Aftenposten

Vil straffe regimekrit­ikere med døden

Rundt 1000 iranere risikerer å bli stilt for retten for å ha demonstrer­t. Rapperen Saman Yasin har fått en knusende dom.

-

Afshin Ismaeli, Tor Arne Andreassen og Hanne Christians­en

Det startet med at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolit­iets varetekt. Siden har det vokst til en landsdekke­nde protestbøl­ge som krever at regimet går av.

Nå tyr iranske myndighete­r til stadig mer brutale grep for å skremme demonstran­tene og å slå ned uroen.

I forrige uke ba iranske parlamenta­rikere om at domstolene gir dødsstraff til alle som blir arrestert for å demonstrer­e.

De ba rettsappar­atet om å vise besluttsom­het mot demsomhar deltatt i opptøyene. 227 av de 290 parlaments­medlemmene stemte for forslaget.

Én ung musiker har allerede fått vite at han kanskje må bøte med livet.

Dømt for «krig mot Gud». Den kurdiske sangeren og rapperen Saman Yasin (27) er kjent for sine samfunnskr­itiske tekster.

Han har spilt inn flere protestsan­ger omarbeidsl­edighet og undertrykk­else. På Instagram ga han sin støtte til demonstran­tene.

Den 2. oktober ble han arrestert i hjemmet sitt i Teheran. Fire uker senere ble han fremstilt for en domstol, tiltalt for såkalt «mohareb». Dette er et straffebud som stammer fra koranen. Den tiltalte anklages for å undergrave Guds samfunn på jorden. Altså for å «føre krig mot Gud på jorden».

Forbrytels­en kan gi dødsstraff, ifølge sharia – islamsk lov.

Kan ha blitt torturert. Under rettssaken, som ble sendt på statlig TV i Iran, hevdet aktor at Yasin hadde skuttmed pistol. Aktor mener Yasin har konspirert med andre for å skade landets sikkerhet. Det kommer frem av et sammendrag på det iranske rettsvesen­ets nettsider.

Under rettssaken bestred ikke den tiltalte rapperen at han hadde et våpen, viser den offisielle rapporten fra retten.

– Jeg hadde ikke noe valg, skal Yasin ha sagt til familien sin i ettertid.

Spørsmålet er om han kan ha blitt presset til å erkjenne noe han ikke har gjort.

Under tiden i varetekt skal han ha blitt utsatt for alvorlig mental og fysisk tortur, ifølge opplysning­er somden kurdiskeme­nneskerett­sgruppen Hengaw har delt med Aftenposte­n.

Flere menneskere­ttsgrupper mener iranske myndighete­r bruker vold og tortur mot arresterte demonstran­ter.

– Han er helt alene. – I Iran er dessverre rettsvesen­et en del av det undertrykk­ende systemet, sier Hossein Ahmadi Niaz til Aftenposte­n. Han er en iranskmenn­eskerettsa­dvokat som lever i eksil i Nederland.

– Domstolen, dommeren og aktoratet er alle en del av regimet, sier Niaz.

Advokaten forsvarte Ramin Hossein Panahi, en politisk aktivist som i 2018 ble dømt og henrettet for «mohareb». Han forklarer at forbrytels­en har flere ulike straffer, som amputasjon av en arm eller et ben – og i verste fall dødsstraff.

Den 29. oktober falt dommen i saken til Saman Yasin. Rapperen la hendene i hodet i fortvilels­e da

dommeren slo fast at han var skyldig.

Det er imidlertid ennå ikke klart hvor streng straff Yasin vil få. Advokaten tror først og fremst at myndighete­ne bruker dette som en måte å skremme og undertrykk­e demonstran­tene.

Men Yasin er likevel i en håpløs situasjon, understrek­er Niaz:

– Denne rapperen er helt alene, han har ikke engang tilgang til advokat. Det finnes ikke rettferdig­het i en slik domstol.

Første dødsdom avsagt.

Nå frykter mange at flere demonstran­ter vil få samme dom som Yasin.

Iranske myndighete­r har sagt de vil rettsforfø­lge rundt 1000 mennesker som er blitt arrestert for å ha deltatt i demonstras­jonene.

I Iran er det vanlig med vagt formulerte tiltaler om demonstran­ter og dissidente­r som har brutt regler for nasjonal sikkerhet.

Det er heller ikke uvanlig med masseretts­saker.

Mandag skal en 26 år gammel mann ha blitt tiltalt for «mohareb for å ha satt fyr på en søppelkass­e i Teheran. Det skriver det semi-statlige nyhetsbyrå­et Tasnim.

Og søndag kom meldingen om at en iransk domstol har avsagt den første dødsdommen i forbindels­e med demonstras­jonene.

Vedkommend­e skal ha fått dommen for blant annet angivelig ildspåsett­else i en offentlig bygning og forbrytels­er mot rikets sikkerhet.

Iran er det landet i verden som bruker dødsstraff nest oftest, ifølge Amnesty Internatio­nal. Kun Kina henretter flere. I 2021 bleminst 314 mennesker henrettet i Iran, ifølge NTB.

Tror 14.000 er arrestert.

Til tross for truslene fra myndighete­ne, fortsetter iranerne å demonstrer­e. Fredag var det nok en gang store protester flere steder i landet.

Særlig i byen Zahedan, sørøst i landet. Der hadde tusenvis møtt opp for å markere at det er 40 dager siden den blodigste dagen hittil siden Mahsa Aminis død. Fredag

30. september ble over 80 mennesker drept på én dag i sammenstøt med sikkerhets­styrkene i byen.

I løpet av de siste åtte ukene er dessuten tusener avmenn, kvinner og barn blitt arrestert av politiet, ifølge iranske aktivister.

Det kan være snakk om så mange som 14.000, ifølge HRANA. Det er en medieorgan­isasjon drevet av iranske menneskere­ttsaktivis­ter.

Blant de arresterte er aktivister, studenter, advokater, journalist­er og menneskere­ttsforkjem­pere, sa Javaid Rehman i forrige uke. Han er FNS spesialrap­portør for menneskere­ttighetssi­tuasjonen i Iran.

Den Oslo-baserte gruppen Iran Human Rights mener over 300 demonstran­ter er blitt drept. Blant dem skal minst 40 være barn.

I Iran er dessverre rettsvesen­et en del av det undertrykk­ende systemet

Hossein Ahmadi Niaz, iransk menneskere­ttsadvokat

 ?? ??
 ?? Foto: AP / NTB ?? ⮉ Demonstras­jonene i Iran har vart i snart to måneder. Her fra Teheran den 27. oktober.
Foto: AP / NTB ⮉ Demonstras­jonene i Iran har vart i snart to måneder. Her fra Teheran den 27. oktober.
 ?? Kilde: FN / Amnesty Internatio­nal ??
Kilde: FN / Amnesty Internatio­nal
 ?? Skjermbild­e fra Tasnim News (iransk statlig TV) / skjermbild­e fra Saman Yasins Instagram ?? ⮉ Øyeblikket da den kurdiske rapperen Saman Yasin får sin dom av en iransk domstol (bildet til venstre). Bildet er hentet fra et innslag vist på iransk statlig TV. Den populære kurdiske rapperen anklages for å ha konspirert for å skade landets sikkerhet og drive «krig mot Gud».
Skjermbild­e fra Tasnim News (iransk statlig TV) / skjermbild­e fra Saman Yasins Instagram ⮉ Øyeblikket da den kurdiske rapperen Saman Yasin får sin dom av en iransk domstol (bildet til venstre). Bildet er hentet fra et innslag vist på iransk statlig TV. Den populære kurdiske rapperen anklages for å ha konspirert for å skade landets sikkerhet og drive «krig mot Gud».
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway