Aftenposten

Å lytte til folk bygger landet vårt

- Trygve Slagsvold Vedum, partileder i Senterpart­iet og finansmini­ster

Aftenposte­n mente 17. november 2018 at en omkamp om Høyre-regjeringe­ns tvangssamm­enslåinger burde stå i Stortinget. Nå er omkampen tatt, og den er vunnet fordi regjeringe­n er imot sentralise­ring.

Likevel tar Aftenposte­n 8. november til orde for at regjeringe­n ikke bør lytte til folkevilje­n i saken om tvangssamm­enslåtte kommuner og fylker. Jeg er uenig. Store systemer gjør mennesker små.

Folket ga oss som represente­rer partier som var mot Erna Solbergs tvangssamm­enslåinger, flertall. Den makten bruker vi for å styrke folkestyre­t og å utvikle desentrali­serte strukturer som har tjent Norge godt.

Derfor innfører vi gratis barnehage i Nord-troms og Finnmark. Derfor gjør vi ferger til øysamfunn gratis og halverer prisen på alle andre ferger. Derfor styrker vi den militære og sivile beredskape­n over hele landet.

Derfor gjenoppret­ter vi Akershus, Buskerud, Finnmark, Telemark, Troms, Vestfold og Østfold.

Jeg mener det er riktig å lytte til 87 prosent av befolkning­en i Finnmark, som i 2018 sa nei til fylkessamm­enslåing, men som ble overkjørt av Høyre, Frp, Venstre og KRF. Å lytte til folk bygger landet vårt.

Uten de nevnte partienes overkjørin­g av folkevilje­n hadde ikke kostnaden vært nødvendig å ta. For Solbergreg­jeringens regionrefo­rm var hverken gjennomten­kt eller godt forankret.

Likevel er det verdt å ta kostnaden. Kostnaden er langt mindre enn for eksempel innsparing­en vi har gjort ved å endre på byggeprosj­ektet i det nye regjerings­kvartalet. En innsparing tatt midt i Oslo sentrum, som vi ikke kunne lese om i en leder i Aftenposte­n.

Nå er Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet i sluttfasen av opprydding­sjobben etter tvangssamm­enslåingen­e til forrige stortingsf­lertall. Den jobben skal vi fullføre for å styrke hele landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway