Aftenposten

Utenlandss­tudenterer viktigeres­surser

- Bård Ragnvald Johnsen Kleven Student, North Carolina i USA

Aldri før har de globale utfordring­ene vært så komplekse som i den tiden vi lever i nå. Det er krig i Europa, global oppvarming, energi- og matkrise og økonomiske nedgangsti­der. Disse problemene kan bare løses ved aktivt internasjo­nalt samarbeid.

Global utdanning er avgjørende for å kunne bidra i arbeidet med å løse verdenspro­blemer. Forståelse­n norske studenter tilegner seg om andre kulturer, språk og sosiale og politiske systemer ved å studere i utlandet, gir en uvurderlig fordel i internasjo­nalt arbeid.

Nedpriorit­erer generasjon­er. Regjeringe­n og forsknings- og høyere utdannings­minister Ola Borten Moe (Sp) foreslår å kutte i støtten til utenlandss­tudenter i det nye statsbudsj­ettet. Det vil være å nedpriorit­ere kommende generasjon­ers mulighet til å skaffe seg nødvendig kompetanse for å løse problemene verden står overfor. Kuttet signaliser­er til verden at Norge ikke er motivert til å løse globale problemer.

Konsekvens­en av å gi mindre støtte til studier i utlandet, kan bli en stor reduksjon av utenlandss­tudenter. I tillegg kan kvaliteten på utdanninge­n som studentene tilegner seg, bli dårligere. Kutt i støtten til utenlandss­tudenter tar vekkmuligh­eten for mange til å studere ved dyre og anerkjente læresteder og i utlandet generelt.

Et dårlig argument. I en tid med global økonomisk usikkerhet er utdanning i utlandet allerede blitt mer kostbart. Siden 2018 har prisen på dollar økt mer enn 20 prosent. Norske studenter i USA ser allerede en enorm kostnadsøk­ning. Det gjelder ikke kun i USA, men for mange andre norske studenter verden rundt.

Istedenfor å øke støtten til studentene i utlandet, foreslår politikern­e å gjøre en slik utdanning nærmest uoppnåelig. Argumentet for kuttet er tøffe økonomiske tider. Men er det ikke i slike tider at staten, spesielt en stat med så enorm rikdom som vi har i oljefondet, bør hjelpe studentene sine?

Tøffe økonomiske tider er et dårlig argument for ikke å investere i nye globale aktører. Det er tross alt vi unge studenter som skal løse fremtidens internasjo­nale problemer.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway