Aftenposten

Regjeringe­n raserer norsk romvirksom­het

-

Forslaget til statsbudsj­ett får dramatiske konsekvens­er for norsk romvirksom­het. Vi står i fare for å miste kunnskapsm­iljøer og arbeidspla­sser over hele landet, miljøer som sikrer beredskap, innovasjon og verdiskapi­ng.

Romvirksom­het i Norge er stort. Romindustr­ien omsetter for nærmere 10 milliarder kroner pr. år. Virksomhet­en sysselsett­er 1500 personer og finnes fra Svalbard i nord til Troll-stasjonen i Antarktis i sør. Våre forsknings­institutte­r og bedrifter bidrar sterkt til å utvikle teknologi og tjenester som har avgjørende betydning for samfunnsut­viklingen.

En viktig del av romvirksom­heten er de frivillige programmen­e i European Space Agency (Esa). Det er her Norge skreddersy­r satsinger som gir mest nytte for landet.

I budsjettfo­rslaget er Norges deltagelse i Esa nærmest utradert. Blir forslaget stående, settes norsk romvirksom­het og romindustr­i mange tiår tilbake.

For den nasjonale romindustr­ien vil manglende deltagelse i Esa bidra til å svekke konkurrans­eevnen internasjo­nalt, gi stagnasjon i den forretning­smessige utviklinge­n og på sikt bety nedbygging og tap av kompetanse og arbeidspla­sser.

Uten deltagelse i Esa-programmen­e vil forutsetni­ngene for utvikling og etablering av en nasjonal beredskap bli mye vanskelige­re. Norge alene vil ikke klare å gi norske bedrifter muligheten til en slik utvikling gjennom støtteordn­inger.

Vi har en sikkerhets­politisk situasjon som nettopp understrek­er viktighete­n av europeisk samhold. Få land har større samfunnsme­ssig nytteverdi som oss av å delta i felleseuro­peiske programmer.

Vi ber om at regjeringe­n budsjetter­er med minst 160 millioner euro for perioden 2023–2030. Det vil gi et engasjemen­t på samme nivå som tidligere. Summen kan virke høy. Men for hver eneste krone Norge investerer, henter norske forsknings­miljøer hele 4 kroner og 30 øre tilbake.

Et samlet rommiljø vil på det sterkeste anbefale at Norge videreføre­r sitt engasjemen­t i Esaprogram­mene.

Thor Arne Håverstad, adm.dir., NORCE

André Teigland, adm.dir., Norsk Regnesentr­al

Tore Furevik, adm.dir., Nansensent­eret

John Rune Nielsen, adm.dir., Norsk institutt for luftforskn­ing Lars Andresen, adm.dir., Norges Geoteknisk­e Institutt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway