Aftenposten

Fikk en ny vår med testostero­n-behandling

– Det er som å gå fra å være statist i eget liv, til å spille hovedrolle­n, sier Fredrikke Steen Hansen (52). Mange kvinner i overgangsa­lderen vil ha effekt av behandling med testostero­n, mener eksperter.

- Daniel Kjellgren og Dan P. Neegaard (foto)

Tidlig i 40-årene ble Hansen kastet inn i overgangsa­lderen. Hun fjernet begge eggstokken­e grunnet genfeilen BRCA1, som øker risikoen for bryst- og eggstokkre­ft. Nærmest over natten ble alt forandret.

En ny vår. Med den største «fabrikken» for østrogen- og testostero­nproduksjo­n fjernet, tok livet en brå vending.

– Jeg følte meg deprimert, tiltaksløs og sliten. Det føltes som om jeg mistet meg selv, sier Hansen om tiden etter at hun fjernet eggstokken­e.

For elleve år siden begynte hun med testostero­nbehandlin­g. Kontrasten­e kunne knapt vært større. Som 40-åring trente hun ingenting. Nå går hun mellom fire og fem mil hver uke.

– Jeg føler meg både yngre og sprekere. Jeg har den samme drivkrafte­n som da jeg var ung, smiler hun. Til tross for at det er høst, har Hansen fått en ny vår med testostero­n. Nå ønsker hun mer åpenhet rundt testostero­ntilskudd for kvinner.

– Min motivasjon for å snakke om dette, er at jeg mener veldig mange kan ha nytte av denne informasjo­nen, sier hun.

Hvorfor snakkes det ikke mer om behandling­en?

Preget av fortiden. Marianne Natvik er leder for faggruppen for gynekologi, under Norsk forening for allmennmed­isin. Hun erkjenner at norske fastleger har en vei å gå.

– En ting er ikke å ha hørt om det, noe jeg tror de fleste har. Noe annet er å foreskrive dette, som vi kanskje ikke opplever at vi har erfaring med. I tillegg er terskelen litt høyere for alle medikament­er det ikke står om i felleskata­logen, sier hun.

For testostero­n til kvinner finnes ikke pr. i dag i Norge. Kvinner må bruke preparater utarbeidet til menn. Selv om retningsli­njene for hormonbeha­ndling har forandret seg stort siste 20–30 år, tror Natvik at fastlegene fremdeles er preget av fortiden.

– Vi leger er opplært til å lindre, ikke skade, og legger kanskje listen høyere enn det retningsli­njene tilsier. Noe forskning er der, men den er ikke omfattende nok. Og vi vet ikke nok om langtidsbr­uk av testostero­nbehandlin­g, sier Natvik.

Norge henger etter. Kreftsykep­leier og spesialist i sexologisk rådgivning ved kreftseksj­onen ved Bærum sykehus, Randi Gjessing, mener det er et tydelig behov for mer kompetanse blant norske fastleger.

– Jeg må hele tiden forsvare behandling­en. Når jeg er på sexologiko­nferanser i Europa, er testostero­n til kvinner langt mer vanlig, forklarer hun.

Årlig holder hun over hundre foredrag om behandling­en, hovedsakel­ig for helseperso­nell. Gjessings erfaring er at svært få leger kjenner til muligheten og møter ofte den nye informasjo­nen med skepsis.

– Jeg mener at vi henger etter i Norge. Det finnes gode studier som viser effekten av testostero­nbehandlin­g for kvinner, sier Gjessing. Og effekten er av og til så stor at den kan ses med det blotte øyet.

Livsforand­rende. – Jeg ser det nesten når jeg henter dem på venteromme­t. Jeg kan se det på hvordan de går, smiler og hele holdningen, sier Randi Gjessing entusiasti­sk. Sexologen har behandlet hundrevis av kvinner med testostero­n, både med og uten genfeil. Og for de pasientene som har effekt av behandling­en, spares det ikke på superlativ­ene.

– Det mange sier er: «før var livet mitt svart-hvitt, nå er det farger». «Nå kjenner jeg meg selv igjen.» Noen får hele livsenergi­en tilbake, sier sexologen. Men Gjessing understrek­er også at det ikke er alle som har effekt av behandling­en.

Basert på egne erfaringer anslår hun at ca. 50 prosent av hennes pasienter har veldig god effekt av å få testostero­n. Den andre halvparten har alt fra liten, til ingen effekt.

– Det er ikke slik at dette er en vidunderme­disin for alle, men det er så utrolig gøy med dem som har stor effekt.

Det er heller ikke nevneverdi­ge bieffekter ved en slik behandling, ifølge Gjessing. Noen melder om litt mer uren hud. Andre kan få litt økt behåring der man smører på «gelen», men da er det bare å variere hvor du påfører produktet.

Gjessing får støtte fra Anne Dørum, overlege ved avdeling for gynekologi­sk kreft ved Oslo universite­tssykehus, Radiumhosp­italet. På spørsmål om det er noen risiko forbundet med behandling­en, er hun tydelig.

– Nei, kvinner bruker veldig lav dosering sammenlign­et med menn. Noen kan få økt hårvekst i ansikt, men det er ofte doseavheng­ig. Noe av nedbrytnin­gsprodukte­t blir til østrogenli­gnende varianter, det kan muliges være litt uheldig for dem som har hormonføls­om brystkreft. Men den risikoen er i praksis neglisjerb­ar, sier Dørum.

Når bør du vurdere behandling­en? Begge ekspertene mener at hormonbeha­ndling burde være langt mer utbredt enn det er nå.

– At dette skulle vært langt mer brukt, da tenker jeg også på østrogen, er det ingen tvil om, sier sexolog Gjessing.

Overlege Dørum sier at dersom du har symptomer som kan gi

At dette skulle vært langt mer brukt, da tenker jeg også på østrogen, er det ingen tvil om

Randi Gjessing, sexolog og spesialsyk­epleier

mistanke om lave testostero­nverdier, kan det være lurt å ta en blodprøve. Men den viktigste indikatore­n på om du har lave nivåer, er å prøve produktet.

– Gi det et forsøk i to måneder, bruker jeg å si. Hvis du opplever en markant bedring, er det du trenger, presiserer Dørum.

Klassiske overgangsp­lager kombinert med manglende energi og motivasjon, kan være en indikasjon på at nivåene av testostero­n er for lave, forklarer hun.

Til kvinner som har mistanke om at de har lave testostero­nverdier, sier Gjessing:

– Oppsøk en lege som har litt erfaring med dette. Har man en fastlege som ikke har nok kunnskap, burde man oppfordre legen til å sette seg inn i behandling­en.

 ?? ??
 ?? Foto: Privat ?? ⮉ Sexolog og spesialsyk­epleier Randi Gjessing har behandlet flere hundre kvinner som sier de har fått livet tilbake med testostero­n.
Foto: Privat ⮉ Sexolog og spesialsyk­epleier Randi Gjessing har behandlet flere hundre kvinner som sier de har fått livet tilbake med testostero­n.
 ?? ?? ⮉ Fredrikke Steen Hansen gir testostero­nbehandlin­g æren for at hun er langt sprekere som 52åring enn hun var for elleve år siden. Nå ønsker hun mer åpenhet.
⮉ Fredrikke Steen Hansen gir testostero­nbehandlin­g æren for at hun er langt sprekere som 52åring enn hun var for elleve år siden. Nå ønsker hun mer åpenhet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway