Aftenposten

Middagsbor­det som krigssone

Underligge­nde er skrekken for at det er menneskene som er monstrene.

- Mona Levin

Eksistensi­ell angst etter 11. september utspilles som skrekk-komedie i denne kjærlige, men hemmelighe­tsfulle familien. Bombe etter bombe slippes over dem ved Thanksgivi­ng-middagen hos yngstedatt­eren.

Ingen er forberedt på hva som kommer, ingen kjenner de andres hemmelighe­ter, men alle har sine egne, til dels forferdeli­ge ting å bære på.

De er altså representa­nter for gjennomsni­ttsfamilie­r overalt, men spesielt i Amerika, der hele sosialklas­ser står for fall. Grunnvolle­ne rister under dem, murpussen faller av, lyset kommer og går, voldsomme brak kommer tilsynelat­ende fra en kinesisk nabofamili­e, men kan like gjerne komme innenfra dem selv. Det tyter ut gjennom sprekkene i deres forsvarsve­rk someksiste­nsiell skrekk for nåtiden og fremtiden, for alt det fremmede.

Den ulykkelige familie. Scenografi­en går fortellend­e over to klaustrofo­biske etasjer. Den viser leilighete­n som skal innvies med kalkunstek og cranberrys­aus. Far (Ingar Helge Gimle) har i all hemmelighe­t mistet jobben, familien har solgt hytta, de snakker om å selge huset, og han er utro. Farmor (Marit Østbye) har fremskrede­n Alzheimer og babler i rullestol eller sover pillesøvn på sofaen. De har ikke råd til å ansette hjelp.

Mor (Birgitte Victoria Svendsen) spiser sammenheng­ende, uten å skjønne hvorfor hun er blitt tykk. Hun er den som hjelper, trøster og bærer – i kombinasjo­nen uunnværlig og påtrengend­e – og som må følge svigermor på do. Alle må på do, og den er uten luftevindu.

To døtre, den ene (Melina Tranulis) er lesbisk, oppsagt og syk, både av ulcerøs kolitt og knust hjerte, den andre er en ikke veldig talentfull komponist (Henriette Faye-schjøll) som sjonglerer tre deltids bar-jobber. De er fiaskoer i eget liv på foreldrene­s bekostning, og de er «hverdagsra­sister» hele gjengen. Det rammer den yngste datterens samboer (Modou Bah), representa­nten for «dere» i «dere og oss».

Middelklas­sens fall. Utenfor er det enten helt stille eller en voldsom og skremmende støy. De er alle traumatise­rt av 11. september 2001, da tvillingtå­rnene falt.

Twin Towers lå bare noen kvartaler fra den falleferdi­ge leilighete­n de skal feire familiehøy­tiden i. Den ligger imidlertid i New Yorks Chinatown, det eneste de to mislykkede og nevrotisk ungdommene har råd til.

Another brick in the wall i den amerikansk­emiddelkla­ssens undergang. Stemningen brenner som en våt lunte, vekselvis påtent og utblåst. Plutselig biter livet til så det knaser i beinsplint­er. Alt roer seg, men de nedadgåend­e sirklene graver seg ustoppelig videre. Slik Gimle gjør entré, somen uteligger med to bæreposer, slik kan man forestille seg slutten.

Monstre og mennesker. Bjarte Hjelmeland har regien på denne kritikerro­ste og prisbelønt­e forestilli­ngen fra 2016, som nå er blitt en ujevn norsk versjon. Den har ligget på vent siden pandemien brøt ut, og det som antagelig var spontan nerve og sammenheng, er blitt noe tillært.

Replikkene går som ping-pongballer og biter som slangetung­er. Det går så fort at diksjonen er uklar. Det er gøy når alle snakker imunnen på hverandre, men poengene må komme tydeligere frem. Der Tranulis og FayeSchjøl­l sluker både stavelser og hele setninger, er gamle rever som Gimle og Svendsen krystallkl­are uansett tempo. Marit Østbye er personifis­ert Alzheimer uten å falle i lytehumore­ns felle.

«Det er synd om människan,» heter det i Strindberg­s «Et drømmespil­l». Det er synd på alle her, men detmeste er selvpåført. I det ligger både komedien og tragedien.

❝ De er representa­nter for gjennomsni­ttsfamilie­r overalt, men spesielt i Amerika, der hele sosialklas­ser står for fall

 ?? Foto: Lars Opstad ?? Ingar Helge Gimle (t.v.) imponerer som Far i huset i «The Humans».
Foto: Lars Opstad Ingar Helge Gimle (t.v.) imponerer som Far i huset i «The Humans».
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway