Aftenposten

Nå er det slutt på daglige korona-tall fra FHI

FHI legger ned en av de viktigste datakilden­e til ferske tall om koronapand­emien i Norge.

- Per Anders Johansen

Norge skal styres på data. Det var mantraet til statsråder og helsebyråk­rater gjennom pandemien. Nå legger Folkehelse­institutte­t ned Sykdomspul­sen. Dette har vært kilden til daglige oppdaterte korona-tall.

Milliarden­e har rent raskt ut tidligere i pandemien. Kostnadene ved smittetilt­ak og støtteordn­inger kom på mange hundre milliarder kroner.

Ved å legge ned Sykdomspul­sen, kuttes utgifter for anslagsvis tre millioner kroner. Dette er det siste av flere kutt som berører pandemiove­rvåkingen.

Hvorfor er dette viktig? Det er lenge siden helsemyndi­ghetene og mediene sluttet å bry seg om smittetall­ene. Det viktigste nå, etter at de fleste av oss har vært både smittet og vaksinert flere ganger, er sykehustal­l. Og sykefravær­et, som blir høyt også denne vinteren.

Den dårlige nyheten er at dataene kommer mindre hyppig til kommunene.

Manglende data var en viktig årsak til at det i perioder ble innført tiltak for sent. Svake data kan også ha ført til at smittetilt­akene var altfor strenge i andre perioder.

I ettertid er det bred enighet om at skoler og fritidsakt­iviteter ble stengt ned altfor lenge. Tiltak som hytteforbu­d, forbud mot gjester i eget hjem, innreisefo­rbud, forbud mot å besøke døende familiemed­lemmer og avlysning av flere hundre tusen operasjone­r har også fått sterk kritikk.

Så mye kostet driften av FHI. Regjeringe­ns budsjettfo­rslag fører til at FHI må kutte driftsutgi­ftene med 100 millioner kroner. Det betyr at 300 årsverk må vekk.

Driften av FHI med om lag 1200 ansatte kostet 1,8 milliarder kroner i 2021.

Neste år må FHI klare seg med 393 millioner kroner mindre.

Kutt i utgiftene har allerede ført til at Norge er langt dårligere forberedt på å oppdage nye koronavari­anter.

Norge er nå inne i en ny bølge, anslår FHI.

– Hvor mye sparer FHI på å legge ned nettsiden?

– Dette handler ikke kun om en nettside, men leveranser fra Sykdomspul­sen som presentere­s blant annet på nett og på Github, en side for deling av data, svarer områdedire­ktør Trygde Ottersen i FHI.

– Avvikling av disse leveransen­e er knyttet til reduksjon i fire årsverk i denne omgang. Dette er fire av et langt større antall medarbeide­re som skal nedbemanne­s ved institutte­t som følge av en stor budsjettre­duksjon. Dette er ikke penger FHI sparer, men penger FHI ikke lenger har.

Betyr lite for overvåking­en. Dette vil få følger for kommunene, som ikke lenger får daglige tall. På den andre siden tillegges ikke smittetall­ene noe vekt lenger.

– Noe av det viktige Sykdomspul­sen har bidratt med, er å presentere data om antall som får positiv covid-19-test. Dette har imidlertid liten betydning i overvåking­en nå, både nasjonalt og lokalt, sier Ottersen.

– Overvåking­en har i tillegg gjort det mulig å følge med på trender, dødelighet, koronavaks­inasjon, influensaf­orekomst lokalt og nasjonalt, luftveis-, mage- og tarminfeks­joner i sanntid.

De viktigste dataene om covid19 nasjonalt, vil fremover komme i ukesrappor­ter. De skal være fyldige, lover FHI. Mye data om covid-19 og andre sykdommer for fylker og kommuner vil fortsatt være tilgjengel­ig i MSIS Statistikk­bank.

– Kommunene vil oppleve at de ikke får den samme daglige oversikten med sanntidsda­ta som de har hatt til nå, sier Ottersen. FHI forsøker nå å finne nye løsninger for kommunene.

FHI har tidligere advart mot kuttene.

– Folk er veldig urolige, sa Fhidirektø­r Camilla Stoltenber­g til Dagens Medisin.

– Vi er bekymret fordi nedtrappin­gen og avviklinge­n av tilleggsbe­vilgningen­e skjer raskere enn bortfallet av oppgaver, skrev hun til Aftenposte­n.

– Jeg lurer på hvordan vi kan unngå å gjøre dårlige beslutning­er når det går så fort, advarte en Fhi-tillitsval­gt.

 ?? Foto: Terje Bendiksby, NTB ?? ⮉ Assisteren­de helsedirek­tør Espen Rostrup Nakstad.
Foto: Terje Bendiksby, NTB ⮉ Assisteren­de helsedirek­tør Espen Rostrup Nakstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway