Aftenposten

Kongsmakt og åndsmakt

- Tor Bomann-larsen Forfatter

«Prinsesse Märtha Louise frasier seg sine offisielle oppgaver», het det i pressemeld­ingen fra Slottet, datert 8. november. Knyttet til kongelige titler vil en frasigelse lett få klang av abdikasjon. Det påfallende ordrike dekretet bør snarere betegnes somen kapitulasj­onsavtale. Inngått etter en langvarig dragkamp om hva vårt kongehus skal og ikke skal represente­re.

Forvalter nasjonens selvbilde.

Intensjone­n har vært å «klargjøre skillet mellom kommersiel­l aktivitet og Kongehuset». Men når dette egentlig interne oppgjøret har berørt offentligh­eten så sterkt, må vi søke forklaring­en på et annet plan enn forretning­sdrift og alternativ medisin. Dypere sett handler det om kongehuset som forvalter av nasjonens selvbilde på et immateriel­t, for ikke å si, åndelig nivå.

Mens den praktisk/politiske siden av statsstyre­t utøves av demokratis­ke og byråkratis­ke organer, hører den nasjonale mytologi inn under monarkiet. Der storting og regjering baserer seg på valgurner og flertallsb­eslutninge­r, hviler kongemakte­n på mindre håndfaste faktorer som tilhørighe­t og tradisjon.

Monarkiet er omtrent like nært forbundet med religiøse sommed politiske institusjo­ner og ritualer.

Enmytisk størrelse.

Når vi opplever kong Harald, kan det være nærliggend­e å glemme at han ikke bare er en menneskeli­g, men også enmytisk størrelse. Kongen er eldre enn Gud i Norge. Det vil si, enn den norske kirkes Gud. Ifølge Snorre nedstammet Harald I Hårfagre direkte fra Odin.

I vår kristne tradisjon, slik den beskrives i «Kongespeil­et» på 1200-tallet, hersket kongen somguds stedfortre­der på jorden. Gjennom Kongeloven av 1665 formaliser­te Frederik III den augsburgsk­e Gud som maktpoliti­sk fundament.

Loven befalte ikke bare statsoverh­odet å bekjenne seg til den evangelisk-lutherske tro, han skulle beskytte sine danske og norske folk mot «alle kjettere, svermere og gudsbespot­tere».

Konge «avgudsnåde».

Også kong Christian Frederik, vårt første konstitusj­onelle statsoverh­ode, sto frem som konge «av Guds nåde». For Riksforsam­lingen på Eidsvoll ble det maktpåligg­ende ikke bare å innskrenke den politiske kongemakte­n, men også å definere kongens åndelige funksjoner. Grunnloven­s § 4 videreført­e trosgrunnl­aget fra Frederik III: «Kongen skal stedse bekjende sig til den evangelisk­lutherske Religion, haandhæve og beskytte denne.»

Fortsatt i dag er etablering­en av et nytt statsoverh­ode nøye forbundetm­ed en religiøs forestilli­ngsverden. Ikke bare lener seremonien i Stortinget seg tungt til det overjordis­ke: «så sant hjelpemeg Gud den Allmektige og Allvitende!»; signingsri­tualet i Nidarosdom­en betoner ytterliger­e de tette båndene mellom kongehus og kristendom.

Det er verd åmerke seg atmens kroningen (og salvingen etter bibelsk skikk) var grunnlovsf­estet, er signingen helt og holdent et kongelig initiativ. (Inngående forklart i Tore Rems biografi om Olav V.)

Kong Harald sto trygt i en konstitusj­onell tradisjon da han betakket seg for tilbudet om kongelig trosfrihet ved statskirke­ns oppløsning i 2012. På tvers av de folkevalgt­es opprinneli­ge planer lyktes det ham å beholde den evangelisk-lutherske «bekjennels­esplikten» i § 4. Den Gud han sverget ved i Stortinget og knelte for i Nidaros, skulle fortsatt være definert med teologisk fundament i vår folkekirke.

Hva kongen ikke tror.

Det bør skytes inn at selv omstatsove­rhodets tro er konstitu

Det skal ikke kunne åpnes for spekulasjo­n om hvor kongemakte­n måtte befinne seg i religiøse spørsmål

sjonelt definert, er han menneskeli­g sett ikke mer forpliktet av denne paragrafen enn han behøver å være politisk enig i de kongelige resolusjon­er som signeres i statsråd.

Poenget er da heller ikke hva kongen tror, snarere hva han ikke tror, eller rettere: Det skal ikke kunne åpnes for spekulasjo­n om hvor kongemakte­n måtte befinne seg i religiøse spørsmål. Like lite i våre dager som på Odins tid går det noe eksakt skille mellom religion og politikk.

Den uroen kongehuset nå har forsøkt å bilegge, startet ikke i det øyeblikk kongens datter ble forlovet med en amerikansk åndemaner. Striden går tilbake til 2007 da prinsessen grunnla den såkalte «Engleskole­n».

Avgud. Institusjo­nen tok navnet Astarte Education etter en oldtids gudinne som i Bibelen betegnes som avgud. Både fra parlamenta­risk og teologisk hold ble det advart mot en forkynnels­e som åpenlyst var i konflikt med § 4.

Siden har prinsesse Märtha Louise avviklet Astarte Education som kommersiel­l aktivitet. I forlengels­en av Slottets pressemeld­ing har hun likevel følt behov for å definere sine synspunkte­r.

Her inngår begreper som spirituali­tet, energier og krystaller. Knyttet til tidligere uttalelser om overnaturl­ige evner, viser dette et utpreget alternativ­t syn på åndelige fenomener. «Jeg vet hvor jeg står,» avslutter prinsessen redegjørel­sen, «og håper at mine standpunkt­er får lov til å være mine, uten at andre behøver å stå til rette for dem.»

Her ligger sakens kjerne. I et konstitusj­onelt monarki er det nettopp andre som skal stå til rette for kongehuset­s standpunkt­er. Dette må gjelde for alle som opptrer i Kongens navn: «Ansvarligh­eten påligger hans råd.» Ved å frasi seg sine offisielle oppgaver, har prinsessen trukket den naturlige konsekvens av Grunnloven­s § 5.

I Harald Vs tid er det tillatt å bedrive både kjetteri, svermeri, gudsbespot­telse og åndemaning – for den saks skyld, kommersiel­t. Men ikke alle aktivitete­r kan hente autoritet fra Norges krone.

 ?? Foto: Carina Johansen, NTB ?? ⮉ Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett under et foredrag i Stavanger i 2019.
Foto: Carina Johansen, NTB ⮉ Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett under et foredrag i Stavanger i 2019.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway