Aftenposten

Kreftpasie­nt i omstridt studie: – Helt feil at Haukeland gjorde sitt beste for å informere

– Det er helt åpenbart at Haukeland universite­tssjukehus prøvde å legge lokk på at de hadde gjort feil i Norwait-studien.

- Lene Skogstrøm

Det sier en 66 år gammel kreftpasie­nt fra Vestlandet. Han fikk spredning av kreften fordi han feilaktig ble inkludert i «vente- og se-opplegget» i studien.

– Det var ikke før Aftenposte­n skrev om dette, og jeg leste det i avisen, at jeg skjønte hva som hadde skjedd, sier han.

– Konsekvens­en for flere av oss som ble feilaktig inkludert i studien, har jo vært katastrofa­l.

Det har gått noen dager siden Helsetilsy­net la frem sin knusende rapport om Norwait-studien. Det er konstatert brudd på helseforsk­ningsloven både for prosjektle­deren personlig og forsknings­ansvarlig for studien, Stavanger universite­tssjukehus. Det samme gjelder Haukeland unversitet­ssjukehus der de alvorlige feilene ble gjort.

66-åringen sitter hjemme i stua. Han kommer rett fra Haukeland, der han skal i gang med sin tredje antistoff-behandling. Han får livsforlen­gende behandling etter at han fikk spredning av endetarmsk­reften til lunge og lymfe.

Glad for kraftuttry­kk. Torsdag leste han i nettavisen­e om Helsetilsy­nets dom i tilsynssak­en. Han er veldig glad for at direktør i Helsetilsy­net, Jan Fredrik Andresen, bruker så kraftige uttrykk når han omtaler gjennomfør­ingen av studien.

«Så grovt at det nesten ikke er til å tro», sa han blant annet til Bergensavi­sen.

Direktøren gjentok hvor alvorlig han synes dette er i flere nyhetssend­inger utover kvelden. Men vestlendin­gen satt ikke og fulgte med på det.

– Denne saken er fremme i mediebilde­t noen dager. Så blir den glemt igjen. Sånn er det, sier han.

Han tror ikke det blir noen konsekvens­er for dem som gjorde feil, hverken enkeltpers­oner eller sykehus, selv om politiette­rforskning­en og Statsforva­lterens granskning fremdeles pågår.

– Kanskje lovbrudd blir konstatert igjen, og sykehuset får en bot. Det er alt, sier han.

– De pyntet på sannheten. Kreftpasie­nten påpeker:

– Da Haukeland hadde sin egne interne granskning av hva som hadde skjedd i studien på sykehuset, prøvde de å pynte på sannheten.

Det burde de holdt seg for gode til. De burde vært mer åpne og redelige fra start.

Han forteller at han første gang ble innkalt til et møte på Haukeland i oktober i fjor. Der ble han informert om at Norwait-studien var avsluttet fordi det hadde vært mange tilfeller av tilbakefal­l og spredning. Det ble ikke sagt noe om at studien ikke hadde fulgt protokolle­r og prosedyrer, og at pasientene var feilbehand­let.

– Jeg måtte selv be om nok et møte for å få oppklart hva som hadde skjedd, etter at Aftenposte­n hadde skrevet om dette.

Da ble han innkalt og fikk tydelig informasjo­n.

– Men det kom frem at de ikke hadde innkalt andre pasienter ennå.

– Vi gjorde vårt beste. Fagdirektø­r Marta Ebbing ved Haukeland universite­tssjukehus beklager på det sterkeste påkjenning­ene og belastning­ene som pasientene har vært utsatt for.

– Vi beklager at denne pasienten ikke ble godt nok informert, skriver hun.

– Vi har gjort vårt beste for å informere de berørte så snart vi har vært klar over feilene vi har gjort.

66-åringen ler litt av at fagdirektø­ren nok en gang sier at de på Haukeland gjorde sitt beste for informere.

– Det er i hvert fall ikke riktig, det vil jeg påstå er helt feil.

– Opplagt feil. I 66-åringens journal står det at svulsten ikke hadde fått komplett respons etter stråling, altså at den ikke hadde gått helt tilbake. Likevel ble han inkludert i studien i januar 2020.

Kreft med spredning ble konstatert et halvt år senere, i juni samme år. Tre uker etterpå ble han operert. Han har tidligere fortalt i Aftenposte­n om hvordan han opplevde at legene «fremsnakke­t» det å bli med i studien.

Han sier han prøver å tenke minst mulig på det som har skjedd.

– Det beste for meg er å ikke gå rundt og «gnage» på det. Det går mest ut over meg selv. Jeg er ikke bitter. Jeg får ikke gjort noe med dette uansett.

66-åringen berømmer behandling­en han har fått på sykehuset gjennom de siste tre årene.

– Jeg kan bare skryte av Haukeland for alt som ikke har med denne studien å gjøre, sier han.

Fagdirektø­r Marta Ebbing sier hun er glad for at pasienten ellers føler seg ivaretatt under behandling­en på sykehuset. Hun sier også at sykehuset nå vil rette en ny henvendels­e til alle pasienter som ble inkludert i studien og gi ytterliger­e informasjo­n.

Til det sier 66-åringen:

– Ja, det er egentlig en selvfølge at de som er involvert i en så alvorlig sak, blir fulgt opp og oppdatert om hva som har skjedd og skjer videre.

Åtte Haukeland-pasienter har søkt Norsk pasientska­deerstatni­ng (NPE) om erstatning etter å ha blitt feilinklud­ert i Norwaitstu­dien. Nå har fem av de åtte erstatning­ssøkerne fått medhold, blant dem 66-åringen. De tre siste sakene er fortsatt under vurdering, ifølge NPE.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway