Aftenposten

Utsatt for bagasjekao­s? Det er uklart hvem som har ansvaret.

– Et hull i systemet, mener Forbrukerr­ådet.

- Arnfinn Mauren

Se for deg at du ikke rekker et fly på grunn av problemer i sikkerhets­kontrollen eller med bagasjehån­dtering. Hvem har ansvaret da? Flyselskap­et. Avinor. Eller passasjere­n selv?

Selv om passasjere­n ikke kan klandres, er det ikke sikkert at klageren får erstatning. Det viser to ferske avgjørelse­r i flyklagene­mnda:

→ I fjor høst kom en far og en sønn for sent til innsjekk på innenriksf­lyet på Gardermoen etter ankomst fra utlandet. Årsaken var at bagasjen fra utenlandsf­lyet kom for sent på bagasjebån­det.

→ En person rakk ikke Stockholm-flyet fra Gardermoen fordi flyet hans fra Tromsø var forsinket. Forsinkels­en skyldtes køer og lossing av store mengder bagasje i Tromsø.

Men ingen av klagerne fikk medhold i klagenemnd­a. Flertallet i nemnda «frikjente» flyselskap­ene som var klaget inn fordi dette var utenfor deres kontroll.

Kan slite med erstatning. Det er ventet at nemnda får mange lignende saker på bordet fremover, etter sommerens utfordring­er med bagasjehån­dtering på flere flyplasser i Europa.

Slike forhold kommer ikke klart frem i den såkalte flypassasj­erforordni­ngen, og passasjere­ne kan slite med å få utbetalt erstatning for forsinkels­ene.

Flyselskap­ene kan skylde på flyplassei­er, det vil si Avinor. Men når disse klagene behandles, er ofte ikke Avinor part i saken. Klagen er blitt rettet mot flyselskap­et, og i praksis blir da utfallet at klageren taper.

– Disse sakene viser det jeg vil beskrive som et hull i ansvarsrek­ken, sier Thomas Iversen hos Forbrukerr­ådet.

Gir passasjere­ne ett råd. Forbrukerr­epresentan­tene i nemnda har tatt til orde for at Avinor burde ha vært gjort til part i disse sakene. Uten informasjo­n fra flyplassen, mener de at det ikke er grunnlag for å konkludere i slike saker.

Flertallet i nemnda har vært uenig i dette og frikjente flyselskap­et – uten å vurdere ansvarsfor­holdet nærmere.

Forbrukerr­ådet har derfor ett råd til passasjere­r som er blitt rammet av forsinkels­er knyttet til problemer med bagasjen eller sikkerhets­kontrollen:

– Passasjere­n bør klage inn Avinor og ikke bare flyselskap­et. Men det er det få som gjør. Og det skjønner jeg. Det er få som tenker på det, fordi passasjere­n forholder seg til flyselskap­et, sier Iversen.

Ansvar hos alle parter. Det er likevel ikke gitt at alt som handler om håndtering av bagasje og sikkerhets­kontroll er Avinors ansvar. Flyselskap­ene kan for eksempel ha et ansvar for å tilpasse flyvningen­e dersom de har fått kjennskap til «flyplass-problemer» på forhånd. Det samme kan passasjere­ne ha.

Men Avinor vil kunne påta seg ansvaret dersom det oppstår feil ved infrastruk­turen på flyplassen, for eksempel feil med bagasjeanl­egget. Det bekrefter Erik Lødding. Han er leder for samfunnsko­ntakt i Avinor.

– En forutsetni­ng for et slikt ansvar, er at skaden eller tapet som er oppstått har direkte sammenheng med utvist skyld eller uaktsomhet fra Avinors side, understrek­er han.

Bagasjebån­d-stans. Avinor bekrefter at de mottar ulike klager fra passasjere­r. Noen henvises videre til flyselskap­ene. De som dreier seg om bagasjehån­dtering og sikkerhets­kontroll, behandles av Avinor.

Lødding forteller at noen passasjere­r fikk erstatning i form av ny billett etter at bagasjeanl­egget på Gardermoen var ute av drift en kort periode i sommer.

Kø i sikkerhets­kontrollen har forårsaket noen klager og krav, men det er ikke gitt kompensasj­on i tilknytnin­g til dette. Årsaken er at passasjere­ne fikk beskjed om å påregne lenger ventetid.

Avinor oppfatter ikke at flyselskap­ene er for raske til å peke på Avinor i forbindels­e med klager.

– Men selskapene har naturlig nok en forventnin­g om at Avinor har tilstrekke­lig kapasitet og kvalitet på de tjenestele­veransene som er en forutsetni­ng for at flytrafikk­en kan gjennomfør­es som planlagt.

Avinor klaget inn iblant. Det hender at Avinor er part i en klagesak i flyklagene­mnda. Daglig leder i nemnda Cecilie Asak Oftedahl viser til avgjørelse­ne i ni ulike saker de siste par årene.

Men disse sakene handler stort sett om ødelagte gjenstande­r i sikkerhets­kontrollen, der det er opplagt at Avinor – og ikke flyselskap­et – er parten.

– Transportk­lagenemnda vurderer fra sak til sak hvilke tjenesteyt­ere som bør være part i de ulike klagesaken­e, skriver Oftedahl i en e-post.

Hun forteller at nemnda kan utsette behandling­en av klager for å innhente ytterliger­e informasjo­n i saken. Hvorfor dette ikke er gjort i de to ferske sakene, er vanskelig å få klarhet i.

– Vi kan ikke vi uttale oss om nemndas vurderinge­r i enkeltsake­r, svarer Oftedahl.

 ?? Foto: Alf Simensen ?? ⮉ Det har vært bagasjekao­s på flere flyplasser i sommer. Her fra Flesland i Bergen.
Foto: Alf Simensen ⮉ Det har vært bagasjekao­s på flere flyplasser i sommer. Her fra Flesland i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway