Aftenposten

Valget i USA har parkert kampenmot multinasjo­nale selskapers skattetrik­sing

- Annette Alstadsæte­r Professor i økonomi, Skattefors­k – NMBU Ron B. Davies Professor i økonomi, University College Dublin og Skattefors­k – NMBU

Nivået på norske offentlige tjenester kan nå bestemmes av en håndfull amerikansk­e velgere.

Multinasjo­nale selskaper utnytter smutthull i skatteregl­ene for å flytte overskudd til land med lav skatt og dermed kraftig redusere sin totale skatteregn­ing.

Ny forskning fra Skattefors­k ved Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t (NMBU) anslår at multinasjo­nale selskaper flytter 36 prosent av overskudde­t sitt til skattepara­diser.

Slik overskudds­flytting gjør at høyskattla­nd som Norge får mindre inntekter fra selskapssk­atten. Da må resten av oss betalemer skatt for å dekke regningen. Eller så må regningen reduseres, noe somreduser­er nivået på offentlige tjenester.

Kreativemå­ter å utnytte regler på. Den underligge­nde utfordring­en er hvemsom har rett til å skattlegge et selskaps inntekter når det opererer på tvers av landegrens­er.

For selv om økonomien i dag er global, så er skattesyst­emene fremdeles nasjonale. Skattemynd­ighetenes autoritet stopper ved grensen. Dermed kan multinasjo­nale selskapers høyt betalte rådgivere finne kreative måter å utnytte inkonsiste­nte regler mellomland påmed den hensikt å unngå å betale skatt noe sted.

Amerikansk­e selskaper har investerin­ger for over 65.000 milliarder kroner i andre land. Videre er USA også verdens største mottager av utenlandsk kapital, med over 45.000 milliarder kroner investert fra andre land. Derfor er enhver internasjo­nal koordineri­ng av skatteregl­er avhengig både av å ha USA med på laget og av hva som skjer i USA.

Avhenger av mellomvalg­et. Siden den flyttet inn i Det hvite hus, har Biden-administra­sjonen vært en sterk støttespil­ler for det internasjo­nale arbeidet med å slå ned på multinasjo­nale selskapers aggressive skattestra­tegi.

Dette inkluderer annonserte planer om å følge opp en internasjo­nal avtale om å innføre en global minimum selskapssk­att på 15 prosent i neste års budsjett. Det sendes over til Kongressen tidlig i 2023.

Men dette er helt avhengig av det endelige utfallet av forrige ukes mellomvalg.

Grunnen til dette er at enhver skatteendr­ing må godkjennes av begge kamrene i Kongressen, både Representa­ntenes hus og Senatet.

Før valget hadde Bidens demokratis­ke parti majoritet i begge kamrene, selv om majoritete­n i Senatet kun ble sikret gjennom visepresid­entens dobbeltste­mme.

Valgresult­atet ser ut til å bli veldig jevnt. Muligens blir det ikke avklart før uti desember, da den endelige mandatford­elingen i Senatet avhenger av omvalget i delstaten Georgia. Men det ser ut til å bli en hårfin majoritet for republikan­erne i Representa­ntenes hus, noe som gir dem makt til å stoppe ethvert nytt lovforslag.

Dermed kan republikan­erne i praksis få en vetorett somogså inkluderer statsbudsj­ettet og den fremtidige skattepoli­tikken.

Havari for det internasjo­nale samarbeide­t. Kombinasjo­nen av republikan­ernes tradisjone­lle skattemots­tand og den nyere trumpske antiglobal­iseringsbø­lgen gjør at selv en liten republikan­sk majoritet i Representa­ntenes hus sannsynlig­vis fører til at USA trekker seg fra ethvert internasjo­nalt samarbeid som vil øke skattene.

Demokraten­e har hatt to år på seg for å tette smutthull og gjøre noe med demultinas­jonale selskapene­s overskudds­flytting, uten å få det til. Nå er det for sent.

Dette er ikke kun en politisk fiasko for USA. Det kan i praksis bety havari for det internasjo­nale samarbeide­t mot demultinas­jonale selskapene­s urettferdi­g lave skatteregn­inger.

På egen hånd. Norges strategi har over lang tid vært slavisk å følge OECDS arbeid med internasjo­nal koordineri­ng av skatteregl­er. Det har vært liten vilje til selvstendi­ge nasjonale lovendring­er for å prøve tette smutthull.

Internasjo­nalt samarbeid er helt essensielt for effektivt å bekjempe multinasjo­nale selskapers aggressive skatteplan­legging. Men det må ikke bli en sovepute som bremser for nødvendige tiltak man kan treffe på egen hånd, og som bedøver politikern­es debatt.

Det kan ikke være sånn at valget i USA og marginale endringer i mandatford­elingen i Kongressen skal være med og avgjøre hvormange sykehjemsp­lasser vi kan tilby i fremtiden.

Derfor må Norge og resten av verden finne ut hvordan vi kan tette skattehull­ene så godt vi kan på egen hånd fremover, uten USA.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway