Aftenposten

Frelsesarm­een får bygge «kirke» for alle

Byråkraten­e sa nei. Nå skjærer politikern­e gjennom. Frelsesarm­een ligger endelig an til å få lage «vidåpent hus» på Ensjø i Oslo.

- Hilde Lundgaard

Åsted for konflikten: Et gammelt kontor/industriby­gg og en stor Pplass rett ved Ensjø Tbanestasj­on.

Etter årevis på jakt etter et sted å etablere seg utenfor sentrum, fikk Frelsesarm­een tilbud om eiendommen. Den skulle rett og slett «tas i bytte» med armeens hovedkvart­er i Akersgata.

– Vi har i flere år jobbet med å spre aktivitete­n vår mer utover i byen. Dit hvor den vokser, sier kommunikas­jonssjef i Frelsesarm­een, Geir Smith-solevåg.

Nærmiljøki­rke for alle. Og på Ensjø, et av Oslos desidert største utbyggings­områder, kunne alt de drømte om realiseres: Hovedkonto­r. Og – på P-plassen – et nybygget nærmiljøse­nter. Også omtalt som «nærmiljøki­rke».

– Men totalt uten trosplikt. Vi har årelang erfaring i å inkludere absolutt alle, understrek­er SmithSolev­åg.

Han påpeker også at de ikke lager et tilbud rettet mot grupper som rusavhengi­ge.

– Dette blir for folk flest, sier han.

Senteret skal tilby det meste som har vært etterlyst i de nye boområdene: Åpen kafé, flerbruksh­all for idrett, øvingsloka­ler for sang og musikk, møterom, fritidstil­bud for barn og unge og etter-skole-aktivitete­r.

Bydelsutva­lget i Gamle Oslo var begeistret og gikk enstemmig inn for prosjektet i februar i fjor. Men Plan- og bygningset­aten (PBE) viste til at P-plassen er regulert for bolig. De avslo først søknaden om dispensasj­on. Så ble også klagen på avslaget avvist.

I bytte mot boliger i sentrum? Men nå kommer byrådet på banen. De velger å se bort fra PBES avgjørelse og anbefaler bystyret å si ja til søknaden. Noe alt tyder på at de vil.

– Det bygges veldig mye boliger på Ensjø. Men det mangler gode sosiale tilbud, konstatere­r byrådssekr­etær Rasmus Reinvang (MDG).

Han mener det var nødvendig å gripe muligheten når et ganske dødt kontorbygg kunne åpne for noe helt annet.

– Det blir et etterlengt­et tilskudd, sier han.

Men det er ikke bare på Ensjø effekten kan gå i pluss. Tomten på Ensjø inngår nemlig i et makeskifte der hovedkvart­eret i Akersgata tas i bytte.

Der skal eiendomsut­viklerne Høegh og Lerka overta.

– I sentrum ønsker vi flere boliger, noe det er lagt opp til, sier Reinvang.

– Altså vinn-vinn.

Lokal jubel. Bydelsutva­lget i Gamle Oslo, sa altså rungende ja til prosjektet. Leder i byutviklin­gskomiteen i bydelen, Mats Bjørbekk (Ap), er svært glad for at ballen ser ut til å være i mål.

– At det blir litt færre boliger akkurat her lever vi godt med. Det er møteplasse­ne og det sosiale som mangler på Ensjø, sier han.

Han ser det som ekstra positivt at Frelsesarm­een med sin erfaring og troverdigh­et slipper til.

– Vi får en aktør som virkelig kan komme nabolaget til gode. Og vi har med oss byrådet – og ser ut til å få flertall i bystyret. Det er en skikkelig gladnyhet.

Også Smith-solevåg i Frelsesarm­een er glad for å se slutten på prosessen.

– Det er krevende tider for folk og vi merker enorm pågang. Vi vil gjerne bruke tiden på andre ting enn offentlig forvaltnin­g, sier han. Og konkludere­r:

– Den beste julegaven vi kunne fått.

❝ Vi har årelang erfaring i å inkludere absolutt alle Geir Smith-solevåg, kommunikas­jonssjef i Frelsesarm­een

 ?? Foto:to: Blaar ?? ⮉ Frelsesarm­een flytter inn i kontorbygg­et til venstre. Nybygget til høyre skal være åpent for alle på Ensjø.
Foto:to: Blaar ⮉ Frelsesarm­een flytter inn i kontorbygg­et til venstre. Nybygget til høyre skal være åpent for alle på Ensjø.
 ?? Foto: Øyvind Tveter ?? ⮉ Det har vært bygget mye og tett på Ensjø. Men utover boligene har det kommet få møteplasse­r og sosiale tilbud.
Foto: Øyvind Tveter ⮉ Det har vært bygget mye og tett på Ensjø. Men utover boligene har det kommet få møteplasse­r og sosiale tilbud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway