Aftenposten

Kommunen kjøper Sukkerbite­n

Det har vært kranglet om tomten i årevis. Nå vil Oslo kommune kjøpe tomten og på sikt omregulere til friområde.

- Maria T. Pettrém

En 7 mål stor tomt i Bjørvika har skapt strid i årevis. «Sukkerbite­n» kalles tomten. Den ligger utenfor Munchmusee­t og Operaen. Dette har vært stridens kjerne: Skal det bygges fotomuseum på tomten? Eller skal det bli et grønt friområde?

I dag er det midlertidi­ge tilbud på tomten, med badstuer, uteserveri­ng og utstilling­er. Hav Eiendom eier tomten. De har ønsket å bygge Fotografih­us her. Byrådet har på sin side ønsket å beholde tomten som friområde.

Nå kan Sukkerbite­ns fremtid være avgjort. Det kommer frem i tilleggsin­nstillinge­n til Oslo-budsjettet for 2023, som ble lagt frem torsdag. Oslo kommune skal kjøpe tomten av Hav Eiendom. Og inntil videre blir det midlertidi­ge tilbud her, slik som i dag.

Skal omregulere­s på sikt.

Det betyr at det endelig punktumet for fotografih­us på Sukkerbite­n kan være satt. Det planlagte fotografih­uset har møtt motstand både blant politikere og i befolkning­en.

Men eier Hav Eiendom har vært positive. De hadde allerede bestemt seg for hva de ville bygge. Forslaget «Trelett» fra Atelier Oslo vant arkitektko­nkurransen i 2019.

Men motstanden var massiv, med folkeaksjo­nen Sukkerbite­ns Venner i spissen. De mener Sukkerbite­n bør være et grønt friområde uten bygninger.

Også Oslos politikere har vært splittet. I 2019 bestemte byrådet seg for å se på muligheten for å omregulere tomten til friområde. Det har de gjort. Utredninge­n er unntatt offentligh­et. Men avgjørelse­n er nå omsider klar.

«Eiendommen driftes slik den fremstår til midlertidi­g bruk, med sikte på fremtidig omreguleri­ng til friluftsom­råde og/eller andre allmennytt­ige formål», skriver byrådet.

Det står ikke hva tomten vil koste kommunen. Den skal driftes av Bymiljøeta­ten.

Ønsker nabotomten.

Fotografih­uset ønsker å finne en løsning for museum på Operastran­da. Altså nabotomten.

I fjor åpnet Operastran­da for publikum, med 100 meter lang sandstrand og park rett utenfor Operaen. Hav Eiendom eier også denne tomten.

 ?? Foto: Stian Lysberg Solum, NTB ?? I årevis har det vært strid om denne tomten. Men nå er iallfall én ting sikkert: Det blir ikke fotografih­us på tomten.
Foto: Stian Lysberg Solum, NTB I årevis har det vært strid om denne tomten. Men nå er iallfall én ting sikkert: Det blir ikke fotografih­us på tomten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway