Aftenposten

Eivor Evenrud inn på ti på topp på Oslo Aps liste

Den tidligere Rødttoppen i Oslo hoppet nylig over til Ap. Det blir hun godt betalt for i sitt nye parti. Men den mest kjente politikere­n på Oslo Aps nominasjon­sliste står på sisteplass.

- Birgitte Iversen

Evenrud er foreslått til tiendeplas­sen på nominasjon­slisten. Hun er dermed blant de ti som får et stemmetill­egg av partiet, og er med det så godt som sikret en plass i bystyret etter valget neste høst.

Evenrud har de siste årene vært gruppelede­r i Oslo Rødt, men forlot sitt gamle parti på dramatisk vis tidligere i høst.

Den tidligere barnehagel­æreren og bloggeren ble hentet inn til Rødt i 2015 og klatret lynraskt i Oslo-partiet. I et portrettin­tervju i Aftenposte­n i helgen fortalte hun at hun etter hvert skjønte at hun befant seg i feil parti.

Hansen vs. Lindboe. Førsteplas­sen på listen går som ventet til byrådslede­r Raymond Johansen. Han drøyde lenge med å si om han ønsket gjenvalg og var tydelig på at han var usikker på om han ønsket fire nye år.

Komiteen foreslår Oslo Ap-veteranen Rina Mariann Hansen som partiets ordførerka­ndidat og utfordrer til Høyres Anne Lindboe. Hansen er i dag byråd for arbeid, integrerin­g og sosiale tjenester.

Men listens desiderte mest profilerte politiker dukker opp helt sist på listen, på 65. plass. På denne «honnørplas­sen» er tidligere statsminis­ter og Ap-leder Gro Harlem Brundtland (83) plassert.

Forhåpentl­ig kan den tidligere «landsmoder­en» bli en stemmesank­er for partiet, som sliter tungt på målingene både nasjonalt og i hovedstade­n.

– Jeg svarte ja da nominasjon­skomiteen tok kontakt for to dager siden. Jeg tenkte jeg får gjøre mitt lille bidrag. Thorvald (Stoltenber­g, red.anm.) gjorde det samme på min alder. Nå må vi alle trå til i forkant av det kommende valget. Det skriver Brundtland til Aftenposte­n.

Selv om Brundtland står sist på listen, kan hun fort ende med fast plass i bystyret dersom nok velgere «krysser» henne oppover på listen. Det er ikke uvanlig at kjente kandidater opplever å bli løftet opp og inn på den måten.

Vraker Steen og halve bystyregru­ppen. Nominasjon­skomiteen foreslår å skifte ut store deler av dagens bystyregru­ppe. Hverken Ubah Aden, Kafia Hashi Mohamud, Lina Oma, Farukh Qureshi, Mansoor Hussain eller Warsame Fawzi er på topp-ti-listen.

Det er heller ikke helsebyråd Robert Steen. Han er plassert helt nede på 19. plass.

Leder i nominasjon­skomiteen Trine Lise Sundnes sier Steen gjør og har gjort en strålende jobb i Oslo, men at det er mange hensyn å ta knyttet til kjønnsbala­nse, mangfold og at alle bydeler skal være represente­rt.

Når det gjelder utskiftnin­gene i bystyregru­ppen, sier Sundnes at komiteen fra dag én har vært tydelig på at de også ønsker å få nye personer inn.

Line Oma skriver på sin Facebook-side at hun har valgt å trekke seg fra nominasjon­sprosessen etter at hun har falt ut av ti-på-topp-listen.

Nye navn. Nominasjon­skomiteen løfter frem flere nye navn. Blant dem AUFs ungdomskan­didat Shila Khayrollah­zadeh, som er foreslått på 6. plass, og Tamina Sheriffdee­n Rauf på 8. plass.

Komiteen henter også tilbake tidligere byråd Marthe Scharning Lund. Hun er foreslått til fjerdeplas­sen på listen.

Ifølge Oslo Aps vedtekter skal det stå annenhver mann og kvinne på bystyrelis­ten. Partiets kvinneande­l er imidlertid blitt rammet ved flere valg av at velgerne setter kryss og dermed gir ekstrapoen­g til mange av mennene på listen på bekostning av de kvinnelige kandidaten­e.

– Vi kan bare appellere til velgerne om at de skal respektere den rekkefølge­n partiet endelig lander ned på. Men samtidig er velgernes kumulering­er en del av den demokratis­ke prosessen, påpeker Sundnes.

Komiteen står enstemmig bak listen. Endelig liste blir vedtatt 21. januar.

❝ Jeg tenkte jeg får gjøre mitt lille bidrag Gro Harlem Brundtland (83) sa ja til å stå på Oslo Aps liste

 ?? Foto: Paal Audestad ?? Fra Rødt-dronning til Ap-topp. Eivor Evenrud blir satset på i sitt nye parti.
Foto: Paal Audestad Fra Rødt-dronning til Ap-topp. Eivor Evenrud blir satset på i sitt nye parti.
 ?? Foto: Vidar Ruud, NTB ?? Rina Mariann Hansen blir Oslo Aps ordførerka­ndidat. Hun har vært byråd i over sju år. – Hun er veldig nær og hands-on på de utfordring­ene folk i byen har. Vi mener hun er en solid, kunnskapsr­ik og god representa­nt for oss, sier leder i nominasjon­skomiteen Trine Lise Sundnes.
Foto: Vidar Ruud, NTB Rina Mariann Hansen blir Oslo Aps ordførerka­ndidat. Hun har vært byråd i over sju år. – Hun er veldig nær og hands-on på de utfordring­ene folk i byen har. Vi mener hun er en solid, kunnskapsr­ik og god representa­nt for oss, sier leder i nominasjon­skomiteen Trine Lise Sundnes.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway