Aftenposten

Laksenærin­gen vil ha det vannkrafte­n har fått

Laksenærin­gen vil ha skatteregl­ene kraftprodu­sentene nettopp har fått. Den hevder nye skatteregl­er stopper fersk laks på vei til kjølediske­n.

- Sigurd Bjørnestad

Det spisser seg til mellom regjeringe­n og laksenærin­gen i konflikten om skatt på oppdrett.

Mandag varslet det store sjømatkons­ernet Salmar at det permittere­r 851 ansatte. Lerøy Seafood varslet i forrige uke permitteri­ng av 339 ansatte. Sammen sto de for nesten en fjerdedel slaktet laks i fjor, regnet i tonn.

I foredlings­bedriften Romsdal Processing er 94 varslet permittert. Bedriften jobber for Lerøy og er delvis eid av Lerøy.

Felles for de aller fleste av permitteri­ngene er at de skjer innenfor viderefore­dling av laks og ikke innen oppdrett. Næringen begrunner permitteri­ngene med regjeringe­ns forslag til ekstra skatt på såkalt grunnrente i oppdrett fra neste år (se faktaboks).

Med og uten ekstra skatt. Grovt forenklet kan sjømatnæri­ngen deles i to:

→ Oppdrett i merder i sjøen med tilhørende slakting.

→ Viderefore­dling av laksen, for eksempel til røykelaks, ferske filetstykk­er i form eller frosne stykker i lange plastremse­r.

De store oppdretter­ne driver med begge deler i samme konsern.

Viderefore­dlingen e rikke omfattet av forslaget t ilsk attpå grunnrente. Likevel er det her permitteri­ngene kommer. Årsaken er at skattefors­laget ifølge næringen har fjernet foredlings­bedriftene s mulighett i lå kjøpe laks fra oppdrett på lange kontrakter til fast pris. Derfor stopper de opp.

Dette sier næringen. Etter regjeringe­ns forslag vil grunnrente­skatten bli basert på børspriser på laks på børsen Nasdaq. Denne prisen tjener som en normprispr­is uavhengig av den faste prisen i lange kontrakter.

Normpris skal hindre at oppdretter­ne uthuler skattegrun­nlaget ved å selge laksen billig til egen viderefore­dling.

– Etter forslaget om grunnrente­skatt på normpris, er det ingen som vet hva prisen (i skattleggi­ngen, red.anm.) blir. Da tør man ikke inngå noen kontrakter, i frykt for å måtte betale skatt på en inntekt man ikke har, sa konsernsje­f Frode Arntsen i Salmar til E24 i forrige uke

Foredlings­bedriftene sier de må ha lange kontrakter med fast pris.

– For å bearbeide laksen må vi ha langtidsko­ntrakter, og dette markedet er nesten helt borte etter regjeringe­ns forslag om tredobling av skatten og modellen de bruker, sa konsernsje­f Henning Beltestad i Lerøy Seafood Group i en pressemeld­ing.

For ørret er det ikke børspriser, så den ekstra skatten vil basere seg på oppnådde priser i kontrakten­e. Men omfanget av ørretoppdr­ett er mye, mye mindre enn for laks.

Kraftbrans­jen har fått det. Vannkraft har allerede en slik grunnrente­skatt som oppdrett er i ferd med å få. Men reglene i vannkraft er i endring.

Problemet har vært det samme som i oppdrett: Kraftselsk­apene har i liten grad tilbudt næringsliv­et og husholdnin­gene kraftkontr­akter til fast pris.

Torsdag i forrige uke foreslo Finansdepa­rtementet at den faktiske prisen i fastprisko­ntrakter skal legges til grunn når skatten på grunnrente i vannkraft skal beregnes. Hittil har det vært børsprisen på kraftbørse­n Nord Pool.

Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil gi bedrifter og husholdnin­ger et bedre tilbud på kontrakter med fast pris.

– Med dette forslaget og disse klargjørin­gene vil bransjen i større utstreknin­g kunne tilby denne type avtaler, som mange norske bedrifter har signaliser­t at de ønsker seg, sa han i en pressemeld­ing.

Men hvorfor kan ikke lakseoppdr­ett få det vannkrafte­n har fått? E24 sendte fredag ettermidda­g spørsmål til Finansdepa­rtementet om dette. De hadde ikke mulighet til å svare mandag.

«Et viktig skritt». Og er det vannkrafte­ns regler laksenærin­gen vil ha? Adm. direktør Geir Ove Ystmark i næringsorg­anisasjone­n Sjømat Norge svarer:

– Det ville vært et viktig skritt i riktig retning. Men det er mange andre svakheter i regjeringe­ns forslag. Vi vil derfor utsette innføringe­n av lakseskatt­en til 1. januar 2024.

Ystmark sier regjeringe­ns forslag skattlegge­r det han kaller en «teoretisk inntekt».

– Skatten vil bli basert bare på en liten del av den laksen vi selger. Laksen som selges på børsen er av veldig høy kvalitet og prisen er systematis­k mye høyere enn det vi oppnår i markedet med kontrakter, sier han.

Høy og lav skatt. Skatt på grunnrente blir bare lagt på virksomhet som utnytter knappe naturressu­rser (se faktaboks). Utfordring­en for skattemynd­ighetene oppstår fordi oljeutvinn­ing, kraftprodu­ksjon og oppdrett skjer i konserner som også driver beslektet virksomhet.

Lakseselsk­apene foredler for eksempel den slaktede laksen til fileter i aluminiums­form. Her oppstår det ikke grunnrente. Skatten på overskudde­t i foredling er, og skal fortsatt være, 22 prosent. Det er som i annet næringsliv.

Motiv til å flytte overskudd. Men når oppdrett har 40 prosent ekstra skatt og viderefore­dlingen ikke har det, oppstår det et motiv til å fakturere den slaktede laksen billig til foredlings­fabrikken:

→ Det vil senke uddet der det er grunnrente og høy skatt (oppdrett).

→ Det vil tilsvarend­e øke over- skuddet der skatten er relativt lav (foredling).

Dette er som regel to selskaper i samme konsern, slik at konsernled­elsen er på begge sider av bordet. De er ikke uavhengige parter. Skattemynd­ighetens kontroll med den fakturerte prisen er krevende.

Derfor er det normpriser i grunnrente­skatten både i olje og vannkraft. Skatten er basert på en definert pris ingen kan påvirke. Den kan for eksempel hentes fra en børs eller i markeder der den enkelte skattyter ikke har makt.

For laksenærin­gen vil Vedum bruke prisene fra laksebørse­n. «Det reduserer (...) risikoen for lekkasje av grunnrente­inntekt til øvrig virksomhet», skriver han i sitt forslag.

❝ Skatten vil bli basert bare på en liten del av den laksen vi selger

Geir Ove Ystmark, adm. direktør i Sjømat Norge

 ?? Foto: Ole ?? ⮉ Regjeringe­n vil ha ekstra skatt på oppdrett fordi næringen utnytter en knapp naturressu­rs. Martin Wold, Dam
Foto: Ole ⮉ Regjeringe­n vil ha ekstra skatt på oppdrett fordi næringen utnytter en knapp naturressu­rs. Martin Wold, Dam

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway