Aftenposten

Antall millionløn­ninger doblet seg på to år i Oslo kommune

– Nok snakk! Nå er det på tide å gjøre det som må til for å få ned lønnsvekst­en på toppen i kommunen, sier Sp-profil i Oslo.

- Arnhild Aass Kristianse­n og Jan T. Espedal (foto)

Antall ledere med millionløn­n i kommunen har mer enn doblet seg på litt over to år. Det har gått fra å være 254 ledere med lønn over én million i januar 2020, til 531 i september i år.

Tallene, som kommer frem i et skriftlig svar fra finansbyrå­d Einar Wilhelmsen (MDG) til bystyret, har fått Sp til å reagere.

– Det er altfor mange ledere i kommunen som tjener for godt, sier gruppelede­r Morten Edvardsen (Sp) til Aftenposte­n.

Han mener det må tas grep. Sp fremmer nå et forslag for bystyret med mål om å stramme inn lederlønni­nger i kommunen og de kommunale selskapene.

Dobbelt så høy som resten.

Det er ikke bare de høye lønningene Sp vil til livs. Edvardsen er også kritisk til store lønnsforsk­jeller internt.

Ikke minst reagerer han på høye lønninger og kompensasj­onsordning­er for ledere i kommunalt eide aksjeselsk­ap. Han mener store lønnsforsk­jeller og lukrative ordninger har fått utvikle seg over tid.

Som eksempel viser han til Sporveien og Oslo Pensjonsfo­rsikring. Begge heleide av Oslo kommune. Sp-politikere­n har tatt utgangspun­kt i selskapene­s årsrapport­er, og finner at:

→ Konsernsje­f i Sporveien, Cato Hellesjø, fikk i fjor lønn og godtgjørel­ser på 3,27 mill. I 2009 var konsernsje­fens lønn og godtgjørel­ser på 1,65 mill. Det er en vekst på cirka 6 prosent pr. år i gjennomsni­tt.

→ Oslo Pensjonsfo­rsikring leve- rer offentlig tjenestepe­nsjon til ansatte i Oslo kommune og kommunens foretak. Toppsjefen, adm.dir. Åmund T. Lunde, tjente 3,9 mill. i fjor. I 2009 var lønnen 1,7 mill. Det gir en lønnsvekst på cirka 7 prosent pr. år i gjennomsni­tt.

Vil stramme inn.

Næringsmin­ister Jan Christian Vestre (Ap) la nylig frem eierskapsm­eldingen, der regjeringe­n redegjør for hvordan de vil lede egne selskaper. Her kom det frem at regjeringe­n vil strupe veksten i lederlønni­nger i staten.

Sp tar til orde for å gjøre det samme i Oslo. Edvardsen vil at lederne i de kommunale selskapene skal ha lik lønnsutvik­ling som de ansatte i kroner og øre, ikke i prosent. Det er det samme som Vestre vil innføre.

– Hvis en tar utgangspun­kt i en prosentvis lønnsvekst, så blir summen i kroner → og øre mye større for en med 1,7 millioner kroner i lønn enn en for 400.000 kroner, påpeker Sp-politikere­n.

Det vil i prinsippet gi en nedgang i reallønnen for lederne.

– Det er på tide å slutte å snakke om utjevning og moderasjon og gjøre noe med det, sier Edvardsen.

– Dette er en lønnsutvik­ling som er langt over det befolkning­en for øvrig har fått, sier Edvardsen.

I samme periode har samlet lønn for alle kommunens ansatte økt med 3,89 prosent i gjennomsni­tt pr. år.

Kompensasj­on.

Styreleder i Sporveien, Thor Gjermund Eriksen, sier til Aftenposte­n at deler av lønnsøknin­gen til konsernsje­fen i Sporveiene, er en kompensasj­on for at han har gått fra den tidligere ordningen, ytelsespen­sjon, til en ny, og noe dårligere tjenestepe­nsjon.

Eriksen tiltrådte som styreleder i juni, og sier han derfor ikke kan svare på årsaken til Hellesjøs lønnsvekst. Han understrek­er at de følger kommunens føringer.

Lønnsutvik­lingen til adm.dir. i Oslo Pensjonsfo­rsikring er markeds – og resultatba­sert, skriver styreleder Jørund Vandvik til Aftenposte­n. Utviklinge­n kompensere­r også for bortfallet av en bonusavtal­e på inntil 50 prosent av årslønning, avviklet i 2011.

– I tillegg tok Lunde i perioden også over rollen som administre­rende direktør og deretter styreleder i Oslo Forsikring, skriver han.

Finansbyrå­d i Oslo, Einar Wilhelmsen, opplyser til Aftenposte­n at det er styret som ansetter daglig leder og fastsetter lønn i de kommunale foretakene og selskapene.

Han vil ikke kommentere enkeltlønn­inger. Wilhelmsen viser til at lønn vurderes ut fra stillingen­s omfang, kompleksit­et og type selskap.

Positiv til forslag.

Finansbyrå­den er positiv til Sps forslag:

– Næringsmin­isterens forslag om regulering av lederlønni­nger i statlige selskaper er interessan­t. Vi kommer også til å vurdere dette for kommunens aksjeselsk­ap, skriver han.

Dette vil skje når byrådet skal legge frem en ny eierskapsm­elding neste år, ifølge byråden. Som svar på kritikken om at byrådet har vært for passive med å stagge lederlønni­ngene, skriver han at Oslo kommune hverken er, eller skal være lønnsleden­de.

– Det er vi heller ikke når det kommer til lederlønni­nger. Samtidig skal lønnsnivåe­t stå i forhold til det ansvaret som ligger til den enkelte stilling.

 ?? Foto: Jan T. Espedal ?? ⮉ Morten Edvardsen (Sp) vil ha nye retningsli­njer for lønn og bonus for toppledere i kommunen og kommunale selskaper.
Foto: Jan T. Espedal ⮉ Morten Edvardsen (Sp) vil ha nye retningsli­njer for lønn og bonus for toppledere i kommunen og kommunale selskaper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway