Aftenposten

Tullprat om ME

- David Tuller Forsker, Center for Global Public Health, University of California, Berkeley

Iet debattinnl­egg i Aftenposte­n 26. oktober angriper tre norske forskere (Silje Endresen Reme, Signe Flottorp og Vegard Bruun Bratholmwy­ller) kritikken av psykologis­k adferdster­api for den ødeleggend­e sykdommen myalgisk encefalopa­ti, eller ME. De hevder det er «grundig dokumenter­t» at «kognitiv adferdster­api og gradert aktivitets­tilpasning kan gjøre mange Mepasiente­r friskere». De hevder også at «det er uredelig å påstå at det finnes vitenskape­lige holdepunkt­er for at slike behandling­er gjør pasientene sykere».

Den «dokumentas­jonen» de refererer til, kommer i det store og hele fra forskning som i sine påstander om effekt, kun beror på selvrappor­terte, subjektive resultater. Det er et forsknings­design som er beheftet med store systematis­ke skjevheter.

Heller ikke nevner artikkelfo­rfatterne den konsekvent­e mangelen på objektive resultater i forbindels­e med disse positive selvrappor­teringene. Det finnes ikke noen diagnostis­ke medisinske tester som er godkjent for ME. Derfor har mange studier inkludert objektive målinger av funksjon som gåtest, steptest for å teste formen, arbeidsres­ultater og hjertefrek­vens.

Men i mange tilfeller har forskerne publisert og hausset opp de positive, subjektive funnene. Mens svake eller ikke-eksisteren­de objektive resultater først ble publisert i senere vitenskape­lige publikasjo­ner.

Forfattern­e synes også å mene at pasientund­ersøkelser som dokumenter­er skade fra disse behandling­stiltakene, ikke er vitenskape­lig bevist. Men de siterer vitnesbyrd fra Recovery Norway, en organisasj­on som fremmer en metode jeg vil kalle pseudovite­nskapelig, Lightning Process, som behandling, for å understøtt­e påstanden sin om at man kan bli «helt frisk fra ME ved hjelp av kognitive teknikker».

Slike anekdotisk­e, uverifiser­te beretninge­r fra et begrenset antall mennesker kan visst siteres i en «vitenskape­lig» debatt. Men det kan ikke resultater fra kartleggin­g av tusenvis av pasienter?

Debattinnl­egget er kort sagt tullprat.

Oversatt fra engelsk av Bjørg Hellum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway