Aftenposten

Jo da, noen sa fra om Pol Pot

-

Fra 1977 til organisasj­onen ble lagt ned i 1980, var jeg formann i Vennskapss­ambandet Norge – Kambodsja. I 1978 ble det bestemt at jeg på nyåret 1979 skulle lede en delegasjon til Kambodsja bestående av Egil Ulateig, Kjell Bækkelund og meg. 7. januar 1979 rykket vietnamese­rne inn i Phnom Penh, og det ble ikke noe av turen.

Fra da av kom det mye og mer troverdig informasjo­n om det forferdeli­ge som hadde skjedd under Pol Pot. I første omgang skrev jeg en dobbeltkro­nikk om dette i Dagbladet april 1981, der tok jeg sterkt avstand fra Pol Pot.

Først rundt årtusenski­ftet kom de bøkene som detaljert og etterrette­lig kunne fortelle hva som skjedde i Kambodsja i den skjebnesva­ngre perioden 1975–79. Det gjelder Ben Kiernans bok «The Pol Pot Regime», men særlig Philip Short og «Pol Pot. Anathomy of a Nightmare». Det han skriver om systematis­k utslettels­e av etniske vietnamese­re, var det ingen andre som hadde skrevet om. Jeg brukte disse bøkene som hovedkilde da jeg trykket essayet «Morderne, Pol Pot og Røde Khmer» i Nytt Norsk Tidsskrift 1/2004.

Det er all grunn til å fordømme det despotene Pol Pot, Khieu Sampan, Ieng Sary, kamerat Dutch og andre gjorde. Av en befolkning på rundt åtte millioner døde om lag to millioner. Samtidig er det grunn til å fordømme det massemorde­t USA sto for ved å teppebombe sivilbefol­kningen i Kambodsja fra 1969 og fremover, noe som førte til at 500.000 kambodsjan­ere ble drept. Tor Halstvedt forfatter

Det er all grunn til å fordømme det despotene Pol Pot, Khieu Sampan, Ieng Sary, kamerat Dutch og andre gjorde

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway