkelse av FHI vil gjøre det ekstremt krevende å yte den hjelpen kommunene, helsetjene­sten og befolkning­en er helt avhengig av.

Innlegget er skrevet av Hilde Risstad (hovedtilli­tsvalgt), Ernst Kristian Rødland og Bjørn Gunnar Iversen, Den norske legeforeni­ng

med støtte fra alle fagforenin­gene i Folkehelse­institutte­t:

→ Forskerfor­bundet (Kariari Alver)

→ Norsk Tjenestema­nnslag (Marc Gayorfar)

→ Tekna (Ragnhild Bardal Roness)

→ Norges ingeniør- og teknologio­rganisasjo­n (Randi Kristianse­n)

→ Samfunnsvi­terne (Elena Torgersen)

→ Parat (Farnaz Hakimzadeh- Sohrabi)

→ Den norske veterinærf­orening (Kristin Opdal Seljetun)

→ Norges Farmaceuti­ske Forening (Christian Haga)

→ Norsk Sykepleier­forbund (Harald Pors Muniz)

→ Naturviter­ne (Tron Øystein Gifstad)

→ Econa (Anita Larsen)

→ Juristforb­undet (Elise Tschudi Dahl)

→ Biblioteka­rforbundet (Miriam Bak- keli)

 ?? Hanna Johre, NTB ?? ⮉ Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under en pressekonf­eranse om statsbudsj­ettet for 2023.
Hanna Johre, NTB ⮉ Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under en pressekonf­eranse om statsbudsj­ettet for 2023.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway