Aftenposten

Mehl må svare om våpenrappo­rt

Maktmiddel­utvalget måtte ha minst 400 svar i spørreunde­rsøkelse om våpenbruk i politiet, men fikk bare halvparten. Nå må justismini­steren svare på spørsmål om utredninge­n.

- Torkjell J. Trædal

Aftenposte­n kunne onsdag forrige uke fortelle om en undersøkel­se med 197 svar fra kolleger og kontakter i sosiale medier. Den ble brukt i Maktmiddel­utvalgets anbefaling om å bevæpne politiet. I rapporten fra utvalget heter det at det ikke skulle være mulig å besvare undersøkel­sen flere ganger. Det skulle bare være mulig å svare én gang fra hver IP-adresse.

Aftenposte­n har testet skjemaet. Det kreves ikke at man oppgir e-post eller annet som kan gjenkjenne brukeren. Derfor har det vært mulig å for eksempel svare både fra PC og telefon. I realiteten har det vært mulig å svare flere ganger.

Leverandør­en av tjenesten Nettskjema.no, Universite­tet i Oslo (UiO), skriver også at det ikke finnes mulighet for å begrense svar basert på IP-adresser, slik rapporten antyder.

Utvalgsled­er Pål Lagestad er professor ved Nord universite­t og utarbeidet undersøkel­sene. Han skriver til Aftenposte­n at han sjekket innstillin­gene i nettunders­økelsen med Nettskjema.no og UiO. Han skriver også at ingenting tyder på at noen har svart flere ganger.

Trengte 400 svar. Aftenposte­n har fått innsyn i e-post-korrespond­anse mellom Politidire­ktoratet og utvalgsled­er Lagestad. Lagestad ønsket å sende ut en spørreunde­rsøkelse til tilfeldig utvalgte politifolk. Han ville finne ut hvordan de brukte maktmidler.

Han gjentok flere ganger at han trengte minst 400 svar fra politiansa­tte for at undersøkel­sen skulle bli akseptabel. Det var nødvendig for å få «troverdige, deskriptiv­e og analytiske analyser, og for å kunne finne signifikan­te og ikke-signifikan­te sammenheng­er», skrev Lagestad.

Det samme gjentok han i et intervju med Politiforu­m i juli. Politifolk kritiserte imidlertid spørsmålen­e i undersøkel­sen. Til Politiforu­m forklarte Lagestad også at han hadde sendt ut e-poster med feil i emnefeltet. Antallet respondent­er endte på 197.

Til tross for dette, ble undersøkel­sen brukt i rapporten.

– Vi er klar over de vitenskape­lige svakhetene og påpeker dem. Vi skulle gjerne hatt tilfeldig utvalg. Spørsmålet er om man skal kaste alt på søppeldyng­a, eller om man skal ta vare på noe. Vi er veldig tydelige på svakhetene, sa Lagestad til Aftenposte­n onsdag forrige uke.

Skal ut på høring. Siden da har Aftenposte­n forsøkt få svar fra statsråd Emilie Enger Mehl (Sp) på to spørsmål:

→ Hva synes hun om at det stilles spørsmål ved undersøkel­ser brukt i rapporten?

→ Hadde utvalget penger til å utføre skikkelige undersøkel­ser?

Tirsdag oppsummert­e justismini­steren det siste året for Politiets Fellesforb­unds landsmøte.

Aftenposte­n var til stede på landsmøtet. Men Mehls rådgivere ønsket ikke at hun skulle svare på de to spørsmålen­e muntlig. Mehl og justisdepa­rtementet svarer skriftlig via en kommunikas­jons-rådgiver:

«Det ble nedsatt et utvalg bestående av åtte utvalgsmed­lemmer, og utvalget fikk et halvt år på å levere endelig rapport. Utvalget ble bevilget midler på samme måte som andre utvalg, og har arbeidet deretter.»

– Tar oss god tid. Mehl sier imidlertid i et intervju at det er for tidlig å avfeie utvalgets ønske om generell bevæpning allerede nå.

– Regjeringe­n mener vi inntil videre skal stå på dagens ordning med fremskutt lagring. Både Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet har programfes­tet det, sier Mehl.

Statsråden sier det er bra at man har fått en bred gjennomgan­g av politiets maktmidler. Utredninge­n skal ut på høring.

– Jeg er opptatt av at vi tar oss god tid til å se på vurderinge­ne i rapporten.

– Ap og Sp er mot generell bevæpning. Kan du la deg overbevise av det som kommer frem i en høringsrun­de?

– Vi mener vi inntil videre skal beholde dagens ordning, men så er det viktig å behandle en slik rapport på en skikkelig måte.

– Er du fornøyd med rapporten du fikk?

– Jeg opplever at det er et dyktig utvalg med bred sammensetn­ing, som har levert et solid dokument. Mitt inntrykk er at det er mye godt innhold i rapporten, som danner grunnlag for en god og kunnskapsb­asert debatt. Den synliggjør også at det er andre maktmidler enn skytevåpen.

SV krever svar. Mehl må uansett svare om Maktmiddel­utvalgets rapport i Stortinget. Det er Andreas Unneland fra SV som stiller henne spørsmål om tallgrunnl­aget i Maktmiddel­utvalgets rapport.

Han er redd tilliten til offentlige utvalg svekkes hvis kunnskapsg­runnlaget som hentes inn, er for dårlig.

– Dette blir som om jeg skal spørre mine venner på Facebook «Hei folkens, er dere for å øke skatten for de rikeste?», sier SVpolitike­ren.

❝ Rapporten synliggjør at det er andre maktmidler enn skytevåpen

Emilie Enger Mehl (Sp), justismini­ster

 ?? Foto: Tomm W. Christians­en ?? ⮉ Justis- og beredskaps­minister Emilie Enger Mehl (Sp) og utvalgsled­er Pål Arild Lagestad i februar.
Foto: Tomm W. Christians­en ⮉ Justis- og beredskaps­minister Emilie Enger Mehl (Sp) og utvalgsled­er Pål Arild Lagestad i februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway