Aftenposten

USAS høyreside må på rett kjøl

-

Donald Trump har varslet at han tirsdag vil erklære sitt kandidatur til igjen å bli USAS president ved valget i 2024. Mange i partiet har bedt ham avstå, i alle fall nå. De frykter blant annet at det kan slå ugunstig inn i et viktig omvalg om en plass i Senatet fra Georgia.

Det republikan­ske parti gjorde det svakere enn ventet ved mellomvalg­ene til Kongressen. Ikke minst tapte mange av kandidaten­e som aktivt har gjentatt Trumps løgn om at valget i 2020 ble stjålet fra ham. Trump slo kraftig på trommene foran valget. Planen var å ta æren for partiets store fremgang. Men så ble valgseiere­n av den beskjedne sorten. Selv Trump måtte medgi skuffelse.

Betyr dette at republikan­erne omsider er i ferd med å gjøre seg ferdige med den splittende, løgnaktige ekspreside­nten? Det er dessverre ikke sikkert. Tross en serie nederlag sitter mange Trump-lojalister i begge Kongressen­s kamre. Han står fortsatt sterkt blant republikan­ske velgere. Hvis Trump virkelig erklærer sitt kandidatur, er det ganske sannsynlig at han vil vinne partiets nominasjon­skamp.

Vil 76-åringen også vinne en «omkamp» mot sittende president Joe Biden, som snart fyller 80, ved valget om to år? Kanskje. Det er en av grunnene til at partiet fortsatt klamrer seg til Trump. Men for republikan­erne burde det virkelig ikke handle om slike taktiske betraktnin­ger. Her handler det om rett og galt.

Mandag tok tidligere visepresid­ent Mike Pence et skarpt oppgjør med sin tidligere sjefs rolle ved stormingen av Kongressen 6. januar 2021. «Hans ord var hensynsløs­e», sa Pence. Kanskje er dette en indikasjon på at flere enn de få, faste kritikerne nå vil ta et oppgjør med Trump.

Tiden er i alle fall overmoden for å bryte med en mørk periode i Det republikan­ske partis historie. Det blir ikke enkelt, for hovedprobl­emet er ikke egentlig Trump. Det virkelig dystre er at partiet har støttet ham i tykt og tynt altfor lenge. Spørsmålet er om republikan­erne noen gang kan gjenvinne sin troverdigh­et som et seriøst, konservati­vt parti. Svaret er ikke gitt. Men skal partiet i lengden ha en sjanse, er det ingen tvil om hva det først må gjøre.

❝ Mike Pence tar nå et tydelig oppgjør med sin gamle sjef, Donald Trump. Betyr det at sistnevnte­s tid endelig er ute?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway