Aftenposten

Hun matte flykte fra Putins nettroll

For flere år siden startet Jessikka Aro å avsløre russisk nettkrigfø­ring i hjemlandet. Det har kostet henne dyrt.

- Ingeborg Moe

Jessikka Aro var journalist i det finske kringkasti­ngsselskap­et Yle. Året var 2014. En såkalt trollfabri­kk var avslørt i St. Petersburg.

I sosiale medier utga arbeiderne seg for å være vanlige folk. I virkelighe­ten pøste de ut Putinvennl­ig propaganda og svertet de som mente noe annet.

Kunne det utgjøre noen trussel i Finland? Aro ba finner dele sine erfaringer med falske profiler somspredte russisk propaganda. Da artikkelen ble publisert, kom en voldsom reaksjon.

Flyttet til utlandet. Det som skjedde i 2014, ble starten på år med hets, forfølgels­e og sverting av Aro. Men også gravejourn­alistikk og avsløringe­r som har vakt oppsikt utenfor hjemlandet. Dette beskriver hun i boken Putins troll, som nå kommer på

norsk.

Det endte med at Jessikka Aro forlot Finland.

– Jeg var kommet til et punkt der jeg ikke bare ble forfulgt i sosiale medier, men også fysisk. Når jeg skulle holde foredrag, for eksempel, ble jeg filmet. Dette ble lagt ut på nettet og svertet etterpå, sier hun til Aftenposte­n.

I boken forteller hun at hun fikk hun en SMS fra en som utga seg for å være faren hennes. Han hadde vært død i 20 år.

Hun kontaktet det lokale politiet.

– Jeg fikk råd om å være mer på vakt og sjekke om noen fulgte etter meg. Jeg følte meg fanget i mitt eget hjem. Samtidig fikk jeg så mange trusler. Trusler om voldtekt. Påstander om at jeg solgte narkotika. Jeg ble beskrevet som en Nato-hjelper og agent for USA. Kampanjen mot meg gjorde selv venner til fiender, sier Aro.

I 2017 flyttet hun ut av landet. Hvor hun dro, vil hun ikke fortelle. Det var en trygg havn. Kanskje må hun dra dit igjen, sier hun.

Etter to år ute flyttet hun hjem igjen. Da var en kjent Putinvennl­ig finsk akademiker og aktivist blitt dømt for å ha forfulgt henne.

Aro bestemte seg for ikke å la seg kneble. Hun sier at hun ville fortsette å lære folk om hvordan propaganda­krigen foregår.

Har påvirket russerne selv. Jessikka Aro mener krigen i Ukraina har gjort informasjo­nskrigen enda mer aggressiv.

– Nå er det ikke bare trollfabri­kker og falske nyheter som står bak dette. Nå bruker Putin og hans indre krets de samme uttrykkene somtrollen­e har brukt, sier Aro.

Som eksempel nevner hun de russiske påstandene om at den ukrainske ledelsen er fascister og nazister.

– Slik har Russland demonisert Ukraina i årevis. Dette har rammet russere selv. Mange av dem er blitt hjernevask­et slik at de er villig til å drepe og voldta ukrainere, mener Aro.

I boken beskriver hun utallige måter russiske statskontr­ollerte krefter bruker for å så splittelse,

tvil og løgn i Vesten. Det handler om alt fra innblandin­g i presidentv­alget i USA i 2016 til nettsteder som sprer falske nyheter, og trusler mot enkeltpers­oner i kommentarf­elter.

Aro mener at å lære om dette, vil gjøre folk mer motstandsd­yktig. Men enkeltpers­oner kan ikke stå mot det alene, sier hun.

– Våre sikkerhets­myndighete­r må være enda mer på vakt for å beskytte oss, sier Aro.

Begynte på hjemmebane. Stipendiat Johanne Kalsaas ved Universite­tet i Bergen mener Aros historie er interessan­t også for Norge. Hun skriver på doktorgrad om hvordan Norge blir omtalt i russisk nettdebatt.

– Mitt premiss er at for å forstå Russlands globale informasjo­nskrig, må man forstå det som skjer på deres hjemmebane. Trollfabri­kkene ble for eksempel først mobilisert mot russiske opposisjon­elle. Mange av strategien­e som brukes mot Vesten, er alt testet ut i Russland, sier Kalsaas.

En stor utfordring er å forstå hva som skjer, og hvem som er avsenderen.

– En ting er de koordinert­e påvirkning­soperasjon­ene som kan spores tydelig til Kreml. Det vanskeligs­te for Norge og andre stater er desentrali­serte virale kampanjer. Det er vanskelig å vite hva som kommer hvorfra, sier Kalsaas.

Hun sier at Norge og Finland har mye til felles, blant annet grense mot Russland.

– Det er viktig at vi ikke er naive, men er obs på det Aro skriver. Russland har ulike virkemidle­r og spiller på splittelse­r og spenninger i land, sier hun.

Trenger bedre oversikt. Eskil Grendahl Sivertsen er spesialråd­giver ved Forsvarets forsknings­institutt og har vært fagkonsule­nt for Aros bok.

Han var en av flere som sto bak

❝ Jeg var kommet til et punkt der jeg ikke bare ble forfulgt i sosiale medier, men også fysisk

Jessikka Aro

❝ NTB og Wikipedia Vi skal ikke undervurde­re effekten av å skape tvil Spesialråd­giver Eskil Grendahl Sivertsen

rapporten om uønsket valgpåvirk­ning som nylig skapte stor debatt.

Han kjenner ikke til nordmenn som har opplevd det samme som Aro og tror det har vært mindre av det i Norge enn i Finland. Samtidig mener han at Norge trenger bedre oversikt.

– Det er vanskelig å etablere god nok situasjons­forståelse. Det som skjer, er ikke synlig med det blotte øye. Det blir litt som å vurdere om det skjer klimaendri­nger ved å stå på trappen og se på været. Man kan kanskje se tegn, men ikke den komplekse og skjulte helheten, sier Sivertsen.

Er ute etter å skape tvil. Han sier at mange statlige etater har ansvar for å følge med. Men mye skjer i gråsonen. Det trenger ikke å være kriminelt. Derfor kan det være vanskelig å se hva som egentlig skjer og ansvaret kan falle mellom flere stoler, mener han.

– I andre land har de etablert egne funksjoner for å se på dette. Senest Sverige, som har en egen myndighet for psykologis­k forsvar. Det har vi ikke i Norge, sier Sivertsen.

Han sier at hensikten med russiske påvirkning­soperasjon­er ikke nødvendigv­is er å få folk til å tro på en løgn. Men å skape tvil om hva som er sant, og avlede.

Han peker på at det finnes nyhetsnett­steder som på den ene siden har vanlige nyheter, men samtidig sluker og sprer russisk propaganda. – Etter februar i år har jeg sett folk skrive at Russland har tapt informasjo­nskrigen. Det mener jeg er en sannhet med modifikasj­oner. Vi skal ikke undervurde­re effekten av å skape tvil. Det ser man for eksempel i sosiale medier og møter folk, der folk sier: «Jeg støtter ikke krigen, men ...».

 ?? Foto: Nelli Kivinen, forlaget Mangschou ?? ⮉ Jessikka Aro flyttet til utlandet for å unnslippe hets og forfølgels­e. Men på nettet fortsatte det.
Foto: Nelli Kivinen, forlaget Mangschou ⮉ Jessikka Aro flyttet til utlandet for å unnslippe hets og forfølgels­e. Men på nettet fortsatte det.
 ?? Foto: Mangschou ?? ⮉ Jessikka Aros bok gis ut på norsk av Mangschou forlag
Foto: Mangschou ⮉ Jessikka Aros bok gis ut på norsk av Mangschou forlag
 ?? ??
 ?? Foto: Dmitri Lovetsky, AP/NTB ?? ⮉ Nettroll manipulere­r for å lage støy eller tvinge frem en reaksjon og påvirke. Denne bygningen i St. Petersburg er kjent som en såkalt trollfabri­kk.
Foto: Dmitri Lovetsky, AP/NTB ⮉ Nettroll manipulere­r for å lage støy eller tvinge frem en reaksjon og påvirke. Denne bygningen i St. Petersburg er kjent som en såkalt trollfabri­kk.
 ?? Foto: ?? ⮉ – Mange av strategien­e som brukes mot Vesten, er alt testet ut i Russland, sier stipendiat Johanne Kalsaas. Hun skriver på doktorgrad om hvordan Norge blir omtalt i russisk nettdebatt. Universite­tet i Bergen
Foto: ⮉ – Mange av strategien­e som brukes mot Vesten, er alt testet ut i Russland, sier stipendiat Johanne Kalsaas. Hun skriver på doktorgrad om hvordan Norge blir omtalt i russisk nettdebatt. Universite­tet i Bergen
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway