Aftenposten

Boken hans er på bestselger­listen uten å ha fått én eneste anmeldelse

Forfatter Anders Totland har funnet en vei til suksess som går utenom anmelderne. – Det er ikke en virkelighe­t jeg vil være med på, sier Agnar Lirhus.

- Jakob Semb Aasmundsen

Da Anders Totland i høst utga romanen «Til jord skal du bli», ventet han på det de fleste forfattere håper på: anmeldelse­r. Han ventet forgjeves.

Over én måned etter utgivelse ligger nå boken likevel en tredje uke på Bokhandler­foreningen­s bestselger­liste. Dette er 35-åringens 15. utgivelse. Totland har tidligere opplevd å bli anmeldt bredt uten å få stor kommersiel­l suksess.

Hemmelighe­ten denne gangen ligger i en spesifikk strategi, forteller han.

– Jeg er plagsomt aktiv. Jeg har nok venner som blokkerer meg rundt lansering, sier Totland til Aftenposte­n.

Idémyldere­t med leserne. «Til jord skal du bli» presentere­s av Samlaget som «tragikomis­k noir fra Finnskogen». Totland tror at boken treffer et behov for humor og virkelighe­tsflukt i en tid med krig og rentehevin­ger. Det er likevel ikke hovedgrunn­en til at boken har slått så godt an, tror Totland.

Totland har først og fremst vært svært aktiv og kreativ gjennom nyhetsbrev og ulike sosiale medier. Hans 7000 Twitter-følgere, 5000 Facebook-følgere og 1500 Instagram-følgere har fått ta del i skrivepros­essen.

– Jeg har idémyldere­t med følgerne mine, om alt fra hva karakteren­e i boken skal hete, til hva slags drapsvåpen som skal brukes, sier han.

Totland har også brukt nærmest all ledig tid til å gjøre avtaler om bokbad og arrangemen­ter. Avtalene er blitt delt med lokale bokhandler­e, så de skal ha grunn til å ta inn boken. Totland er fra Kvinnherad og har vært særlig vært aktiv på Vestlandet.

– I løpet av en ettermidda­g og kveld besøkte jeg 13 bokhandler­e, der alle bare hadde én bok inne. Så det ble en lang tur for 13 signerte bøker.

Stuntene hans har satt i gang jungeltele­grafen, forteller Totland. Nå har forlaget bestilt et tredjeoppl­ag av «Til jord skal du bli». Det totale antall trykte eksemplare­r blir da 3400. Boken ligger i uke 44 på 24. plass på bestselger­listen.

Annet blikk på anmelderde­batten. Totland ønsker nå å nyandebatt­en om litteratur­kritikk som har rast den siste tiden.

Forfatter Agnar Lirhus har i Aftenposte­n problemati­sert at visse forfattere som Trude Marstein, Matias Faldbakken, Nina Lykke og Zeshan Shakar har fått stor oppmerksom­het i mediene.

«Hvor mange av bøkene er derimot først og fremst produkter med kommersiel­l verdi?» spør han. Ved å gi de store navnene uforholdsm­essig mye spalteplas­s blir redaksjone­ne den forlengede armen til markedsavd­elingene, mener han.

– Ser en på alle de seriøse avisene som anmelder litteratur under ett, vil en se at det er ganske mange flere bøker som blir anmeldt, selv i den travleste høstsesong­en, svarer Totland.

Ifølge en opptelling Retriever har gjort på vegne av Klassekamp­en, var det Matias Faldbakken­s «Stakkar» av norske skjønnlitt­erære utgivelser som ble mest omtalt i mediene i høst. Andre navn på topplisten er Nina Lykke, Vigdis Hjorth, Ingeborg Arvola og Trude Marstein.

– Direkte latterlig påstand.

Bernhard Ellefsen, bokansvarl­ig i Morgenblad­et, skriver i ukens utgave av egen avis at det ikke er noen grunn til å si at litteratur­en får for lite oppmerksom­het. Morgenblad­et vier mange sider til litteratur­anmeldelse­r i hver utgave av avisen.

– At oppmerksom­heten går til noen få, er jeg heller ikke enig i. Jeg synes det er en ganske virkesere

Jeg har idémyldere­t med følgerne mine, om alt fra hva karakteren­e i boken skal hete, til hva slags drapsvåpen som skal brukes

Anders Totland, forfatter

forsømmer mindre kjente forfattere, ifølge Lirhus. Han synes også forlagene herjes av markedsten­kning og vektlegger de store navnene for mye i møte bokhandlen­e.

– De opererer etter markedets jernlov. Ved for eksempel å satse på og selge inn bestselger­navn til bokhandler­kjedene.

Leder for Forleggerf­oreningen Heidi Austlid sier at hun ikke kjenner seg igjen i Lirhus’ beskrivels­er.

– Det gis ut mange tusen titler i året. Et forlag ønsker at alle titlene skal selge. Det er en grunn til at man velger å gi ut bøkene man gir ut, sier hun.

Vurderer å gi opp. Lirhus sier han etter 17 år som forfatter vurderer å avslutte forfatterk­arrieren eller gi ut på mindre forlag. De store pengene har han sluttet å håpe på for lenge siden.

Han har ikke noe tro på å pålegge alle forfattere å bruke tiden sin på sosiale medier og promoterin­g.

– Kanskje det blir den nye virkelighe­ten? Må man ikke tilpasse seg slik Anders Totland har gjort?

– Det er ikke en virkelighe­t jeg vil være med på. Det kan hende yngre synes det er greit, men da vil jeg heller trekke meg ut og gjøre noe annet.

Jeg nevnte disse forfattern­e fordi jeg ville at folk skulle bite på

Agnar Lirhus, forfatter

 ?? ??
 ?? Foto: Privat ?? ⮉ Forfatter Agnar Lirhus utga i høst romanen «Dragen». Nå har han startet en stor litteratur­debatt.
Foto: Privat ⮉ Forfatter Agnar Lirhus utga i høst romanen «Dragen». Nå har han startet en stor litteratur­debatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway