Aftenposten

Derfor ble 52-åringen pekt ut som sannsynlig Tengs-drapsmann

Ingen hadde sett tiltalte i Kopervik. Ingen spor pekte mot ham. Men så fikk politiet et prøvesvar. Og begynte å overvåke ham.

- Andreas Bakke Foss

I2017 startet politiet en ny etterforsk­ning av det 27 år gamle drapet på Birgitte Tengs på Karmøy. I Stavanger ledet politiover­betjent Dag Uppheim fra Kripos arbeidet i en av Norges mest omtalte drapssaker.

Allerede da var den 52 år gamle mannen fra Karmøy som nå er tiltalt, en de nye etterforsk­erne ville undersøke nærmere. Han nekter for å ha noe med drapet å gjøre. I dag fortalte Uppheim om arbeidet de har gjort for å forsøke å oppklare drapet på 17åringen.

Fant Y-kromosom. Det første de nye etterforsk­ningsgrupp­en gjorde var å gå systematis­k gjennom alle dokumenten­e i saken. De fant fort ut at det ikke var mulig å slå fast sikkert hvordan Tengs kom seg de fire kilometern­e fra Kopervik sentrum, til stedet hun ble funnet drept.

Det var heller ingen som har sett den nå tiltalte mannen i Kopervik den kvelden. Heller ikke sammen med Tengs noe annet sted.

Det er ingen elektronis­ke spor i saken som sier noe om hvor mannen var dagen 17-åringen ble drept. Han sier han var i Haugesund. Han nekter for å ha vær i Kopervik.

Han hadde vært i avhør som vitne i 1995 og 1996. Det var ingen funn som pekte mot ham. Likevel ble mannens tidligere kjærester og familien hans avhørt på nytt av de nye etterforsk­erne.

Og i mars 2018 ble han selv kalt inn som vitne. Politiet konkludert­e da med at de trengte noe mer for å komme videre med ham. Og det fikk de.

For politiet hadde samtidig bedt om nye analyser av gamle, nedfrosne ekstrakter funnet på åstedet. Det gjaldt blant annet et utklipp fra den nedrullede strømpebuk­sen Tengs hadde på seg da hun ble funnet drept.

I en forprøve fra denne biten fant ekspertene ved Oslo universite­tssykehus en meget liten mengde av et mannlig DNA. Derfor ble det gjort en ny analyse for å målrette analysen mot dette mannlige Y-kromosomet.

I mars 2019 kom svaret. Funnet var forenelig med mannen som nå er tiltalt. Etterforsk­ningen ble rettet mot ham. Fra da ble etterforsk­ningen rettet mot ham. Politiet la fullstendi­g lokk på prøvesvare­t og saken.

– Det var kun få personer som fikk vite om svaret vi hadde fått. Så startet vi skjult etterforsk­ning mot mannen, sa Uppheim.

Politiet tok seg hemmelig inn i huset hans på Karmøy og utførte ransaking mot både det, et sjøhus han eier, barndomshj­emmet hans der han bodde i 1995, og bobilen hans. De spanet mot huset og spanet på ham for å ha kontroll på hvor han var til enhver tid.

– Det er ikke gjort noen funn som direkte berører saken, innrømmet Uppheim.

De hentet inn data fra telefonen hans og avlyttet telefonsam­talene hans. Men de fant ingen telefonsam­taler som omtaler saken, bekreftet Uppheim.

I tillegg gjennomgik­k politiet 15–20 elektronis­ke lagringsen­heter mannen hadde, som datamaskin­er og minnebrikk­er.

Uppheim nektet å svare på forsvarere­ns spørsmål om politiet også hadde brukt hemmelige

❝ Det er ikke gjort noen funn som direkte berører saken Dag Uppheim, politiover­betjent

 ?? Illustrasj­on: Ane Hem, NTB ?? Den tiltalte 52-åringen i retten sammen med sine to forsvarere Stian Bråstein og Stian Kristensen.
Illustrasj­on: Ane Hem, NTB Den tiltalte 52-åringen i retten sammen med sine to forsvarere Stian Bråstein og Stian Kristensen.
 ?? Foto: Heidi ?? Etterforsk­ningsleder, politiover­betjent Dag Uppheim, vitnet mandag i rettssaken etter drapet på Birgitte Tengs.
Molstad Andresen / NPK
Foto: Heidi Etterforsk­ningsleder, politiover­betjent Dag Uppheim, vitnet mandag i rettssaken etter drapet på Birgitte Tengs. Molstad Andresen / NPK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway