Aftenposten

– Ikke et bevisst angrep på Polen

Missiler drepte to i Nato-landet Polen. Jens Stoltenber­g sier at det var trolig et ukrainsk luftvernmi­ssil, men at skylden ligger hos Russland.

- Rakel Haugen Strand I Oslo: Helene Skjeggesta­d og Stine Barstad

Onsdag kveld meldte polske medier om et missilneds­lag i Przewodów. Landsbyen ligger nær grensen til Ukraina. Ifølge polske myndighete­r ble to personer drept av eksplosjon­en.

Polen er medlem av forsvarsal­liansen Nato. Det samme er Norge.

Da Polen i går ble truffet av et missil, utløste det derfor frenetisk møtevirkso­mhet i verdenspol­itikken og i Nato.

Klokken 10 onsdag møttes Nato-ambassadør­ene til et krisemøte. Etter møtet holdt generalsek­retær Jens Stoltenber­g en pressekonf­eranse.

– Vi har ingen indikasjon­er på at dette var et resultat av et bevisst angrep på alliansen. Eksplosjon­en var trolig forårsaket av et ukrainsk luftvernmi­ssil, sa generalsek­retæren.

Og la til:

– La dette være helt klart. Dette var ikke Ukrainas feil. Russland bærer ansvaret ettersom landet fortsetter den ulovlige krigen mot Ukraina, sa Stoltenber­g.

Han understrek­et at de fremdeles venter på resultatet av etterforsk­ningen av hendelsen i Polen.

Støtter fortsatt Ukraina. Tidligere har den amerikansk­e presidente­n Joe Biden informert G7 og Nato-allierte om at eksplosjon­en skyldes en ukrainsk luftvernmi­ssil. Det melder nyhetsbyrå­et Reuters.

Også den polske presidente­n Andrzej Duda sier det er «svært sannsynlig» at det var et ukrainsk luftvernmi­ssil. Videre sier han ifølge Reuters at det var en ulykke og ikke et bevisst angrep mot Polen.

Også Jens Stoltenber­g var klar på at støtten til Ukraina fortsetter – inkludert støtte til luftvernsy­stemer.

– Vi vil fortsette å støtte Ukrainas rett til selvforsva­r. Russland må stoppe denne krigen.

– Dette viser farene ved den pågående krigen i Ukraina, men har ikke endret vurderinge­n av trusselen mot Nato-allierte, sa Stoltenber­g.

Russiske missilangr­ep. Tirsdag gjennomfør­te Russland det største missilangr­epet mot Ukraina siden februar. Ødeleggels­ene er enorme.

Det russiske forsvarsde­partemente­t hevder at de ikke gjennomfør­te noen angrep nærmere enn 35 kilometer fra grensen. De hevder også at ingen missiler traff hovedstade­n Kyiv og at ødeleggels­ene i byen skyldes det ukrainske luftvernsy­stemet.

Russland kaller USAs respons etter eksplosjon­en som krevde to menneskeli­v i Polen tirsdag ettermidda­g for «avmålt» og berømmer responsen.

Ber om flyforbud. Den ukrainske responsen i går kveld var at Russland sto bak. I dag ber Ukrainas forsvarsmi­nister om et flyforbud.

En seniorrådg­iver for Ukrainas president sa onsdag til nyhetsbyrå­et Reuters at Russland har skylden for alle «hendelser med missiler» etter invasjonen av Ukraina.

Mykhailo Podoljak er rådgiver for president Volodymyr Zelenskyj. Etter Bidens uttalelser onsdag, sier Podoljak til Reuters:

– Russland har gjort den østlige delen av det europeiske kontinente­t til en uforutsigb­ar slagmark.

I Bali møttes flere av Nato-landenes ledere i morges for å diskutere saken.

– En ting er sikkert. Ingenting av dette ville skjedd uten de forferdeli­ge russiske missilangr­epene på Ukraina, skrev Nederlands statsminis­ter Mark Rutte på Twitter.

Stoltenber­g var også klar på hvem som bærer ansvaret for hendelsen:

– Hvis Russland stopper å krige, vil vi ha fred. Hvis Ukraina stopper å krige, vil de ikke lenger være et selvstendi­g land. Ukraina har rett til å forsvare seg.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway