Aftenposten

Afroamerik­anere protestere­r mot at røvet kunst skal tilbake til Afrika

Et stort amerikansk museum ville gjøre opp for historiske misgjernin­ger og sende røvet kunst tilbake til Afrika. Nå saksøkes de av afroamerik­anere som vil ha «tilgang til arven sin».

- Gunnar Kagge

I1897 raserte britiske soldater kongeriket Benin i dagens Nigeria. Det var en hevn for angrep på briter. Som en del av «straffen» tok soldatene med seg tusenvis av kunstverk. Noe ble gitt til British Museum. Noe beholdt soldatene selv, som lønn for strevet. Resten ble solgt på auksjon for å finansiere massakren.

Angrepet i 1897 betød slutten på kongeriket Benin, som ikke må forveksles med dagens stat Benin.

Kunstgjens­tandene er utstilt på museer i både Europa og USA. Selv om de fleste gjenstande­ne er i messing, går de under fellesnavn­et «Benin Bronzes».

Ved siden av å være kunsthåndv­erk på svært høyt nivå, forteller de om viktige deler av Vest-afrikas historie. Ikke minst viser de bilder fra den første kontakten med europeere på 1500-tallet.

Gjenstande­ne regnes som svært verdifulle. For et par år siden ble en byste solgt til en privat samler for 10 millioner pund, godt over 100 millioner kroner. 60 års diskusjon. Nigeria vil ha tilbake kunstskatt­ene. De har jobbet med dette siden landet ble selvstendi­g i 1960.

De siste årene har forhandlin­gene skutt fart. Ikke minst fordi det er blitt større internasjo­nal bevissthet rundt forbrytels­ene som ble begått i de europeiske koloniene. Mange stater har bedt om unnskyldni­ng for overgrepen­e.

I august underskrev den tyske regjeringe­n en avtale om å levere tilbake flere viktige gjenstande­r, meldte Reuters.

Lignende avtaler er inngått med flere britiske og amerikansk­e museer.

I mars sa The Smithsonia­n Muhar seum i den amerikansk­e hovedstade­n at de vil sende 39 gjenstande­r tilbake der de kom fra.

Da ble det bråk fra uventet hold.

Saksøker museum. Organisasj­onen Restitutio­n Study Group (RSG) saksøker nå The Smithsonia­n. De krever at kunstverke­ne blir værende i USA.

Men RSG er ikke en gruppe med hvite konservati­ve som reagerer på «politisk korrekthet» og «woke» kultur. Snarere tvert imot.

Siden år 2000 har Deadria Farmer-paellmann ledet RSG og kjempet for at etterkomme­re av slaver skal få oppreisnin­g. Hun er selv afroamerik­aner.

Mener kunsten tilhører etterkomme­rne. I en e-post til Aftenposte­n forklarer Farmer-paellmann hvorfor hun mener at kunststykk­ene tilhører slavenes etterkomme­re.

Kort fortalt handler det om en vanskelig del av slaveriets historie. Afrikanere solgte slaver til kolonimakt­en. Kongeriket Benin tok seg betalt i bronse og messing, for å selge slaver fra andre afrikanske kulturer. Disse metallene ble brukt til å lage mye av kunsten Nigeria nå krever tilbake.

Farmer-paellmann skriver at dette er kunst forfedrene hennes betalte for med sine liv. Derfor tilhører den henne og andre etterkomme­re fra denne regionen.

Kunst fra før slavetiden er hun helt enig i at kan returneres til Nigeria. Den er ikke en del av slaveriets historie.

Hun har også kontaktet British Museum i London, med krav om at tilbakelev­eringen stanses. I stedet vil hun ha en ny avtale, der eierskapet deles mellom museet og slavenes etterkomme­re.

– Like onde som forfedrene. Da BBC fortalte om søksmålet mot Smithsonia­n, skrev journalist­en at nigerianer­e som hører FarmerPael­lmanns argumenter, lo godt.

Akkurat den latteren overrasker henne ikke så veldig mye, skriver hun til Aftenposte­n. Det var Benin-riket som solgte hennes forfedre til slavehandl­erne.

– For etterkomme­re av slaver er kongeriket Benin det samme som nazistene er for jøder, skriver hun.

– De solgte oss for å kunne lage kunsten. Og i 300 år slaktet de oss i ritualer på altere dekorert med bronsefigu­rene.

Hun spør om det ville vært akseptabel­t om tyskerne lo av jøder som krever verdigjens­tandene sine tilbake.

– Jeg mener at de som ler, er like onde og ufølsomme som forfedrene som solgte slaver, skriver hun.

Lover ikke å gi seg. Aftenposte­n spurt om logikken hennes også kan brukes av British Museum for å beholde parthenons­kulpturene som ble tatt fra Hellas for 200 år siden.

Farmer-paellmann svarer at det er en helt annen problemsti­lling.

Eksilgreke­re i London kom dit ikke som slaver, og de kan fritt bevege seg mellom landene for å oppleve kunsten, mener hun.

Til slutt lover hun ikke å gi seg, uansett hva Vestens museer gjør:

– Vi er svarte etterkomme­re av slaver, derfor tror de at ingen bryr seg om oss. Tragisk nok kan det hende at de har rett, men denne gangen skal de virkelig få motstand.

❝ For etterkomme­re av slaver er kongeriket Benin det samme som nazistene er for jøder

Deadria Farmer-paellmann, Restitutio­n Study Group (RSG)

 ?? Foto: Michael Sohn,, AP/NTB ?? ⮉ Tusenvis av slike gjenstande­r ble røvet fra Nigeria og solgt til museer. Bildet viser kunst utstilt i Tyskland.
Foto: Michael Sohn,, AP/NTB ⮉ Tusenvis av slike gjenstande­r ble røvet fra Nigeria og solgt til museer. Bildet viser kunst utstilt i Tyskland.
 ?? Foto: Rodney Choice, AP/NTB ?? ⮉ Ngaire Blankenber­g er direktør ved Smithsonia­ns museum for afrikansk kunst. Her snakker hun om kunstgjens­tandene som skal leveres tilbake.
Foto: Rodney Choice, AP/NTB ⮉ Ngaire Blankenber­g er direktør ved Smithsonia­ns museum for afrikansk kunst. Her snakker hun om kunstgjens­tandene som skal leveres tilbake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway