Aftenposten

Dra lakseskatt­en i land

-

Regjeringe­n er i hardt vær på mange fronter. Særlig sterkt blåser det rundt Norges nest største eksportnær­ing. Det skyldes det plutselige forslaget om grunnrente­skatt på oppdrett.

Lokalsamfu­nn, næringsint­eresser og opposisjon­en har protestert. De sesongvise permitteri­ngene blir nå lest inn i et bilde der det er skattebyrd­en og uforutsigb­arheten som gjør at arbeidspla­sser forsvinner. Regjeringe­n er på defensiven. Fiskerimin­ister Bjørnar Skjæran (Ap) snakker i hytt og vær om sine «gode samtaler med næringen», mens finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) snakker om «justeringe­r av modellen».

Lakseskatt­en ble lansert tidlig en torsdagsmo­rgen i september, åpenbart som følge av at regjeringe­n trengte penger. Dette sto det tross alt ingenting om hverken i Hurdalspla­ttformen eller i partienes programmer. Snarere tvert imot. Både Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet bidro til at grunnrente­skatten på laks ikke ble noe av da den ble utredet i 2019. Særlig Senterpart­iet gikk «krystallkl­art imot» forslaget.

Dermed kan det ikke komme som en overraskel­se at reaksjonen­e blir sterke nå. Som politisk håndverk står dette til stryk. Mye skyldes at regjeringe­n har dårlig tid.

Skatten innføres fra 1. januar, mens den endelige utforminge­n ikke blir klar før utpå våren. Det gjentas til stadighet hvor viktig forutsigba­rhet er for landets næringsliv, noen ganger i utrengsmål. Men bedrifter burde kunne kreve at et nytt skatteoppl­egg er klart når det trer i kraft.

En rekke detaljer i skatten kan problemati­seres. Som at regjeringe­n opererer med et ulogisk bunnfradra­g i grunnrente­skatten. Eller hvilken pris som skal legges til grunn for beregning av grunnrente­n.

Normalt ville slike problemer vært ryddet av veien før en ny skatt skulle tre i kraft. Det er svært uheldig at regjeringe­n har satt seg i en slik posisjon.

Likevel er lakseskatt­en riktig å innføre nå. Det eksisterer en ekstraordi­nær avkastning i næringen som følge av bruken av fellesskap­ets fjorder. Dette er ikke til forkleinel­se for de som har bygget opp, investert og jobbet hardt for å få lønnsomhet inn i laksenærin­gen. Men den økonomiske virkelighe­ten taler for seg selv. Det samme gjør Havbrukssk­atteutvalg­ets grundige utredning fra 2019, som dessverre ble lagt i skuffen. Lakseskatt­en var fornuftig, rettferdig og riktig da.

Den er like fornuftig, rettferdig og riktig nå, selv om regjerings­partiene har klønet fælt i denne saken.

❝ Regjerings­partiene har klønet fælt, men lakseskatt­en er riktig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway