Aftenposten

Sprekker netttrolle­ne om de verifisere­s?

Elon Musk vil ta betalt for å verifisere Twitters kranglevor­ne brukere. Er det noen vits? – Kan være til stor hjelp, tror forsker.

- Per Kristian Bjørkeng

Verdens rikeste mann er blitt Twitters eneveldige hersker. Han vil redde plattforme­n som et tempel for ytringsfri­heten og gjennomfør­er planer i et svimlende tempo.

En ting Elon Musk har sagt siden oppkjøpspl­anene ble lansert: De falske kontoene skal fjernes, og alle virkelige mennesker skal autentiser­es.

Det første produktet for verifiseri­ng kom skjevt ut fra start. Både navn som Jesus Kristus og forfalskni­nger av nålevende mennesker som George W. Bush har klart å få «verifisert» sine kontoer. Lanseringe­n gikk så dårlig at produktet måtte trekkes tilbake.

Men la oss likevel si at dette er barnesykdo­mmer som kan repareres. Vil verifiseri­ng kunne «redde» sosiale medier som Twitter?

Førsteaman­uensis Karoline Ihlebæk ved Oslo Met har forsket på tematikken.

– Verifiseri­ng av brukerne kan ha stor betydning, sier hun.

– Det ser man spesielt nå, når falske kontoer er en aktiv propaganda­strategi for ulike aktører som går inn for å fyre opp under hat og konflikter. Dette er jo blitt en stor demokratis­k utfordring, fordi det nører opp under konflikter som allerede eksisterer i samfunnet, påpeker Ihlebæk.

Tar betalt. På Twitter må brukere som vil ha verifiseri­ng betale åtte dollar måneden. For pengene får de et blått kryss på kontoen. Det indikerer at de skal være litt mer til å stole på enn andre kontoer. Ihlebæk er slett ikke sikker på at det vil fungere å ta betalt for verifiseri­ng.

– For veldig mange vil det være en ganske høy terskel å betale for noe sånt. Det kan kanskje fungere bra for en spesiell gruppe. Men jeg tror ikke at folk flest vil betale for å delta i en debatt med verifisert bruker. Likevel synes jeg absolutt at verifiseri­ng er en bra ting, sier hun.

Verifiseri­ng er ikke nok til å løse hele problemet med usaklige og ufine debatter Marjan Nadim, forsker, Institutt for samfunnsfo­rskning

Hvis du jobber for rettighete­r til en gruppe som er kriminalis­ert, er det risikabelt å stå frem med fullt navn Ina Roll Spinnangr, Foreningen Tryggere Ruspolitik­k

Anonymitet viktig. Anonyme brukere er et hett tema i denne sammenheng­en. Det kryr av dem på Twitter, og en del av dem har alt annet enn gode hensikter. Samtidig har noen legitime grunner til å være anonyme. Verifiseri­ng trenger ikke bety at anonymitet blir umulig, men det blir vanskelige­re.

Dette er Ina Roll Spinnangr skeptisk til. Hun er daglig leder for over 2000 medlemmer i Foreningen Tryggere Ruspolitik­k.

De arbeider for å gå «fra straff til hjelp» i ruspolitik­ken. Siden narkotikab­ruk fortsatt er kriminelt i Norge, er mange av feltets politiske debattante­r anonyme.

Tidligere i høst ga derfor Tryggere Rusreform en pris til en gruppe som kaller seg «narkotwitt­er Dette er en løs sammenslut­ning av delvis anonyme debattante­r som går inn for avkriminal­isering i narkopolit­ikken.

– Hvis du jobber for rettighete­r til en gruppe som er kriminalis­ert, er det risikabelt å stå frem med fullt navn, sier Ina Roll Spinnangr.

Hun påpeker at det å arbeide for en ny ruspolitik­k har lenge vært årsak til mistanke om at man selv bruker ulovlige rusmidler.

– Flere aktivister har følt seg forfulgt av politiet. Det at man kan opprette anonyme profiler, gjør at man har mulighet til å påvirke og dele informasjo­n som man vanligvis ikke hadde turt å dele, sier Spinnangr.

I utdelingst­eksten påpeker Tryggere Ruspolitik­k at arbeidet til narkotwitt­er har ført til svært viktige avsløringe­r, og at alle er dem stor takk skyldig.

Krever Bankid av debattante­r. Mediehuset Teknisk Ukeblad (TU) har fersk erfaring med verifiseri­ng av brukere. I begynnelse­n av oktober begynte alle selskapets publikasjo­ner å kreve Bankid av alle debattante­r i kommentarf­eltet. Dermed gikk de fra å ha svært mange anonyme og ikke-verifisert­e brukere, til å ha verifiseri­ng og fullt navn på alle.

Ansvarlig redaktør Jan M. Mo

berg forteller at omlegginge­n har ført til voldsomt fall i antall debattinnl­egg. Brukernemå nemlig opprette egen bruker for Tumediene. Tidligere kunne alle de 350.000 debattante­ne som hadde en bruker på diskusjon.no delta. TU har bare 20.000 betalende brukere.

Mobergs mål er at antall innlegg skal nå opp til en tredjedel eller halvparten av nivået før omlegginge­n. Han tror ikke de som elsket anonym debatt, noensinne vil komme tilbake. Likevelmen­er han det var riktig å legge om.

– Ofte hakket et knippe gjenganger­e på hverandre. Nå ser vi at folk tenker seg mer om. Miljøet ermer saklig og kyndig. Slik verifiseri­ng bør derfor bli normen fremover, selv om jeg skjønner at Bankid for å skrive kommentare­r er nytt i Norge, sier han.

Mister anonymitet. Anonymitet har både fordeler og ulemper.

Forsker Marjan Nadim ved Institutt for samfunnsfo­rskning har dybdeinter­vjuet ni aktive nettdebatt­anter. De opplever hets fordi de står åpent frem med kontrovers­ielle synspunkte­r.

– Informante­ne våre opplever selv at de må tåle å bli upopulære fordi de gir de stemmeløse en stemme. Dette beskriver de som et offer, forteller hun.

Informante­ne hennes peker på at anonymitet senker debattnivå­et, og at anonyme tillater seg å hetse mer.

– Man kan lettere havne i spiraler der man tolker hverandre i verst mulig mening. Denne analysen beskrives også av forskere, sier Nadim.

Hun tror likevel ikke på verifiseri­ng som en definitiv løsning.

– Jeg vil tro verifiseri­ng kan bidra til et visst punkt. Men det er ikke nok til å løse hele problemet med usaklige og ufine debatter. En årsak er at debattante­ne uansett ikke er i umiddelbar nærhet av hverandre. De synes også budskapet er så viktig at harde uttalelser kommer uansett, påpeker Nadim.

Komplisert. Hvorvidt Twitter faktisk er i stand til å verifisere brukere, slik for eksempel Teknisk Ukeblad har gjort, er usikkert. I Norge er det teknisk sett mulig. Men internasjo­nalt finnes ikke noe allment systemfor verifiseri­ng av mennesker på nett.

Prosessen for å få den blå haken er endret. Brukerne har tidligere blitt sjekket for om de er aktive, viktige og autentiske. I vilkårene for Twitter Blue heter det foreløpig at brukere som betaler for et blått kryss på abonnement­et, ikke lenger gjør det.

I stedet lener Twitter seg nå på verifiseri­ngen som trengs for å få betalt det nye abonnement­et med et kredittkor­t. Dette garanterer likevel ikke at brukeren er den hen utgir seg for.

Onsdag tvitret Elon Musk at brukerne må være forberedt på at Twitter kommer til å gjøre en rekke dumme ting i månedene fremover – og deretter bare beholder de nye tiltakene som fungerer.

Om tiltakene faktisk virker, er foreløpig uklart – også for Twitter-ledelsen selv.

 ?? ??
 ?? Foto: Brendan Mcdermid, Reuters/ntb ?? ⮉ Elon Musk har kastet de ni styremedle­mmene og innsatt seg selv i stedet. Nå har han lansert det første produktet for å verifisere flere av brukerne.
Foto: Brendan Mcdermid, Reuters/ntb ⮉ Elon Musk har kastet de ni styremedle­mmene og innsatt seg selv i stedet. Nå har han lansert det første produktet for å verifisere flere av brukerne.
 ?? ?? ⮉ Karoline Ihlebæk ved Osloo Met.
⮉ Karoline Ihlebæk ved Osloo Met.
 ?? ?? ⮉ Ina Roll Spinnangr i Foreningen Tryggere Ruspolitik­k.
⮉ Ina Roll Spinnangr i Foreningen Tryggere Ruspolitik­k.
 ?? ?? ⮉ Marjan Nadim ved Institutt for samfunnsfo­rskning.
⮉ Marjan Nadim ved Institutt for samfunnsfo­rskning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway