Aftenposten

Tyrkerne frykter at turistene holder seg hjemme

Tyrkiske myndighete­r sier PKK står bak bomben som drepte seks mennesker søndag. De retter også en pekefinger mot USA.

- Hanne Christians­en Korrespond­ent i Midtøsten

Mandag morgen var det ikke lenger spor etter eksplosjon­en på den travle handlegate­n Istiklal. Gaten var feid og blodet vasket vekk.

Utenfor Mango-butikken der bomben gikk av, var det sperret av et lite område der folk kunne legge ned røde nelliker til minne for de seks personene sommistet livet.

Alle de seks drepte er tyrkiske statsborge­re. Tre familier mistet to av sine kjære. I tillegg ble over 80 personer skadet.

Mandag formiddag besøkte Tyrkias innenriksm­inister Süleyman Soylu åstedet. Han har lagt skylden for angrepet på Kurdistans arbeiderpa­rti (PKK).

46 personer, inkludert kvinnen som ermistenkt for å ha detonert bomben, er blitt arrestert, sa Soylu.

I en uttalelse publisert mandag nekter PKK for å ha noe med angrepet å gjøre.

Turistene avbestille­r. Bedriftene i områdene rundt Istiklal-gaten merker allerede konsekvens­ene av angrepet.

– Bare siden i går har vi hatt 40 kanselleri­nger, sier Sami Yalcin (39).

Han driver et hotell og en godteribut­ikk bare hundre meter unna der bomben gikk av.

– Noen har valgt å sjekke ut og reise hjem. Andre har kansellert sine romopptil to måneder frem i tid, forteller han.

Mellom 2015 og 2017 ble Tyrkia rammet av en rekke terrorangr­ep. Det gikk hardt utover turistnæri­ngen. Nå ligger den tyrkiske økonomien igjen med brukket rygg. Inflasjone­n er på rundt 85 prosent, ifølge offentlige tall, og valutaen har svekket seg kraftig det siste året.

Yalcin frykter søndagens angrep igjen vil skremme turister fra å reise til Istanbul, akkurat når byen sårt trenger inntektene fra turistnæri­ngen.

– Jeg tror og håper at ting vil normaliser­e seg i løpet av to-tre uker, sier han.

Han peker på en stengt Adidasbuti­kk på andre siden av gaten.

– Åpne butikkene! Det er ikke bra å holde stengt av frykt. Det er dette terroriste­ne vil, å skremme oss fra å leve livet vårt.

Frykter nye angrep. Tyrkia har gjennom årenes løp vært offer for en rekke terroraksj­oner.

Særlig mange angrep skjedde i 2015 og 2016. Flere av dem ble gjennomfør­t av IS, mens andre har kurdiske grupper stått bak.

Nå frykter mange at det kan komme flere angrep.

– Jeg er fortsatt redd, sier 20 år gamle Aysu.

Hun jobber i en smykkeforr­etning noen hundre meter fra der hvor bomben gikk av. Sammen med kollega Nasrin (40) og et titall andre, gjemte hun seg i butikken i en time før de ble evakuert av politiet.

Både Aysu og Nasrin sier de håper Istiklal-gaten snart vil være full av liv igjen. Men de slapper ikke helt av ennå.

– Jeg er redd det kan komme nye angrep, sier Aysu.

Syrisk kvinne pågrepet. Tyrkiske myndighete­r var søndag raskt utemed å si at demistenkt­e en kvinne for å være involvert i angrepet.

Natt tilmandag ble kvinnen arrestert. Pågripelse­n ble sendt på tyrkiske Tv-kanaler, som i mange timer etter angrepet fikk forbud mot å publisere noe om angrepet. Navn og bilde av kvinnen ble også raskt sirkulert i sosiale medier.

Kvinnen skal ifølge myndighete­ne ha reist inn i Tyrkia gjennom byen Afrin i Nord-syria. Dette er et av områdene som Tyrkia, sammen med syriske opprørsgru­pper, har kontroller­t siden 2016.

Ifølge myndighete­ne har kvinnen allerede tilstått at hun ble trent av PKK. Tyrkia har vært i en 40 år lang konflikt med den terrorstem­plede gruppen, og den pågår fremdeles.

Samtidig vil ikke tyrkiske myndighete­r utelukke at hun kan ha bånd til terrorgrup­pen IS, ifølge Reuters.

Peker på USA. Ordren om å utføre angrepet skal imidlertid ha kommet fra den nordsyrisk­e byen Kobani, ifølge innenriksm­inister Soylu.

Han kobler angrepet til den syriskkurd­iske militsen YPG og deres politiske gren, PYD. Også YPG avviser mandag at de har noe med angrepet å gjøre.

Tyrkia mener disse gruppene er forlengels­er av PKK. Men de kurdiske militsene i Syria, inkludert YPG, var nære allierte av USA i kampen mot IS. Dette har lenge vært et sårt punkt for Tyrkia.

Mandag gikk innenriksm­inisteren langt i å antyde at USA bærer en del av ansvaret for angrepet, på grunn av deres støtte til de syriske kurderne.

Han sammenlign­et kondolanse­r fra USA med en situasjon der «morderen ankommer åstedet først».

Syriske flyktninge­r. For syriske flyktninge­r i Istanbul hadde ny

❝ Bare siden i går har vi hatt 40 kanselleri­nger Sami Yalcin, hotelleier

heten om pågripelse­n en vond bismak.

– Jeg hører at de har arrestert en syrisk dame. Det gjør meg veldig bekymret, sier Saeed, som selger mobilabonn­ement på Istiklal-gaten.

Saeed er ikke hans egentlige navn. Han er redd for å få problemerm­ed arbeidsgiv­eren sin dersom han uttaler seg til pressen.

Tyrkia har tatt imot nesten fire millioner syriske flyktninge­r. De siste årene, i taktmed at den økonomiske krisen er blitt dypere og arbeidsled­igheten har gått opp, har holdningen­e til flyktninge­ne surnet. I flere byer er syriske nabolag blitt vandaliser­t og flyktninge­r utsatt for vold.

– Det er vanskelig nok å være syrisk i Istanbul allerede. Jeg håper ikke det blir verre nå, sier Saaed.

 ?? Foto: Hanne Christians­en ?? ⮉ Mandag la folk ned røde nelliker på Istiklal-gaten, til minne om de seks menneskene som mistet livet i søndagens bombeangre­p.
Foto: Hanne Christians­en ⮉ Mandag la folk ned røde nelliker på Istiklal-gaten, til minne om de seks menneskene som mistet livet i søndagens bombeangre­p.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Hanne Christians­en Foto: ?? ⮉ Fra butikken sin ser Sami Yalcin rett på stedet der bomben gikk av. Nå frykter han at turistene vil utebli en stund fremover.
Hanne Christians­en Foto: ⮉ Fra butikken sin ser Sami Yalcin rett på stedet der bomben gikk av. Nå frykter han at turistene vil utebli en stund fremover.
 ?? ?? Kvinnen som er pågrepet, skal ha reist inn i Tyrkia gjennom byen Afrin i NordSyria. Ordren omå utføre angrepet skal imidlertid ha kommet fra den nordsyrisk­e byen Kobani, ifølge tyrkiskemy­ndigheter.
Kvinnen som er pågrepet, skal ha reist inn i Tyrkia gjennom byen Afrin i NordSyria. Ordren omå utføre angrepet skal imidlertid ha kommet fra den nordsyrisk­e byen Kobani, ifølge tyrkiskemy­ndigheter.
 ?? Christians­en Foto: Hanne ?? ⮉ Aysu (20) og Nasrin (40) er tilbake på jobb noen hundre meter unna stedet der bomben gikk av. De frykter nye angrep.
Christians­en Foto: Hanne ⮉ Aysu (20) og Nasrin (40) er tilbake på jobb noen hundre meter unna stedet der bomben gikk av. De frykter nye angrep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway