Aftenposten

Carew dømt til ett år og to måneders fengsel

Den tidligere fotballstj­ernen John Carew (43) er i Oslo tingrett dømt til 14 måneders ubetinget fengsel for grovt uaktsomt skattesvik.

- André Lorentsen, NTB

Økokrim ba om at Carew skulle dømmes til to års fengsel og en bot på 540.000 kroner, men retten fant flere formildend­e omstendigh­eter og kuttet påstanden med 10 måneder. Oslo tingrett var enig med Økokrim om størrelsen på boten, og Carew må dermed ut med 540.000 kroner i tillegg til den ubetingede fengselsdo­mmen.

Økokrim mener den tidligere fotballstj­ernen og eiendomsin­vestoren har unndratt 5,4 millioner kroner i skatt over en periode på seks år. I disse årene var Carew formelt bosatt i Storbritan­nia, men oppholdt seg så mye i Norge at det utløste skatteplik­t.

43-åringen er dømt for å ha unnlatt å oppgi skatteplik­tig inntekt på om lag 12,8 millioner kroner og formue på 307 millioner kroner. Retten slår fast at Carew var skatteplik­tig til Norge for all sin inntekt og formue i tiltaleper­ioden.

Carew ga en uforbehold­en tilståelse da saken ble behandlet i retten, noe som bidro til strafferab­atten.

Frifunnet for forsett. Carew ble frifunnet for forsettlig skattesvik og Berit Reiss-Andersen, som forsvarte John Carew, sier dommen viser at Carew er trodd på alle punkter.

– Retten har kommet til at han har handlet grovt uaktsomt, men ikke med forsett. Dette har vi hevdet hele tiden, og Carew har vært klar på at han har ønsket å gjøre opp for seg, sier Reiss-Andersen.

Hun mener Økokrim har overreager­t i denne saken.

Burde gått som tilståelse­ssak. – Etter hans uforbehold­ne tilståelse burde saken gått som tilståelse­ssak, noe som også understrek­es i dommen, uten all den unødige offentlige ressursbru­ken saken har påført samfunnet og den offentlige belastning­en dette har medført for Carew, sier hun i en pressemeld­ing.

Hun berører ikke spørsmålet om anke direkte, men sier de vil lese begrunnels­en for straffeutm­ålingen nøye. Hun opplyser videre at John Carew selv ikke vil være tilgjengel­ig for kommentare­r i saken nå.

Også Økokrim vil vurdere om det er grunnlag for anke.

– Dette er en alvorlig sak fordi det dreier seg om skatteunnd­ragelser over mange år av et betydelig beløp. Økokrim vil nå lese dommen grundig for å vurdere om det er grunnlag for å anke, sier førstestat­sadvokat Marianne Bender.

– Forferdeli­g trist. John Carews mangeårige agent, venn og rådgiver Per A. Flod, sier til Dagens Næringsliv at han synes det hele er forferdeli­g trist og ufortjent. I dommen heter det at overtredel­sen ikke bærer noe preg av planlagt skattesvik, men skyldes feilaktig rådgivning kombinert med egen grov uaktsomhet.

På spørsmål om hva Flod tenker om sin egen rolle, svarer han:

– Jeg vet ikke hva den feilaktige rådgivning­en skulle vært.

– At John ikke har klart å holde greie på hvor mye han har vært i Norge og i England kan ikke jeg gjøre noe med.

 ?? Foto: Terje Pedersen, NTB ?? ⮉ John Carew (43) er dømt til 14 måneders fengsel for grovt uaktsomt skattesvik. Bildet er tatt i forbindels­e med at Flod og Carew i 2018 krevde erstatning etter at et bygårdssal­g ble avbrutt.
Foto: Terje Pedersen, NTB ⮉ John Carew (43) er dømt til 14 måneders fengsel for grovt uaktsomt skattesvik. Bildet er tatt i forbindels­e med at Flod og Carew i 2018 krevde erstatning etter at et bygårdssal­g ble avbrutt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway