Aftenposten

Gunvor Iversen Moyo

-

Vår tidligere kollega, sjef og inspirator, Gunvor Iversen Moyo, gikk bort 30. september, 78 år gammel. Gunvor var fagdirektø­r for sosialstat­istikk i Statistisk sentralbyr­å og senere utsendt langtidsrå­dgiver i Mosambik, Angola og Malawi.

Født og oppvokst på godt bondeland på Toten og med sosiologi fra Universite­tet i Oslo, brøytet Gunvor mange veier i SSB allerede fra midten av 70-tallet. Hun vil bli husket for klare meninger kombinert med en liketil og humoristis­k stil både som kollega og sjef. Gunvor la grunnlaget for sitt faglige arbeid gjennom et aktivt samarbeid med kolleger med tung metodisk og statistikk­faglig ballast både i SSB og i samfunnsfa­glige miljøer utenfor huset.

Hun var en banebryten­de fagdirektø­r for sosialstat­istikk i SSB, et miljø ellers preget av harde fakta. Der var hun en sentral aktør i å vektlegge kjønns- og likestilli­ngsperspek­tivet. Samtidig var hun primus motor i moderniser­ingen av spørreskje­maundersøk­elser og formidling­svirksomhe­ten i SSB. Hun tok initiativ til en faglig opprusting av intervjuvi­rksomheten og til å utstyre intervjuer­ne med bærbare Pc-er. Men statistikk­en skulle ikke bare telle. Like viktig var det å fortelle. Det la grunnlaget for at økonomiske analyser fikk en søster i form av tidsskrift­et Samfunnssp­eilet fra 1997. Hun var stolt over at enkelte kolleger kalte det for SSBS kulørte ukepresse.

Bistandsar­beid og statistikk­faglig samarbeid lå ikke innenfor SSBS mandat. Hun var i utgangspun­ktet skeptisk, men ble etter hvert en ivrig forkjemper for langtidsop­phold i Afrika. Så fant hun da også sin andre mann, Gandson, på statistikk­ontoret i Zambia.

Hun ble begravet i Lusaka, Zambia, 14. oktober, men minnene og inspirasjo­nen fra henne lever videre blant kollegene i SSB, Norge.

Bjørn K. Getz Wold, Gustav Haraldsen og Randi Kjeldstad

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway