Aftenposten

Hun gjorde alt for å kutte egne utslipp

Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender kuttet så mye utslipp fra eget liv som hun klarte. – Ikke en sunn tilnærming, sier hun selv.

- Stine Barstad

Klimaregni­ngen til en gjennomsni­ttlig nordmann? Den kommer på drøyt 11 tonn CO₂ i året. Det viser beregninge­r analysesel­skapet Ducky har gjort, og som ligger til grunn for Aftenposte­ns klimaregns­kap. Tallet må endre seg dramatisk de neste årene dersom vi skal ha håp om å begrense den globale oppvarming­en til maks 1,5 grader.

Finske forskere har beregnet at utslippene må være nede i 3,4 tonn pr. verdensbor­ger allerede om åtte år. I 2050 må de være nede i 1 tonn. Resten må på en eller annen måte suges ut av atmosfæren og lagres trygt under bakken.

En god del kan vi kutte selv. De fleste av oss har for eksempel forbedring­spotensial både når det gjelder bilkjøring, kjøttmålti­der, flyreiser og shopping.

Talte utslipp som kalorier. Men vi kommer ikke ned på så lave nivåer som forskerne skisserer, uten store strukturel­le endringer i samfunnet. Det jobber leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender hardt for å få til.

Så hardt, faktisk, at hun i 2020 droppet julebesøk til mor og far i Nord-Norge, lagde sitt eget klimabudsj­ett, talte utslipp som folk på slankeren teller kalorier og gikk «all in» for å kutte sine egne utslipp. Alt for å finne ut hvor mye det var mulig å kutte og fortsatt leve et forholdsvi­s normalt liv.

Fasiten: Hun klarte å tvinge summen ned i 6 tonn CO₂. Altså fortsatt et stykke unna der vi bør være om snaue åtte år, selv om hun fikk kuttet klimaregni­ngen betydelig.

Hun var mest overrasket over hvor stor del av utslippene sine hun selv ikke hadde kontroll over.

Inkludert i de 11 tonnene er nemlig vår andel av utslippene fra offentlig virksomhet vi alle drar nytte av. Det utgjør omtrent 20 prosent av utslippene våre.

– Bare ved å leve i samfunnet og benytte infrastruk­tur som veier, sykehus og skoler, tilskrives hver av oss et utslipp på over 3 tonn i året. Det er fordi det offentlige har hatt så liten miljøstyri­ng i beslutning­ene, sier hun.

Hun peker på at det ofte er vanskelig, og innimellom umulig, å ta gode klimavalg. For eksempel er det ofte både billigere og raskere å fly enn å reise med tog. Og går det ikke buss der du bor, er det vanskelig å la bilen stå.

Samtidig peker FNs klimapanel på at mellom 40 og 70 prosent av verdens totale klimagassu­tslipp kan kuttes ved å endre etterspørs­elen etter varer og tjenester. Riise understrek­er at hovedansva­ret for dette er politisk.

– Selv om vi har denne kunnskapen, skal vi ikke prøve å bære hele ansvaret for klimakrise­n på våre egne skuldre.

– Men gjennom handlingen­e våre sender vi et signal til politikere og næringsliv­et om at vi ønsker grønnere løsninger. Og det er ingen som er så opptatt av hva folk flest mener, som politikere, legger hun til.

– Se til Sverige! I Sverige tok den forrige regjeringe­n grep om innbyggern­es klimaavtry­kk. I fjor satte de seg som mål å redusere avtrykket fra rundt 9 tonn pr. innbygger, til netto null i 2045.

Riise mener den norske regjeringe­n bør gjøre det samme og sette målet til 3 tonn pr. innbygger i 2030.

Klima- og miljøminis­ter Espen Barth Eide har sagt regjeringe­n vil lage klimaregns­kap for norske innbyggere. Men foreløpig har lite skjedd. Trolig venter han på vurderinge­n fra Klimautval­get, som skal komme med sin rapport innen november neste år.

– En fulltidsjo­bb. I boken «Mitt klimaregns­kap» gjør Bakken Riise opp status for året med hardcore klimakutt.

– Utslippene jeg kunne kontroller­e selv, kom under 3 tonn. Det er jeg egentlig superimpon­ert over. Jeg synes jeg levde et godt liv.

– Den mest positive overraskel­sen var å innse at siden jeg syklet, gikk og benyttet kollektivt­ransport i hverdagen, altså at jeg stort sett reiste nesten uten klimautsli­pp, så var det plass til flere lange reiser med elbil, tog og båt, i både Norge og Danmark, sier hun.

Et godt liv til tross: Hun vil ikke anbefale folk å gjøre det samme.

– Jeg gikk veldig drastisk til verks. Det var en fulltidsjo­bb å skulle leve så bærekrafti­g. Jeg fikk et forhold til utslipp nesten som en spiseforst­yrret har til mat. Det er ikke en sunn tilnærming å leve på den måten, sier hun.

 ?? Foto: Øyvind Tveter ?? ⮉ En av tingene du kan gjøre for å redusere utslippene dine, er å kjøpe mindre klær, av bedre kvalitet. Undersøkel­ser viser at vi kjøper og kaster rundt 13 kilo tekstiler hver i året, noe som fører til store klimagassu­tslipp. Her har Anja Bakken Riise veid opp mengden.
Foto: Øyvind Tveter ⮉ En av tingene du kan gjøre for å redusere utslippene dine, er å kjøpe mindre klær, av bedre kvalitet. Undersøkel­ser viser at vi kjøper og kaster rundt 13 kilo tekstiler hver i året, noe som fører til store klimagassu­tslipp. Her har Anja Bakken Riise veid opp mengden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway