Aftenposten

Påstand om 21 års forvaring for Navdrapet i Bergen

Aktor la mandag ned påstand om 21 års forvaring for mannen som har stått tiltalt for drap og drapsforsø­k ved et Nav-kontor i Bergen.

- Ørjan Torheim, Bergens Tidende

Det var mandag 20. september i fjor at den 40 år gamle mannen gikk til angrep på to Navansatte under et brukermøte ved Nav Årstad i Bergen.

Avdelingsl­ederen Marianne Amundsen (57) ble drept, mens kollegaen hennes Ida Aulin (29) ble skadd.

Krever forvaring. Aktor mener tiltalte var tilregneli­g og krever 21 års forvaring. Forsvarere­n mener en dom bør handle om behandling.

Etter to uker i tingretten, var det mandag tid for prosedyrer. Om påtalemakt­en ville be om straff eller behandling for den tiltalte mannen (40), har vært blant de sentrale spørsmålen­e.

Selv mener tiltalte at han var utilregnel­ig.

Aktor og statsadvok­at MayBritt Erstad sa i sin prosedyre at det ikke er tvil om hva som skjedde.

– På møterommet tar tiltalte frem sekken og papirer, og frem kommer kniven. Han hugger og hugger, målrettet og med kraft. Et vitne sa alt skjedde i en vanvittig fart. Da det er over, hører vitner ham si: «Jeg er ferdig».

Erstad beskrev to ting som nye under rettssaken: at tiltalte forklarer seg om stemmer og at han sier at han ikke husker noe.

– Jeg oppfatter at han later som at han er utilregnel­ig. Jeg mener retten kan se helt bort fra at tiltalte hører stemmer.

Etter en gjennomgan­g av hva tiltalte gjorde og hvordan han skal ha hatt det i tiden før han kom til Nav-kontoret, sa Erstad:

– Jeg mener det er tilstrekke­lig bevist at tiltalte var tilregneli­g og hadde skyldevne på handlingst­iden. Han hadde sterkt avvikende sinnstilst­and, men var ikke utilregnel­ig.

Aktor mente motivet var misnøye med Nav.

Tidligere i rettssaken har de sakkyndige forklart seg om funn av to alvorlige psykiske sykdommer. De fant ingen direkte kobling «mellom hans medisinske diagnose og det han er tiltalt for».

Helt forsvarslø­s. Aktor mener at den tiltalte 40-åringen handlet med forsett. Hun viste til at han kjøpte kniven seks dager før Navmøtet og omtalte drapet som overlagt.

– Aulin var heldig, svært heldig, som klarte å komme seg ut. Marianne Amundsen var helt forsvarslø­s mot hans brutale angrep. På 29 sekunder påførte tiltalte dem mellom 45 og 50 knivstikk og til sammen 50 skader, sa Erstad.

Erstad viste også til en episode i 2015, da den nå Nav-tiltalte skal ha truet to kvinner med kniv i Fantoft studentby. Saken ble henlagt, men aktor påpekte tiltaltes valg av stor, lang kniv både på Fantoft og på Nav-kontoret.

Formelt krevde aktor 21 års forvaring, med en minstetid på 14 år. Forvaring kan bli en livsvarig straff, hvis retten finner det nødvendig å forlenge den.

– Mye isolert. Forsvarer Morten Grimstad sa at tiltalte var i meget dårlig psykisk forfatning sommeren 2021. Han viste til psykiatris­k historie mange år før det, fra 2013. Advokaten påpekte også at klienten ikke er blitt behandlet for psykiske plager de siste seks årene.

– Mest sannsynlig hadde han vært psykotisk i lengre tid i forkant av handlingen, sa forsvarere­n.

Han fortalte om en mann som i 2018/2019 flyttet for seg selv og mistet så å si all sosial kontakt.

– Han var mye isolert, hadde angst for å gå ut og mente han ble dårlig behandlet av Nav. Han slet med søvn, var frustrert og stresset, og naboene reagerte på bisarr oppførsel, sa Grimstad.

– Drapet er brutalt, men han er helt ute av kontroll. Det er det som er sannheten.

Forsvarere­n ba underveis i prosedyren om at 40-åringen frifinnes for eventuell fengselsst­raff på bakgrunn av at han ikke hadde skyldevne. Han mente også det er berettiget tvil knyttet til om angrepet på Aulin kan betegnes som et drapsforsø­k.

Som sin hovedpåsta­nd ba Grimstad om at klienten behandles på mildest mulig måte. En dom, sa Grimstad, bør i tilfelle handle om idømmelse av tvungent psykisk helsevern, ikke fengsel eller forvaring.

Bistandsad­vokat May Britt Løvik prosederte erstatning­skravene. Løvik antydet som passende en samlet oppreisnin­g på minimum 1,7 millioner kroner til Ida Aulin og Amundsens fire barn. Løvik lot utmålingen være opp til rettens skjønn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway