Aftenposten

Hvordanred­dervi klimaet?

- Felicia Fransson Styremedle­m, Bærum Unge Høyre

Studenten Ingrid Gørrissen skriver i Si ;D 7. november at det er forståelig at noen aktivister kastet tomatsuppe på Vincent van Goghs verdenskje­nte maleri «Solsikker». Jeg undrermeg over hvorfor noen klimaaktiv­ister konkludere­r med at tomatsuppe på verdenskje­nt kulturell arv er de neste generasjon­enes redning.

Forrige uke skjedde det enda et stunt – denne gangen i Norge. Klimaaktiv­ister prøvde å lime seg fast til Edvard Munchs «Skrik» for å fremme sin sak. Fortsetter aktivisten­e med å provosere resten av samfunnet på dennemåten, er det kun én kamp de saboterer: klimakampe­n.

Å kunne protestere og demonstrer­e er svært viktig. Likevel er det noe annet enn å vandaliser­e historiske malerier. Jeg forstår godt at man blir frustrert når man føler at man blir oversett, men det finnes da mer seriøse måter å protestere på enn dette.

Motsatt effekt. Ikke all PR er god PR. Å kaste tomatsuppe på eller å lime seg fast til malerier verdt flere hundremill­ioner kroner påvirker ikke politikere til å ta mer ansvar for det grønne skiftet. Tvert imot – det vil spore av debatten om hvordan vi faktisk skal nå klimamålen­e.

Denne typen protest svekker klimakampe­n. Gørrissen spør: «Er det virkelig sånn at et gammelt maleri er verdt mer enn hele vår verdens fremtid?» Da spør jegmeg: På hvilken måte vil et gammelt maleri tilgriset med tomatsuppe føre til at klimadebat­ten blir tatt mer på alvor?

Det er ikke slik at man trenger å velge mellom fremtiden vår eller å ødelegge kulturell arv. Nei, det går an å redde kloden samtidig somman bevarer malerier og statuer. Når man tyr til unødvendig­e og såpass provoseren­de handlinger for å «vekke» verdens politikere, får dette stikkmotsa­tt effekt.

Det som burde vært debatten.

Ta en titt på hvordan debatten om klima er blitt de siste ukene. Vi diskuterer ikke løsninger. Vi diskuterer ikke handlekraf­t. Her er vi og diskuterer tomatsuppe og hærverk.

For det finnes løsninger på klimakrise­n. Bygger vi for eksempel ut verdens vindkraft, kjernekraf­t, vannkraft, minsker forbruket vårt, åpner opp formineral­utvinning i Norge og knytter oss tettere til det internasjo­nale samfunnet og EU, vil jeg ha troen på at vi kan finne veien ut av klimakrise­n.

Løsningene burde være debatten. Ikke om det er greit å vandaliser­e millionmal­erier for en sak man engasjerer seg for.

Ett resultat. Jeg tror de fleste klimaaktiv­ister er enigemed meg i at man trenger flere tiltak for klimaet. Likevel tror jeg disse aktivisten­e trør feil når de ermed på å snu debatten i en irrelevant og provoseren­de retning.

Jeg forstår fullt ut at klimaaktiv­istene som dynket van Goghs maleri i tomatsuppe eller prøvde å lime seg fast i «Skrik», hadde et ønske om mer handling for klima. Det jeg ikke forstår, er hvordan de komtil konklusjon­en at et slikt stunt ville overbevise verdens toppolitik­ere omå gjøre mer for klimaet.

Resultatet av vandaliser­ingen har vært én ting: Det er litt flere som tar klimasaken og unge engasjerte litt mindre på alvor.

Ta en titt på hvordan debatten om klima er blitt de siste ukene

 ?? Foto: Just Stop Oil, Reuters/ntb ?? ⮉ Unge klimaaktiv­ister kastet tomatsuppe på van Goghs maleri «Solsikker» tidligere denne måneden. Resultatet har vært én ting, mener debattante­n: Det er litt flere som tar unge engasjerte litt mindre på alvor.
Foto: Just Stop Oil, Reuters/ntb ⮉ Unge klimaaktiv­ister kastet tomatsuppe på van Goghs maleri «Solsikker» tidligere denne måneden. Resultatet har vært én ting, mener debattante­n: Det er litt flere som tar unge engasjerte litt mindre på alvor.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway