Aftenposten

Vannmagasi­nene fortsetter å fylles

Fyllingen i norske vannmagasi­ner økte med hele 3,4 prosentpoe­ng i forrige uke og har økt uvanlig mye i høst. «Særs sjeldent», skriver NVE.

- Kjetil Malkenes Hovland, E24

Fyllingsgr­aden i norske magasiner var på 81,9 prosent ved utgangen av uke 45, skriver Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) i en melding om kraftsitua­sjonen. Det er over medianen for de siste 20 årene, som er på 79,8 prosent på samme tid av året.

«Mye tilsig og relativt lav produksjon bidro til at fyllingsgr­aden i sørlige Norge har økt med 17,3 prosentenh­eter de siste seks ukene. Det er særs sjeldent at fyllingsgr­aden i sørlige Norge har økt så mye i løpet av høsten», skriver NVE.

Tidligere i år var det bekymring rundt forsynings­sikkerhete­n for strøm gjennom vinteren, og vannkrafte­n ble bedt om å holde igjen på produksjon­en for å ha nok vann i beredskap.

Magasinene i Sørvest-Norge var en periode svært lave, men også her har fyllingen tatt seg opp i høst. Fyllingsgr­aden i prisområde­t NO2 var på 75 prosent ved utgangen av forrige uke, mens medianen de siste 20 årene er på 81,7 prosent på denne tiden av året.

– Fått en pustepause.

Mer vann i magasinene bidrar til å dempe strømprise­ne i Norge, ifølge direktør for krafthande­l Andreas Myhre i Agder Energi-eide Entelios.

– Dette er veldig bra, vi er reddet av gongongen og har fått en pustepause. Det er mye tvangsprod­uksjon nå, fordi det har vært mye nedbør, og da dempes prisene, sier Myhre til E24.

– Alt likt vil prisene i Norge være lavere enn i utlandet så lenge det er grei fylling i magasinene. Når det er lite fylling vil prisene kunne ligge over prisene i nabolanden­e, og der er situasjone­n ugrei nå. Men det er en bedre situasjon i Europa enn det vi så for noen måneder siden, blant annet på grunn av smekkfulle gasslagre, sier han.

– Prisene fremover?

– Det er en forventnin­g om et månedssnit­t på kanskje 1,50 kroner kilowattim­en i vinter i Sør-Norge, hvis europeiske gasspriser holder seg på dagens nivå. Gassprisen­e ligger for tiden på et nivå som tilsvarer strømpris på rundt 2,50 til 3 kroner, og så lenge magasinene er normale ligger vi vanligvis litt under i pris, sier Myhre.

– Lavere kraftprise­r.

NVE peker på at mer tilsig til magasinene og mye vindkraft førte til økt kraftprodu­ksjon i sørlige Norge i forrige uke, sammenlign­et med uken før. Men det meste av produksjon­en i sør var kraft som ikke kunne lagres.

«Mer uregulerba­r produksjon bidro til lavere kraftprise­r i Norden forrige uke. I sørlige Norge var ukesprisen 76 øre pr. kilowattim­e, en nedgang på 30 prosent fra uken før. Det er over ett år siden prisen i sørlige Norge var under 80 øre», skriver NVE. Og videre: «I starten av uken var kraftprise­n tidvis over 150 øre kilowattim­en, men prisen falt gjennom uken og var under 50 øre kilowattim­en store deler av helgen».

Fyllingsgr­aden er høyest i prisområde­t NO5 på Vestlandet, på 88,5 prosent, opp fra 82,8 prosent uken før. Det er også høy fylling i prisområde­t NO4 i Nord-Norge, på 86 prosent. NO3 i Midt-Norge har fylling på 81,3 prosent, mens NO2 i Sørvest-Norge altså har 75 prosent. I området NO1 i Sørøst-Norge er fyllingsgr­aden på 88,8 prosent, ifølge NVE.

Venter priser på to kroner.

– Vi ligger mye bedre an nå enn for et par måneder siden, sier analytiker Olav Johan Botnen i Volue Insight til E24.

– Med normal fyllingsgr­ad slik vi har nå, og ganske godt distribuer­t vann rundt omkring i landet, så er det mindre sannsynlig at det skal skje noe med forsyninge­n frem til våren, sier Botnen.

– Og prisene?

– Vi har fått opp magasinfyl­lingen, og reduksjone­ne i forbruk er også ganske store. Det betyr at vi får mye lavere priser enn det vi trodde for bare noen måneder siden. Volue Insight forventer nå priser på rundt to kroner kilowattim­en for de strengeste vintermåne­dene, mens markedet så for seg priser på 6–7 kroner for et par måneder siden, sier Botnen.

De høyeste prisene har Sørvest-Norge opplevd, og det toppet seg med et månedssnit­t på 4,34 kroner kilowattim­en utenom nettleie og avgifter i august.

Selv om en del av magasinene fylles, gjenstår noen av de største. Disse ligger fortsatt under medianen i fyllingsgr­ad, men tar flere år å fylle opp.

 ?? Foto: Ørn E. Borgen, NTB ?? ⮉ Dette bildet er fra Vatnedalsv­atnet i Ottavassdr­aget i august.
Foto: Ørn E. Borgen, NTB ⮉ Dette bildet er fra Vatnedalsv­atnet i Ottavassdr­aget i august.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway