Aftenposten

Flere polske arbeidere lever I et parallelsa­mfunn

Hjelpeorga­nisasjonen Caritas sier at dødsulykke­nødsulykke­n til bygningsar­beideren Mariusz Pietrzak (39) bare er toppen av isfjellet. De tror mange arbeidsuly­kker aldri blir rapportert.

- Gunnar Thorenfeld­t, Vegard Venli og Tomm W. Christians­en (foto)

Fredag fortalte Aftenposte­n om den polske tobarnsfar­en Mariusz Pietrzak, som falt femmeter på en byggeplass på Lysaker. Han døde i september 2019. Arbeidsgiv­eren fikk 18 dagers betinget fengsel for mangelfull sikkerhet på arbeidspla­ssen, men slapp bot. Familien har fått forsikring­spenger, men retten kom til at de ikke hadde krav på erstatning.

– Det gjør vondt å lese historien til Mariusz’ familie. Min familie kommer bare 25 kilometer fra den polske landsbyen han kom fra. Det kunne vært min far, onkel eller fetter som hadde dødd på sammemåte, sier Natasza Bogacz.

Hun er prosjektrå­dgiver i den katolske hjelpeorga­nisasjonen Caritas, som blant annet bistår polske arbeidere i Norge.

Urapporter­te ulykker. Rådgiveren har i flere saker sett at arbeidere er blitt sendt hjem når de har skadet seg, ikke nådd frem når de krevd lovpålagt lønn og ikke fått hjelp når de har søkt beskyttels­e fra truende sjefer.

– Flere polske arbeidere lever og jobber i et parallells­amfunn, hvor de i praksis ikke har tilgang til sine rettighete­r når de mister en arm eller skader seg for livet, sier Bogacz.

Hun sier arbeidsuly­kker er en av de vanligste årsakene til at de må hjelpe polske arbeidere.

– Vi får inn mange historier fra polske menn somhar skadet seg i Norge, som regel fordi de trenger hjelp med Nav eller helsehjelp. Og så kommer det frem at skaden har skjedd på jobb.

Bogacz har opplevd at en stor andel arbeidsuly­kker som involverer arbeidsinn­vandrere i byggebrans­jen, aldri blir registrert.

– Våre jurister behandler cirka 200 saker i året som gjelder utnyttelse av arbeidsinn­vandrere. Mange av sakene handler også omarbeidsu­lykker. Nesten ingen av demer blitt varslet til myndighete­ne.

Rådgiveren mener det er altfor vanskelig for polske ansatte å melde fra om arbeidsuly­kker. Manglende norskkunns­kaper er et fellestrek­k for dem som søker hjelp fra Caritas.

– Det er vanskelig å varsle om ulykker når de må kommuniser­e på et språk de ikke forstår.

Reagerer på dommen. Under erstatning­ssaken argumenter­te Borgarting lagmannsre­tt for at Marisuz trolig ville reist hjemunder pandemien, og at enken Roza Pietrzak derfor ikke har samme rett til erstatning somfamilie­n til en håndverker som bor i Norge.

«Lagmannsre­tten kan imidlertid ikke se at hun har sannsynlig­gjort at Mariusz Pietrzak ville fortsatt å arbeide i Norge. Det vises i den forbindels­e til at de fleste polske arbeidstag­erne reiste tilbake til sitt hjemland etter koronaepid­emien oppsto tidlig i 2020. Selv om mange senere har kommet tilbake til Norge, finner lagmannsre­tten det ikke bevist at Pietrzak også ville ha gjort dette, dersom arbeidsuly­kken ikke hadde inntruffet», står det i dommen.

– Jeg lurer på om familien til en norsk bygningsar­beider ville blitt behandlet på sammemåten som familien til Mariusz, sier Natasza Bogasz.

– Polske bygningsar­beidere får hele tiden høre fra den norske staten eller sjefen at det bare er å reise «hjem» når de av helsemessi­ge grunner ikke er i stand til å jobbe lenger. Det kan virke som om man ønsker at de polske arbeiderne skal forsvinne hver gang de blir syke, skadet eller trenger hjelp. Som om de 200.000 polske borgerne som nå bor i Norge, ikke har sitt hjem her.

Pietrzaks familie mener faren ikke ville reist hjemunder pandemien.

– Familien sier jo at han ville blitt i Norge. Personlig synes jeg det er vanskelig å forstå at retten krever bevis for at han skulle fortsette å jobbe her, sier Bogasz.

– De fleste polske arbeiderne jeg hadde kontakt med, valgte å bli i Norge da Norge stengte grensen og det ble klart at de ikke ville kunne reise inn igjen.

 ?? ?? ⮉ – Jeg lurer på om familieen til en norsk bygningsar­beiderr ville blitt behandlet på samme måte,m sier Caritas-rådgiver Natasza Bogasz.
⮉ – Jeg lurer på om familieen til en norsk bygningsar­beiderr ville blitt behandlet på samme måte,m sier Caritas-rådgiver Natasza Bogasz.
 ?? ?? ⮉ Marius Pietrzak døde på jobb i Norge. Her sammen med døtrene Gabriela og Patrycja da de var små.
⮉ Marius Pietrzak døde på jobb i Norge. Her sammen med døtrene Gabriela og Patrycja da de var små.
 ?? ?? ⮉ A-magasinet skrev om den tragiske ulykken sist fredag.
⮉ A-magasinet skrev om den tragiske ulykken sist fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway