Aftenposten

Innfører lokkepris for parkering

Nå blir det billigere å parkere i Oslos ytre by. Det er dårlig nytt for Ilona Brodzicka på Stovner.

- Wasim Riaz og Martin Solhaug Standal (foto)

Brodzicka driver et lite renholdsfi­rma og har en firmabil som brukes av ansatte. Hittil har hun parkert firmabilen gratis i sitt nabolag.

– I tillegg har jeg en privatbil som jeg leier garasje til. Firmabilen har jeg parkert gratis i gaten hittil. Nå må jeg begynne å betale for å parkere den også. Det betyr mer utgifter, sukker Ilona Brodzicka som bor i bydel Stovner.

Denne uken ble 550 nye skilter avduket i bydelen:

Fra og med → tirsdag har hele bydelen fått beboerpark­ering.

→ Det betyr at det er slutt på gratis parkering i gaten.

Stovner er første bydel i ytre by som har innført beboerpark­ering i hele bydelen. Mandag ettermidda­g ble det avduket hele 550 skilter som nå regulerer parkering i bydelen.

Tidligere hadde bydelen beboerpark­ering kun i enkelte områder.

– Jeg synes det er dårlig gjort. Det var ikke så mange biler som sto her. Her er ikke behov for beboerpark­ering, mener Brodzicka.

Rett ved en bussholdep­lass i Stovnervei­en bor Gunnar Lauritsen. Han er glad for at hele bydelen har fått beboerpark­ering.

– Tidligere var gaten helt full av biler som tilhørte folk som ikke bor her. Mange parkerte her for å ta bussen videre. I dag er de borte, sier Lauritsen.

Billigere fra 2023.

Mens alle bydelene i indre by har beboerpark­ering, kan de aller fleste parkere gratis i ytre by. For å gjøre noe med dette, har byrådet foreslått å redusere prisen på beboerpark­ering i ytre by fra neste år.

Det er nesten 7000 bileiere i ytre by som dermed får billigere parkering. Samtidig økes prisene i indre by.

Det er bydelene selv som avgjør om de skal innføre ordningen.

– I dag er Oslos gateparker­ing i liten grad regulert i ytre by. Erfaring viser at de som har fått innført beboerpark­ering i sitt område, stort sett er svært fornøyde med dette, og at fremmedpar­kering og tilhørende trafikk ofte er blitt redusert, skriver samferdsel­sbyråd Sirin Stav (MDG) i en epost.

Prisen for å parkere en fossilbil i indre by blir fra neste år 5700 kroner, mens i ytre by blir den 3200 kroner.

– I indre by har folk kortere avstander og svært godt kollektiv-, sykkel, og bildelings­tilbud. Selv med de endrede prisene vil Oslos P-plasser være betydelig billigere enn i Trondheim og langt billigere enn i Stockholm. Og mye rimeligere enn på det private markedet, påpeker Stav.

❝ Lavere takster i ytre by skal bidra til at ordningen med beboerpark­ering blir mer attraktivt

Sirin Stav (MDG), samferdsel­sbyråd

Ønsker maks 2000 i året.

Gunnar Lauritsen på Stovner synes likevel at 3200 kroner for en parkerings­tillatelse (for fossilbil) i ytre by er for mye.

– Det er positivt at byrådet vil sette ned prisen, men 3200 kroner er likevel en høy pris for parkering på Stovner. Jeg synes det burde vært maks 2000 kroner.

Byråd Stav ser at dagens ordning der noen må betale flere tusen for å parkere, mens andre slipper helt unna, virker urettferdi­g.

– Derfor har Oslo og en rekke andre storbyer bedt regjeringe­n om å kunne innføre avgifter på private og statlige P-plasser. Lavere takster i ytre by skal også bidra til at ordningen med beboerpark­ering blir mer attraktivt her, slik at flere bydeler kanskje vil velge å innføre dette.

– Det var ikke mange som hadde sett for seg at MDG ville sette ned prisen for parkering. Hva sier du til det?

– Hehe. Jeg håper folk i bydeler som Stovner blir fornøyde. Det henger sammen med at presset på arealet er mindre i ytre by enn i indre by. Derfor er det rimelig å differensi­ere prisene.

 ?? ?? ⮉ Ilona Brodzicka leier en garasjepla­ss for sin Mercedes. Hun har også en firmabil som hun før parkerte gratis i gaten, men nå må hun også betale for å parkere den.
⮉ Ilona Brodzicka leier en garasjepla­ss for sin Mercedes. Hun har også en firmabil som hun før parkerte gratis i gaten, men nå må hun også betale for å parkere den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway