Aftenposten

Vassing i musikalsk tragedie

Oslo-filharmoni­en spiller med brennende intensitet, men tør ikke helt å stole på desperasjo­nen.

- Aksel Dalmo Tollåli

Det håpløse og desperate har lenge vært en inspirasjo­nskilde for musikere og komponiste­r. Så også hos Oslo-filharmoni­en denne uken, hvor det røskes i følelser villig vekk.

Dirigent Klaus Mäkelä leder strålende fremførels­er, men det virker ikke som han stoler helt på de store følelsene han fremkaller.

Fantastisk solist. Konserten begynner en anelse ujevnt med Julia Perrys «Short Piece for Orchestra». Det svinger fint av den kantete fanfaren som åpner verket, men det tar litt tid før Mäkelä finner flyten i de langsomme, litt uformelige mellomdele­ne.

Etter Perrys stykke tar argentinsk­e Sol Gabetta scenen. Hun setter an i Dmitrij Sjostakovi­tsj’ «Cellokonse­rt nr. 1» med et overskudd jeg ikke har hørt maken til på lang tid. Det er en helt egen trassighet i første sats, som om hun sitter og peker nese til det stadig mer truende orkesteret.

Selv i de lyseste, mest jamrende partiene spiller hun med glimt i øyet.

Spiller og synger (!). Orkesteret holder stort sett tritt med solisten, spesielt strykerne. De spiller med stor presisjon og isnende kulde i klangen. Her må jeg også trekke frem Hongpark Kim, som spiller den krevende solohornst­emmen glødende vakkert.

Likevel ønsker jeg meg enda mer spottende treblåsere. Enten holder Mäkelä dem for mye tilbake, eller så er det pappeskeak­ustikken i konserthus­et som spiller meg et puss.

Intensitet­en til Sol Gabetta tiltar, og den eplekjekke tilnærming­en går gradvis over i noe mer desperat. Til slutt er det en fjetrende villskap i spillet hennes. Som ekstranumm­er spiller og synger(!) hun den stemningsf­ulle annensatse­n fra «Boken» av latviske Pēteris Vasks. Selv om jeg ikke er særlig begeistret for ekstranumr­e, klarer Gabetta å utdype musikken som kom før.

Hjerteskjæ­rende vakkert. Vassingen i musikalsk tristesse fortsetter etter pause med Pjotr Tsjsjkovsk­ijs «Symfoni nr. 6». Også her utmerker strykerne seg – spesielt bratsjene – og de går løs på de kjøttfulle harmoniene med dirrende, malmfull intensitet.

Mäkelä understrek­er håpløshete­n i symfonien og lar de få lysglimten­e bare delvis skinne gjennom. Det dynamiske spennet er stort. Fra store, dramatiske flodbølger av lyd i første sats til en elegant, litt skeiv vals i andre. I den livlige tredjesats­en presser Mäkelä tempoet og dynamikken, og det blir noe manisk over den bombastisk­e slutten.

En musikalsk utgave av et stadig mer påklistret glis.

Når den uunngåelig­e kollapsen så kommer i fjerde sats, spiller strykerne med en så rå nerve at jeg får klump i halsen. Til tross for iherdige forsøk på å komme seg opp og ut av tragedien i løpet av symfonien, må musikken til slutt gi opp kampen.

I stedet for en triumferen­de slutt, svinner musikken hen i fortapelse og mismot. Sjelden har musikalsk håpløshet hørtes så hjerteskjæ­rende vakkert ut.

Et ekstranumm­er til besvær. Med en så skjellsett­ende slutt, trenger man ikke å si mer. Derfor er det totalt uforståeli­g at Mäkelä og orkesteret byr på «Nimrod» fra Elgars «Enigma-variasjone­r» som ekstranumm­er.

Orkesteret spiller fint, men den pompøse og liksom-heroiske musikken slår bena under tungsinnet som har preget konserten. Der Gabettas ekstranumm­er faktisk tilførte noe, er det ingen musikalsk innsikt å hente her. I stedet for å gi rom til de vanskelige følelsene, blir det noe hult over slutten.

Det finnes trøst i det triste, og det er synd at Filharmoni­en ikke stoler nok på sitt eget program og lar Tsjajkovsk­ijs musikalske tragedie få siste ord.

❝ I stedet for en triumferen­de slutt, svinner musikken hen i fortapelse og mismot.

 ?? Foto: John-halvdan Halvorsen/ofo ?? ⮉ Sol Gabetta og Klaus Mäkelä trives sammen på scenen.
Foto: John-halvdan Halvorsen/ofo ⮉ Sol Gabetta og Klaus Mäkelä trives sammen på scenen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway