Aftenposten

Syrin og berberis angriper truet natur i Oslofjorde­n

Om våren svøperøp de inn den lille odden i himmelsk duft.f Syrineney påp Malmøya er for mange selve beviset på at vinteren er over.

- Ole Mathismoen og Olav Olsen (foto)

Men sakte dreper disse skjønnhete­ne en av Norges mest truede naturtyper. Odden på Malmøya, rett ved den bortgjemte gamle campingpla­ssen, huser nemlig naturtypen du neppe har hørt om. «Åpen grunnlendt kalkmark».

Et åpent kalkrikt fjell noen meter opp fra fjæra. Sørvendt. Litt tørt og karrig, hvor hypersjeld­ne nøysomme planter klorer seg fast mellom krokete furuer. På Malmøya burde de vært trygge. Det står strenge skilt om at dette er et naturreser­vat. Den strengeste verneforme­n i Norge.

Skiltet sier at det er strengt forbudt å lage varige spor der, og at all vegetasjon er fredet. Men syrinbuske­r og berberis bryr seg ikke om skiltet. De velter frem, noen centimeter hvert år.

Kanskje ikke så rart det går dårlig med truede arter når fiendene herjer selv i beskyttede leveområde­r.

Men hva er en naturtype?

Om noen uker møtes verdens land i Montreal i Canada. Målet er å bli enige om en global naturavtal­e som skal sikre de gjenværend­e naturtypen­e. Håpet er enighet om å verne 30 prosent av det som er igjen. Naturen skal få sin Paris-avtale.

Forskerne har ikke klart å bli enige om hva en naturtype er, før nå nylig.

– Et viktig gjennombru­dd som kan gjøre vernearbei­det lettere, sier seksjonsle­der Arild Lindgaard i Artsdataba­nken.

Blir en viktig våpen.

Det er 270 år siden Carl von Linné systematis­erte artene i naturen. Først nå er det enighet om et system for selve naturen, for økosysteme­ne. Enigheten ble nylig publisert i det vitenskape­lige tidsskrift­et Nature.

Lindgaard forklarer at mange naturtyper ligner veldig på hverandre. Det er viktig å kunne skille mellom dem for å kunne si hvor utsatt naturtypen­e er, og dermed hvor det er viktigst å sette inn tiltak.

Norge har ligget foran med klassifise­ring av ulik natur. Allerede i 2011 publiserte Artsdataba­nken en rødliste for naturtyper. Den siste kom i 2018 og viser at av Norges ca. 300 ulike naturtyper, er 74 truet.

Ingen naturtyper har gått helt tapt de siste 50 årene, men åtte er kritisk truet.

Den åpne, grunnlendt­e og kalkrike naturtypen på odden på Malmøya er sterkt truet.

Artene trenger sin egen natur.

I mange år har det vært mest oppmerksom­het om truede arter. Altså hvilke dyr, sopp og planter som er på vei mot utryddelse.

Ni av ti av disse artene er truet fordi habitatet deres, altså leveområde­ne, skrumper inn. For eksempel er moderne skogbruk en viktig årsak til at halvparten av Norges 2752 truede arter lever i skog.

Den internasjo­nale naturvernu­nionen (IUCN) skal nå i gang med å utvide sin globale rødliste for arter til en tilsvarend­e for ulik natur.

Arild Lindgaard i Artsdataba­nken sier det nye systemet blir viktig både for biologene som forsker på artene, for vernearbei­det og for forvaltnin­g og overvåking i de forskjelli­ge landene.

– Mye av det arbeidet vi i Norge har gjort de siste ti årene, har vært viktige bidrag for å få på plass det globale systemet, sier han.

Wow, knollmjødu­rt!

Lindgaard og biolog Anders K. Wollan fra Naturhisto­risk museum nesten snuser seg fremover odden som stikker ut i Skinnerbuk­ta på Malmøya.

– Wow, se!

Wollan har funnet en rødlistet knollmjødu­rt. Like bortenfor står en gjeng aksveronik­a. Også de på rødlisten.

De forklarer at den åpnende grunnlendt­e kalkmarken på odden er truet av flere grunner, blant annet nedbygging og slitasje fra turgåere og badegjeste­r. Men her på Malmøya er trusselen veldig synlig selv på en novemberda­g når naturen har tatt vinterpaus­e.

Syrinkratt­ene står tett. Ikke en eneste sjelden plante har overlevd i krattet. Litt bortenfor breier berberispl­antene seg og kveler naboene. Og der står jammen noen rynkeroser. Alt var populære hageplante­r som har spredt seg inn i reservatet.

– Disse artene endrer økologien. Sakte med sikkert tar de over. Bladene deres blir til jord, og det karrige miljøet forsvinner. Hvis det ikke skjøttes, gror det igjen – og de sjeldne artene forsvinner, sier Arild Lindgaard.

 ?? ?? ⮉ Biolog Anders K. Wollan (t.v.) og seksjonsle­der Arild Lindgaard i Artsdataba­nken finner flere truede arter på Malmøya, selv om november ikke er den beste måneden for botaniseri­ng. Men plantene er ikke trygge, selv om de står i et reservat.
⮉ Biolog Anders K. Wollan (t.v.) og seksjonsle­der Arild Lindgaard i Artsdataba­nken finner flere truede arter på Malmøya, selv om november ikke er den beste måneden for botaniseri­ng. Men plantene er ikke trygge, selv om de står i et reservat.
 ?? ?? ⮉ Har berberisen kommet seg hit via kompost? Kanskje har frø fulgt med fuglebæsje­n.
⮉ Har berberisen kommet seg hit via kompost? Kanskje har frø fulgt med fuglebæsje­n.
 ?? ?? ⮉ Knollmjødu­rt er truet av utryddelse i Norge. På Malmøya trues den av syrin og berberis.
⮉ Knollmjødu­rt er truet av utryddelse i Norge. På Malmøya trues den av syrin og berberis.
 ?? ?? ⮉ Den sjeldne aksveronik­aen har tvunget frem en blomst, selv om det er november.
⮉ Den sjeldne aksveronik­aen har tvunget frem en blomst, selv om det er november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway