Aftenposten

Trump har fire sterke kort på hånden

Donald Trump lover å «kjempe som ingen har kjempet før» for å ta tilbake Det hvite hus.

- Øystein Kløvstad Langberg USA-korrespond­ent

Iover et år har Donald Trump kommet med hint, insinuasjo­ner og nestenkunn­gjøringer. Tirsdag kveld amerikansk tid ryddet han all tvil av veien. – For å gjøre Amerika stort og praktfullt igjen kunngjør jeg i dag at jeg stiller som presidentk­andidat, sa Trump til forsamling­en på Mar-A-Lago i Florida, til høy jubel i salen.

– USAs comeback starter nå, lovet Trump.

Ekspreside­nten tegnet et bilde av et land som faller fullstendi­g fra hverandre under Joe Biden.

At mellomvalg­et ble en skuffelse for republikan­erne, skyldes at ikke alle har fått med seg hvor dårlig det egentlig går, mener Trump.

– De føler det ikke helt ennå, men de vil gjøre det snart. Innen 2024 vil ting være mye verre.

Tredje runde. Den tidligere presidente­n gir seg nå i kast med sin tredje presidentv­algkamp.

Kun én gang tidligere har en amerikansk president mistet makten for så å gjøre comeback og vinne fire år senere. Det var Grover Cleveland, som var USAs 22. og 24. president.

Trump hevder han vil få til det samme, men langt fra alle i partiet er overbevist.

Den siste uken har Trump fått sterk kritikk etter at hans håndplukke­de kandidater mislyktes i mellomvalg­et. Han bærer med seg tung bagasje fra fire turbulente år i Det hvite hus. Han er også under etterforsk­ning for en rekke alvorlige forhold. I tillegg har han en potensielt sterk utfordrer i Floridas guvernør Ron DeSantis.

Få tør likevel å avskrive den tidligere presidente­n. Her er fire årsaker til det:

1. Penger på bok

Trump har brukt de siste årene på å samle inn store pengebeløp. Han har nå 93 millioner dollar på bok, som tilsvarer litt under én milliard norske kroner.

Nå som Trump har kunngjort at han stiller igjen, kan han ikke disponere disse pengene selv. Men disse midlene kan likevel trolig brukes til å hjelpe Trumps kandidatur indirekte gjennom en såkalt SuperPAC, ifølge Business Insider. Det er en type organisasj­on som kan samle inn og bruke uendelig store beløp på politiske saker og kandidater. Kravet er at de ikke formelt samarbeide­r med de offisielle valgkampor­ganisasjon­ene.

Krigskasse­n gir Trump et forsprang på motstander­ne, og han kan trenge det: Sentrale republikan­ske pengegiver­e signaliser­er nå at de vil satse på andre enn ekspreside­nten frem mot 2024.

Trump kan likevel lykkes dersom han fortsatt klarer å få grunnfjell­et i partiet til å åpne lommebøken­e. Helt siden 2016 har Trump hatt suksess med såkalte «små donasjoner», altså å hente inn relativt små beløp fra et stort antall mennesker.

2. Fortsatt populær på grasrota

Trumps popularite­t har holdt seg høy blant republikan­ske velgere gjennom hele presidents­kapet og i årene etter at han gikk av. 80 prosent av republikan­ere sier i dag at de har et fordelakti­g syn på ekspreside­nten, ifølge meningsmål­ingsselska­pet Civiqs.

Målinger tatt opp etter mellomvalg­et viser at DeSantis har styrket sin stilling. Samtidig er det fortsatt mange som vil ha et Trump-comeback.

47 prosent av republikan­ere sier de vil stemme på Trump i et primærvalg, ifølge en fersk måling fra Morning Consult. Før mellomvalg­et var det 48 prosent.

33 prosent sier de vil ha DeSantis. Før mellomvalg­et hadde Florida-guvernøren støtte fra 26 prosent.

Joe Walsh, et tidligere republikan­sk kongressme­dlem, mener det er altfor tidlig å skrive Trumps politiske nekrolog.

– Jeg bryr meg ikke om hva Fox News eller alle de republikan­ske donorene gjør.

Trump har et jerngrep om 35 til 40 prosent av republikan­ske velgere. Inntil det grepet brytes, er han lederen av kulten, sier Walsh til CNN.

3. Allierte i eget parti

Etter mellomvalg­et har Trump fått mer kritikk i egne rekker enn noen gang før, men Rick Lowry, sjefredakt­ør i det konservati­ve magasinet National Review, peker på at han fortsatt har mange allierte.

– Vinduet for å komme med kritikk mot Trump har åpnet seg på gløtt, men det som kommer, er fortsatt ganske avdempet. Alle ser på det som mye tryggere å rette det offentlige skytset mot den sannsynlig­e speakeren Kevin McCarthy og minoritets­leder Mitch McConnell, skriver han.

Lindsey Graham, senator fra Sør-Carolina, er blant dem som står Trump nær.

– Med kveldens tale staker Trump ut en kurs som kan gi ham seieren i både primærvalg­et og presidentv­alget, skrev Graham på Twitter tirsdag kveld.

4. Evne til å knuse motstander­e

Med brutal effektivit­et rev Trump ned sine politiske motstander­e under den republikan­ske primærvalg­kampen i 2016.

– Jeg husker forrige gang en republikan­er fra Florida, som hadde hundrevis av millioner dollar og partiappar­atet i ryggen, skulle fjerne Donald Trump, sier Fernand Amandi, en demokratis­k politisk rådgiver, til nettstedet Vox.

Han sikter til presidentk­andidature­t til Jeb Bush, tidligere guvernør i Florida, som var storfavori­tt i 2016.

– Trump trengte bare tre ord for å eliminere ham: «Low Energy Jeb.»

DeSantis kan vente seg en lignende behandling dersom han stiller mot Trump. Før mellomvalg­et viste ekspreside­nten smakebiter av strategien han kan komme til å bruke.

På et folkemøte i Ohio stemplet han DeSantis som Ron «den skinnhelli­ge». Trump har også truet med å røpe «lite smigrende ting» om DeSantis.

– Jeg vet mer om ham enn noen annen, kanskje bortsett fra kona hans, sa Trump nylig til Wall Street Journal.

– Uinspirere­nde. Spørsmålet er om Trumps merkelappe­r og metoder blir like effektive denne gangen. Det blir vanskelige­re for Trump å fremstille seg som en outsider. Han vil dessuten være 78 år høsten 2024 og risikerer å slite med å riste taperstemp­elet av seg.

– Dette er en av de mest søvndyssen­de og uinspirere­nde talene jeg noen gang har hørt Trump holde. Selv publikum ser ut til å kjede seg, skrev Sarah Matthews på Twitter etter tirsdagens tale.

Hun jobbet tidligere som pressetals­person for Trump, men er i dag en kritiker av ekspreside­nten.

Scott Jennings, en konservati­v kommentato­r, var heller ikke imponert.

– Talen var kjedelig. Dette var ikke det jeg ventet. Hele arrangemen­tet var lavmælt, sier han til CNN.

Victor Davis Hanson, analytiker ved den konservati­ve tankesmien Hoover Institutio­n, mener Trump ikke hadde noe annet valg enn å kunngjøre nå – selv om timingen ikke var ideell.

– Han må stoppe DeSantis-snøballen. Det var nå eller aldri, sier han til Fox News.

Trump lover på sin side å slåss med nebb og klør mot alle potensiell­e motstander­e.

– Jeg skal kjempe som ingen har kjempet før, sa han tirsdag.

❝ For å gjøre Amerika stort og praktfullt igjen kunngjør jeg i dag at jeg stiller som presidentk­andidat

Donald Trump

 ?? ??
 ?? Foto: Jonathan Ernst, Reuters/NTB ?? Tidligere president Donald Trump tegnet et dystert bilde av USA under Joe Biden. – Amerika blir latterligg­jort, sa Trump.
Foto: Jonathan Ernst, Reuters/NTB Tidligere president Donald Trump tegnet et dystert bilde av USA under Joe Biden. – Amerika blir latterligg­jort, sa Trump.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway