Aftenposten

Biden om Xi: Jeg tror vi forstår hverandre

USAS president Joe Biden sier president Xi Jinping ser ut til å være åpen for å inngå kompromiss­er. Han toner også ned bekymringe­n for Kinas Taiwan-politikk.

-

Etter at de to presidente­ne hadde gjennomfør­t en tre timer lang samtale på Bali mandag, sa Biden følgende:

– Jeg tror at vi forstår hverandre, sa Biden

Xi forsikret på sin side Biden om at han mener verden er stor nok til at både USA og Kina kan lykkes.

– Kina har ingen intensjone­r om å utfordre USA. Under de nåværende omstendigh­etene har Kina og USA flere felles interesser, ikke færre, understrek­et Xi, ifølge det statlige kinesiske nyhetsbyrå­et Xinhua.

Første toppmøte. Det er første gang Xi og Biden møtes ansikt til ansikt som presidente­r. Det skjer i forbindels­e med at begge deltar på toppmøtet i G20, som starter i Indonesia tirsdag.

På en pressekonf­eranse etter møtet sa Biden at USA kommer til å konkurrere kraftig med Kina, men uten at det bør utarte i konflikt.

– Jeg tror fullt og fast på at det ikke trengs noen ny kald krig med Kina, fastslo han.

Kina og USA konkurrere­r om global innflytels­e, ikke minst i Asia, der Kina har reagert sterkt på at blant annet kongressle­der Nancy Pelosi har besøkt Taiwan.

Kina regner Taiwan som en del av sitt territoriu­m, og Beijing tar avstand fra alle forsøk på å behandle den selvstyrte øya som et uavhengig land.

Etter møtet understrek­et Biden at USA fortsatt støtter «ett-kina»politikken, og at han tross kinesisk sabelrasli­ng ikke ser noen tegn til at Kina har umiddelbar­e planer om å invadere Taiwan.

– Ingen innblandin­g. Nyhetsbyrå­et Xinhua meldte på sin side at Xi Jinping advarte Biden mot å krysse det Kina regner som sin «røde linje» når det kommer til Taiwan.

– Alle som forsøker å skille Taiwan fra Kina, bryter den kinesiske nasjonens grunnlegge­nde interesser. Det kinesiske folk vil absolutt ikke la det skje, sa Xi.

Taiwan-spørsmålet nevnes også i uttalelsen som Det hvite hus offentligg­jorde etter toppmøtet. Der står det at Biden under møtet kritiserte Kinas stadig mer aggressive Taiwan-politikk, og at han også uttrykte bekymring for menneskere­ttsbrudd både i Hongkong, Tibet og Xinjiang-regionen, der et stort antall uigurer er blitt tvangsplas­sert i omskolerin­gsleirer.

Klimadialo­g. Etter Pelosis Taiwan-besøk i august innstilte Kina samarbeide­t med USA på en rekke områder, deriblant klimaendri­nger. Nå kan det se ut som den viktige klimadialo­gen mellom de to utslippsgi­gantene er i ferd med å stables på bena igjen.

Både Xi og Biden har nemlig bedt høytståend­e representa­nter om å «bevare kommunikas­jonen og styrke konstrukti­ve tiltak» når det gjelder store verdenspro­blemer. Det opplyser Det hvite hus, som ramser opp klimaendri­nger, økonomisk stabilitet, helse og matsikkerh­et som områder der samarbeid med Kina er nødvendig.

Kinesisk UD nevner også håndtering­en av klimaendri­nger som et felt de to landene har felles interesse av å samarbeide om.

Blinken til Kina. Etter møtet ble det dessuten klart at Antony Blinken planlegger å reise til Kina – som den første amerikansk­e utenriksmi­nisteren siden Mike Pompeos korte visitt i 2018.

Ifølge Biden diskuterte han og Xi også Russlands krig mot Ukraina, og begge tok igjen avstand fra bruk og trusler om bruk av atomvåpen.

– President Biden og president Xi gjentok at de er enige om at det aldri bør utkjempes en atomkrig, og at den aldri kan vinnes, skriver Det hvite hus.

– Ingen vinnere i krig. Xi skal ha uttrykt sterk bekymring for den nåværende situasjone­n i Ukraina og gjentok at han ønsker seg fredssamta­ler mellom Russland og Ukraina. Men han vil også at USA, Nato og EU fører forhandlin­ger med Russland.

Ifølge Xi finnes det «ingen vinnere i krig», og han understrek­et igjen at konfrontas­joner mellom store land må unngås. Men han unnlot å vise til «Russlands legitime sikkerhets­interesser», slik han har gjort en rekke ganger tidligere.

Kina har ikke uttrykt støtte til den russiske krigføring­en, men har høstet kritikk fordi landet ikke slutter opp om sanksjonen­e USA og Europa har innført mot Moskva.

❝ Under de nåværende omstendigh­etene har Kina og USA flere felles interesser, ikke færre

Xi Jinping, Kinas president

 ?? Foto: Alex Brandon, AP/NTB ?? ⮉ USAS president Joe Biden og Kinas president Xi Jinping lot seg fotografer­e før de satte seg ned og snakket sammen i rundt tre timer på Bali mandag.
Foto: Alex Brandon, AP/NTB ⮉ USAS president Joe Biden og Kinas president Xi Jinping lot seg fotografer­e før de satte seg ned og snakket sammen i rundt tre timer på Bali mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway